sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:52/290)

Sos pomidorowy podstawowy 124

Pyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem

Milion Smaków
Domowy ketchup 134

najlepszą jego zaletą jest to, że możemy go dostosować do własnych gustów. Ten ketchup jest idealny. Ma wspaniałą konsystencję, smak i kolor. Nadaje się też do smarowania pizzy, zamiast sosu pomidorowego :)  Nie będę ukrywać, że roboty z tym trochę jest, zwłaszcza takiej czasochłonnej typu przecieranie pomidorów przez sito, ale w tym roku uskuteczniłam ten krok - użyłam sokowirówki. Idealnie

Plate of Joy
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 189

roku obrodził u nas szpinak, który bardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe

Smakowy Raj
PRZECIER Z CUKINII 164

Przepis dostalam od kuzynki mężą. Bardzo mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanie Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru

Z Majeczką w kuchni
Z chrzanem to nie ma nic wspólnego czyli słów kilka o tym jak zgłębiam tajniki japońskiej sztuki kulinarnej 144

ryż wystudzamy, dodajemy ocet i zabieramy się do dzieła. Dzieła tworzenia. Po trzecie i obowiązkowo. Dodatki. Bez tego nie ma co siadać do sushi. To tak jakby jeść pizzę bez sosu albo frytki bez ketchupu ;) Sos sojowy do maczania. Imbir do podgryzania. Pasta wasabi do wyciskania łez z oczu, że to wszystko takie dobre ;) To na początek. Przynajmniej

bastalena
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 142

słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy o zioła). Jest nieco pracochłonny, ale warto! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
1548. Pizza na śmietanowo-drożdżowym spodzie 162

roślinny Smakowita Pajda z ziołami  [olej] . Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozłożyć ciasto. Posypać przyprawą do pizzy, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Rozłożyć dowolne dodatki. Zetrzeć ser żółty. Posypać oregano. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Pizza z mąki owsianej 554

pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka     niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu zioła P rzygotowanie: Mąkę i drożdże wsypać do dużej miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę

Mania Gotowania
PESTO ROSSO (z suszonych pomidorów) 118

Zdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Cebulowa focaccia 151

wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub różne zioła. Focaccia może także przypominać nieco pizzę bez sosu, a z suszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy. Focaccia z cebulą Potrzebujemy: 500 g mąki

Ratunku obiad
Szybki patent na resztki z kurczaka – zapiekana z penne i sosem pomidorowym 223

jest zdrowe, ale, co tu dużo mówić – nie wygląda najlepiej. Co zrobić z resztek kurczaka, żeby nie zmarnować dobrego jedzenia? Nasza propozycja to zapiekanka z makaronem i sosem pomidorowym. To jeden z naszych wielu patentów na wykorzystanie resztek z kurczaka: gotowanego i pieczonego. Mamy mnóstwo przepisów i pomysłów, jak ponownie je przetworzyć w smakowite, aromatyczne i ładnie przy(...)dzielenia się swoimi pomysłami! Chętnie sami je przetestujemy. Nasza zapiekanka makaronowe-kurczakowa zapiekana jest w zawiesistym sosie pomidorowym, naszym ulubionym sosie pomidorowy, dodajmy, który używamy np. do smarowania pizzy, albo jako sos do spaghetti. Przepis pochodzi z książki kucharskiej amerykańskiej kucharki Marcelli Hazan, propagatorki włoskiego jedzenia w Stanach. My propagujemy jej przepisy w Polsce, bo naprawdę warte są polecenia. Jeśli

Niedzielny kucharz
Idealna pizza na Międzynarodowy Dzień Pizzy 130

wiadomo że pizzę lubią wszyscy! Pierwsza pizzeria powstała już 1738 r. w Neapolu i nazywała się Antica Pizzeria. Z racji miejscówki z pewnością wypiekano w niej pizzę w stylu neapolitańskim, czyli z sosem pomidorowym, która zrobiła później międzynarodową karierę. Znacznie mniej popularna jest jej rzymska kuzynka – pizza bianca, zapiekana po prostu z serem, skropiona oliwą, czasem z dodatkiem szynki parmeńskiej(...)może oczywiście trafić wszystko co macie pod ręką nawet osypek i kiełbasa – to nasza polska, pizza po góralsku:) Najsmaczniejsza jest jednak chyba w wersji minimalistycznej z sosem pomidorowym mozzarellą i bazylią, czyli pizza margherita, numer jeden na liście hitów każdej pizzerii, niezależnie od szerokości geograficznych. Swoją nazwę zawdzięcza Małgorzacie Sabaudzkiej, żonie księcia Neapolu i późniejszego króla Włoch, która rozsmakowała się

Niedzielny kucharz
Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 151

pięknie nam wyrośnie, zazwyczaj czekam ok 1,5-2 godz. Gdy ciasto sobie powoli rośnie ja robię sos pomidorowy, przepis znajdziesz  tutaj . Następnie wyrośnięte ciasto można rozwałkować, choć ja osobiście wolę ciasto rozciągać wtedy jest pulchniejsze. Należę do osób, które lubią pizzę na grubym cieście  Ale z doświadczenia wiem, że rozwałkowane ciasto też potrafi pięknie wyrosnąć podczas pieczenia(...)pieczarek i nie topiła pizzy  Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 st. I piekę przez ok 10-13 min. Na koniec jeszcze dodam, że bez sosu czosnkowego nie wyobrażam sobie pizzy!   Przepis podaję  tutaj Życzę wszystkim smacznego

Kuchnia Viki
Czas na piknik 167

zbyt mala? Nie wiem. Polecam jednak to ciasto tym co lubia gdy jej brzeg jest puszysty i gruby. Do tego prosty, ale smaczny sos pomidorowy i takie dodatki jakie najbardziej lubimy, za kazym razem inne. Pizza skladniki na ciasto 250ml letniej wody 7g suchych drozdzy 1 lyzeczka cukru 1 lyzeczka soli 350g maki pszennej typ 550 (ja dalam 200g maki(...)pizzy ciasto nalezy rozwalkowac na grubosc okolo 0,5 cm i wyciac krazki. Z tej porcji ciasta mi wyszlo okolo 27 malych placuszkow. Na ciasto nakladamy sos pomidorowy i ulubione dodatki. Duza pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, a mini pizze okolo 15 minut. Skladniki na sos pomidorowy : 2 lyzki koncentratu pomidorowego 1 zabek

Przysmaki Karolki