Niby pizza, a smak inny. Do tego dłużej pozostaje ciepłe na talerzu. Inspiracji do zrobienia takiej wersji dostałam po wizycie we włoskiej restauracji Zizzi w miejscowości Uxbridge. https://www.zizzi.co.uk/italian/restaurants/uxbridge/the-chimes SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – pół kg – 500 gram drożdże instant – 4 gramy sól – 1 łyżeczka – 7 gram olej – ¼ szklanki – 50 ml ciepła woda – 300 ml sos beszamel(...)rozwałkować. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone
kuchniabellissima.wordpress.combazylią miksujemy za pomocą blendera, dodajemy cukier i sól do smaku, mieszamy. Na obrzeżach pizzy układamy ser żółty, który przykrywamy ciastem, skręcając i sklejając do środka. Zamiast skręcać ciasto, wystarczy brzegi zagiąć do środka. Dzięki temu uzyskamy brzeg wypełniony serem, a sosu będzie można dodać więcej, bo się nie rozleje. Następnie całą powierzchnię ciasta smarujemy zmiksowanymi pomidorami. Posypujemy(...)Pizzę pieczemy ok. 20- 25 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy świeże oregano i rukolę. Rada: Pozostałe pomidory w puszce można wykorzystać na przygotowanie sosu do pizzy. Wystarczy je zmiksować, doprawi, dodać 1 łyżkę oliwy i gotowe. Można podawać go na ciepło lub zimno. Smacznego
Moniki Smakołykiczasie płyn z sosu zredukował się do minimum a sos powinien zgęstnieć. Po wystudzeniu zmiksowałam blenderem. Cebulę pokroiłam w krążki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy i wrzuciłam cebulę. Smażyłam krótko, ponieważ cebula ma się lekko zeszklić. Nie kładę surowej cebuli na pizzę. Wolę taką zeszkloną. Ciasto pięknie wyrosło. Podwoiło a może nawet potroiło swoją objętość(...)ręką nadając mu kształt koła. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto. Ugniotłam dłonią formując tak, żeby przybrało kształt foremki. Podniosłam wyższy rant. Spód pizzy posmarowałam sosem. Rozłożyłam szynkę, cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki. Rozłożyłam kilka oliwek i całość obsypałam startym na tarce serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Trzeba obserwować
Kuchnia u KrysiCieniutka, chrupiąca pizza z białym sosem i zielone szparagi jest warta polecenia tym bardziej, że sezon szparagowy w pełni. Pomimo kilku zaledwie składników pizza jest bogata w smaki. Biały sos na bazie śmietanki z cebulką w wersji wegeteriańskiej, w wersji dla mięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia, jak w przepisie na flammkuchen (przepis tutaj ). Doskonałe ciasto na pizzę(...)łyżeczka soli 2 łyżki oleju/oliwy Na nałożenie: 200 g szparagów 1 cebula 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz mozarella świeży tymianek - opcjonalnie olej/oliwa do smażenia Wykonanie: przygotuj ciasto na pizzę z przepisu na blogu cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij na gorącej patelni, następnie dolej śmietanę kremówkę i podgrzewaj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj teraz posiekane zioła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską Imprezowa sałatka śledziowa Kolorowa sałatka z kabanosem Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa i szybki sos chrzanowy Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Kolorowa sałatka z cieciorką Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe
Słodkie okruszkiAromatyczne pietruszkowo-cytrynowe pesto można wykorzystać jako składnik sosu do pizzy, dressingu sałatkowego lub pasty kanapkowej. Ja użyłam je do posmarowania focaccii. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Green Cookies.pl Składniki: 12 g świeżych drożdży 320 g mąki pszennej typ 550 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy z oliwek Dodatkowo: 3 łyżki(...)Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie ciasto posypać ziołami do pizzy. Focaccię włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić na mniejsze kawałki i podawać na przykład z sosem czosnkowym
Czerwień i błękitciasto również był dziełem inwencji twórczej, która nie zawiodła :)) CIASTO - szklanka mąki bezglutenowej (Schar - na naleśniki) niepełna szklanka wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 20 g drożdży DODATKI - sos na pizzę - przecier pomidorowy zmieszany z bezglutenową przyprawą do pizzy (może też być bazylia bądź oregano) szynka, pomidory świeże, pomidory suszone, kukurydza, mozzarella SOS CZOSNKOWY - 1 duży ząbek czosnku
BezglutenowaIzabelaPizza z kurczakiem w sosie barbecue to jedno z tych dań, które robię kiedy na prawdę nie mam ochoty ani czasu na gotowanie, a rodzina głodna. Zawsze mam w zamrażarce ciasto na pizzę swojego wyrobu (z tego lub t ego przepisu), w ostateczności kupuję gotowy spód ze sklepu. Resztki kurczaka lub innego mięsa też zazwyczaj mam pod ręką(...)recipe in English Pizza z kurczakiem barbecue (1 pizza o średnicy 35 cm) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek ciasto na pizzę (własnej roboty z tego lub t ego przepisu lub gotowy spód ze sklepu) około 3/4 szklanki sosu barbecue 1 1/2 szklanki upieczonego mięsa kurczaka, posiekanego 1/2 czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki 2 szklanki startej mozzrelli
karmelowyilości w silikonowych pojemniczkach do wypieku babeczek (łatwo je zdjąć po zamarznięciu sosu a ten zbiorczo umieścić w siatce w zamrażarce) – wykorzystujemy do makaronów, kopytek, klusek lub jako sos do pizzy albo dip do warzyw czy chrupkiego pieczywa Resztki albo porcje (jeśli ugotujemy więcej) sosu pieczarkowego , gulaszu mięsnego Resztki ugotowanych kasz , makaronów w małych pojemniczkach – mogą potem posłużyć jako zagęszczacz
Dorota Smakujebardzo puszyste. U nas taka pizza sprawdza się jako szybka kolacja czy poczęstunek na większych imprezach rodzinnych. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu ani zbyt czasochłonna. Składniki na ciasto mieszamy mikserem a co damy na wierzch to zależy od zasobów naszej lodówki tudzież wyobraźni. Polecam podać z domowym sosem czosnkowym(...)sosu pomidorowego to dla zabieganych polecam bazę pomidorową Pudliszki. Nie jest to żadne lokowanie produktu czy reklama marki z mojej strony. Po prostu często z niej korzystam jako sos do pizzy i mogę śmiało Wam ją polecić. Oczywiście jak macie swój sprawdzony przepis na sos pomidorowy to jak najbardziej możecie go użyć :) Składniki na dużą blachę: Ciasto: 600 g mąki
My simple kitchenLubię ostre jedzenie. Czasami nawet bardzo ostre. A tego dnia wybór padł na pizzę. Tak więc mamy tutaj klasyczne cienkie ciasto, piekielnie ostry sos do pizzy z Carolina Reaper oraz interesujące połączenie dodatków, jak kiełbasa, por i szczypiorek. Smaczne wyzwanie dla amatorów ostrego jedzenia
Milion Smakówczas to ok 3 h, wraz z degustacją. Zaplanowałam tym razem wegański fastfood: - pizze w dwóch odsłonach, w tym jedną bezglutenową, - hamburgery (2 rodzaje), - frytki z różnych warzyw, - sos serowy do pizzy, - majonez jako bazę do sosów: amerykańskiego i czosnkowego - lemoniadę. Zapraszam serdecznie. Więcej informacji przeczytacie na zdjęciu poniżej
Co na wege obiad?wersja pizzy, po przygotowana na bazie mąki orkiszowej. Za to z mnóstwem pyszności w kolorach jesieni. Dynia, pomidory i jarzębina - coś pysznego! A do tego korzenny sos pomidorowy. Polecam :) SKŁADNIKI (2-3 okrągłe pizze) ciasto 3,5 szklanki orkiszowej jasnej 1,5 szklanki letniej wody 7g suchych drożdzy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 lyżki oliwy sos 300ml passaty(...)żeby się odgazowało). Dzielimy na 2-3 części. Blaszkę smarujemy oliwą i rozciągamy na niej jedną część ciasta, tak aby uzyskać cienki (ok 0,5 cm) spód pizzy. Na rozciągniętym cieście rozsmarowujemy sos, posypujemy tartą mozarellą, układamy pozostałe składniki (poza rukolą) i ponownie posypujemy mozarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250-280 stopni na ok 12-15 min. Jeszcze gorącą
DefinicjaSmakucukru 20 g drożdży 2 łyżki wody do drożdży Lub Ciasto na pizzę Dodatki (ilości wg uznania): kiełbasa chorizo serek mascarpone czerwona papryka (opcjonalnie) sos tabasco ser żółty sos do pizzy Przygotowanie: Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i pozostaw na około 5-10 minut. Do miski wsyp wszystkie składniki i zagnieć ciasto (około 10 minut). Zostaw ciasto(...)olejem i przykryj talerzem, odstaw na 1h w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstaw je do lodówki na 1h. Tak przygotowane ciasto rozciągaj na blaszce posmarowanej olejem, następnie posmaruj sosem i ułóż dodatki. Piec w temp. 200-220*C do zarumienienia brzegów ciasta. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnidodatki: pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 żółta papryka 2 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 10 dag tartej mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli(...)oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowę tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wysypujemy potarkowany ser żółty oraz mozzarellę. Na wierzch układamy plastry kiełbasy, pomidora, cebuli oraz paski papryki. Pieczemy
Z Majeczką w kuchni