sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:141/630)

Makaron smażony z warzywami 258

szklanki groszku cukrowego1/2 cukinii1 ząbek czosnku1 szalotka1 papryczka chilli1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki cukru trzcinowego1 łyżeczka puree z tamaryndowca2 łyżeczki wody2 łyżki sosu sojowego2 łyżki olejuCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zależności od grubości makaronu, gotuje się go przeważnie od 5 do 10 minut. 2. W szklance łączymy(...)sos sojowy, odrobinę wody, puree z tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski.3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko mieszamy i smażymy dwie minuty

Tajskie smaki
Makaron z brokułami w sosie serowym 112

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na szybki i prosty makaron w delikatnym sosie śmietanowo-serowym. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie kolorowe świderki) - 1 brokuł (500 g) - 200 ml śmietanki 18% - 4 łyżki startego parmezanu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę masła - po pół łyżeczki kminu, bazylii i pieprzu cytrynowego - sól i pieprz do smaku(...)następnie dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. 5. Potem dodajemy ser i mieszamy, aby dokładnie połączył się ze śmietanką. Po chwili mieszanka nabiera konsystencji sosu. 6. Wówczas dodajemy brokuły oraz odcedzony makaron. Doprawiamy do smaku i podajemy gorące. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Wege makaron z sosem z czerwonej soczewicy :) 121

danie było po prostu prze prze pyszne! A zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Co my tutaj mamy. Makaron pełnoziarnisty z dodatkiem spiruliny , dzięki czemu zyskuje ten fantastyczny, zielony kolor oraz gęsty sos z czerwonej soczewicy . Sos składa się jedynie z podstawowych warzyw jak cebula i czosnek, niewielkiej ilości koncentratu oraz ryżowej śmietanki. Jego konsystencję zagęściłam bezglutenową mąką z soczewicy(...)minut. Mąkę z soczewicy wraz z kremem ryżowym rozmieszaj w 200 ml wody, tak aby nie było żadnych grudek. Powstałą zawiesinę wlej do rondelka i mieszaj chwilę, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron wyłóż na talerz, na wierchu ułóż przygotowany

Zdrowie na języku :P
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką  4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2.  Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce(...)Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5.  Ryżowa pizza z patelni 9 1.  Mini protein cakes 2.  Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3.  Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2.  4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana

Czarnawisienka
Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym 278

Więc wszelkie nowości  w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli.W końcu udało mi się zakupić makaron  (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ...   Zwykle nadziewam Cannelonni, więc muszle wydały mi się miłą(...)patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos.   Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy

Mania Gotowania
Kulki mięsne z jagnięciny 151

przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól

kulinarne odsłony pati
Bezglutenowa lazania - lasagne klasyczne 172

Pyszna klasyczna lasagne w wersji bezglutenowej - w smaku - identyczna jak jej klasyczna wersja. Doskonałe, aromatyczne danie. Polecam.   SKŁADNIKI: 1 op. makaronu do lasagne Agluten Parmezan Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 szklanki mleka Szczypta soli, Pieprz Gałka muszkatołowa Sos bolognese: 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw z ognia. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego. Następnie ułóż płaty lasagne, posmaruj je beszamelem, wylej ponownie odrobinę sosu z mięsem i znowu makaron. Na ostatnią warstwę wylej resztę sosu bolognese. Całość posyp spora ilością startego Parmezanu. Lasagne piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 45 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Szpinakowe pesto z proteinowym makaronem 109

szpinak, rozduszony ząbek czosnku, ser i miksujemy na pesto/ przyprawiamy wg. smaku ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron. SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 210

pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu - w końcu jest bardzo zbliżony do pesto.  Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z krewetkami 157

połowy cytryny garść liści świeżej bazylii Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw sos solą i pieprzem oraz otartą skórką i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj liście bazylii i krewetki. Zamieszaj

codojedzenia
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 165

procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej(...)wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowane warzywa odcedzamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy wraz z resztą składników (oczywiście prócz makaronu). Makaron polewamy sosem lub mieszamy go z nim w misce.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Sos Pieczarkowy - Uniwersalny 142

jest przepyszny i nadaje się do kluseczków i do makaronu, ziemniaczków, kotlecików, ryżu wyliczać mogę bez końca :) Dlatego często będzie on pojawiał się w moich przepisach :)  Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej(...)gorącym płynem z graczka ) Całość gotujemy jeszcze z 5 min. Jeśli sos wydaje nam się nadal za rzadki możemy go zagęścić jeszcze odrobina maki ziemniaczanej. Ja podałam mój sos z makaronem :) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Penne z pesto z rukoli 246

czasie gdy gotował się w osolonej wodzie makaron (200 g) penne pełnoziarnisty od Lubella, szybko przygotowałam  pesto. Podprażyłam na suchej patelni słonecznik i sezam, połowę odłożyłam. 100 g rukoli przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam podprażone ziarna słonecznika i sezamu, 1/2 łyżeczkę pieprzu ziarnistego, trochę soli, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sweet chilli i szybko zmiksowałam, powstało pyszne, zielone pesto(...)słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami. No i co mam powiedzieć? Jedynie to, że penne z pesto z rukoli było PYSZNE!!!!!!!! Bo pesto to bardzo prosty i bardzo smaczny sos do makaronu, jego zawartość zależy od nas. Na blogu jest juz przepis na pesto z pietruszki i rukoli-  Makaron z zielonym pesto, Bakłażan grillowany z czerwonym pesto The post Penne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti z warzywnym sosem 174

sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz  doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki(...)chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego

Kolizje Smaków