lodówce znalazłam kawałek piersi kurczaka, otwartą puszkę kukurydzy, kiełki, oraz mrożone brokuły - miałam już wszystkie składniki do przyrządzenia pysznego dania! Składniki: makaron sojowy kilka różyczek brokułu pół pojedynczej piersi kurczaka 1/3 puszki kukurydzy konserwowej kiełki na patelnie sos sojowy przyprawy: curry, przyprawa do dań orientalnych, pieprz Wykonanie: Kurczaka drobno kroimy, wraz z brokułami smażymy na wolnym ogniu, na niewielkiej ilości(...)następnie odcedzamy. Na patelnię do kurczaka dodajemy kukurydzę oraz kiełki i dalej smażymy. Gdy warzywa są miękkie, a kurczak usmażony, brokuły kroimy na drobne części. Dodajemy wcześniej przygotowany makaron, przyprawiamy sosem sojowym i mieszamy. Nakładamy na talerze i jemy :) Smacznego
Taste Of My Daylubiane. Najbardziej znane to spaghetti bolognese lub carbonara. Ja do spaghetti podchodzę na zasadzie "co mam w lodówce to się nada" i jest zawsze pysznie :) Przygotowując czerwony sos (pomidorowy) do makaronu zwracam szczególną uwagę na użyte do niego przyprawy. Już jakiś czas temu odkryłam wyśmienite połączenie smaków: rozmaryn, imbir i szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów pomidorowych(...)smażonymi warzywami i boczkiem wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem przez czas gotowania się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Możemy go polać oliwą. Sos do spaghetti podajemy na stół i każdy nabiera sobie ile chce. Całość możemy posypać tartym parmezanem. Smacznego
Pyza i Surówkacałkowitego wystygnięcia. Ogórki kroimy w kostkę, fasolę odsączamy. Makaron z Vifonków kruszymy na bardzo drobno do miski. Do makaronu dodajemy fasolę kurczaka oraz ogórki. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce łączymy jogurt + 3 łyżki majonezu oraz zioła prowansalskie. Do powstałego sosu dosypujemy przyprawy z dwóch zupek (ja dodałam od jednej curry i ostro kwaśnej), nie dodajemy tłuszczu dołączonego(...)dotarł do wszystkich składników. Po dokładnym wmieszaniu sosu, sałatkę ugładzamy na wierzchu smarując na wierzchu pozostałą łyżką majonezu. Sałatka nadaję się do jedzenia na drugi dzień, gdy makaron wchłonie sos i zrobi się miękki. Świetnie pasuje i do grilla i do obiadu
CynamonemPoOczachrazem sałatka z miodowym posmakiem. Wykorzystałam sos dodany do łososia, ale przy najbliższej okazji będę robiła z dodatkiem sosu własnej roboty. Składniki: makaron, mix sałat, pomidorki np. koktajlowe, wędzony łosoś, mozzarella, papryka, sos musztardowo miodowy, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, ochłodzić i przełożyć do miski. Wyłożyć sałatę. Łososia, pomidorki, paprykę, mozzarelle, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Całość polać sosem
Państwo Wojtczuk gotująPanie i Panowie - CARBONARA!1 opakowanie makaronu spaghetti (400g)ok 200g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki lub kosteczkę3 jaja3 łyżki śmietanyduużo startego parmezanukilka ząbków czosnkuświeżo mielony pieprzGotujemy makaron, w tym czasie szykujemy sos: podsmażamy boczek, na koniec dodając pokrojony w plasterki czosnek. Jajka bełtamy ze śmietaną i parmezanem oraz pieprzem. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do boczku(...)Podajemy natychmiast. Na talerzu posypujemy sobie dodatkowo pieprzem i parmezanem.Uwaga na sól! Składniki sosu - ser i boczek są słone same w sobie, jeśli posolimy porządnie wodę na makaron i dodamy soli do sosu może się okazać, że danie będzie mało zjadliwe, dlatego tutaj lepiej nie przesadzić i nie używać soli na pamięć, tylko próbować, czy trzeba jej w ogóle dodatkowo
Z butelką mleczka w tleDzisiaj spróbowałam przygotować z makaronem linguine bo w lodówce miałam połowę opakowania i szkoda by było, żeby się zmarnował. Efekt końcowy był zadowalający SKŁADNIKI : karkówka – 20 – 30 dkg makaron linguine – 200 gram olej do smażenia – 4 łyżki przyprawa do gulaszu – 2 płaskie łyżeczki miód – 1 łyżeczka musztarda delikatesowa – 1 łyżeczka pesto bazyliowe – 1 łyżeczka sól i pieprz woda(...)wymieszać w szklance ciepłej wody. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 15 – 20 minut. Po tym czasie dodać pesto i mąkę do zagęszczenia sosu. Ugotować makaron, gdy będzie gotowy dodać do gulaszu na patelnię i wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać żółtym serem lub parmezanem. Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comsłupki i piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na oleju sezamowym. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, cukier, imbir i trawę cytrynową. Dorzucamy na patelnię makaron i wlewamy sos. Podsmażamy chwilę, szybko mieszając. Układamy makaron na talerzu. Na nim kaczkę. Całość posypujemy sezamem (możemy go wcześniej uprażyć). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuburak 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią LaSelva 2 łyżeczki bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 puszka kukurydzy sól, pieprz 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva kiełki czerwonej kapusty lub inne ulubione Warzywa ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek(...)soki. Po odparowaniu dodajemy sos pomidorowy, bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta. Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami czerwonej kapusty lub dowolnymi innymi. Można też podać nasze spaghetti z tartym twardym serem. Wioleta Gargula
MamaOskarkaYakisoba: 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki Mirinu 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Boczek pokroić na małe kawałki. Czosnek bardzo drobno posiekać. Cebulki pokroić w piórka(...)piórka cebulę, marchewkę i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Następnie dodać szczypiorek i chwilkę podsmażać. Nie wyłączając gazu, dodać ugotowany makaron, pieprz i wlać przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz
Oryginalny smakwrzucamy warzywa i przesmażamy aż lekko zmiękną i wtedy podlewamy nieco woda. Zagotowujemy i dodajemy przyprawę 5 smaków, tymianek oraz cayenne. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy makaron i skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Mieszamy dokładnie, aby makaron nabrał brązowego koloru. Doprawiamy jeszcze zwykłym sosem sojowym i pieprzem. na talerzu posypujemy szczypiorkiem. Potrawa gotowa :) Nie minęło więcej niż
vegetanieprzepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki kremówki1 duża cebulaopakowanie makaronu pappardellesuszony tymianek do sosu1 główka czosnku4 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegosuszony majeranek do polędwiczkisól, pieprzoliwa z oliwek do marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym(...)oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczkiPappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym
Bon Appetit Małgorzatyczosnku sól do smaku pieprz czarny mielony o smaku papryka słodka mielona do smaku zioła prowansalskie według uznania pół łyżeczki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera mozzarella ( w kostce ) masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka(...)mieszamy. 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser. 7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Izabelawkuchnidodatkiem suszonych pomidorów, cebulki i bazylii. Składniki na 2 porcje: duża pierś z kurczaka 200 g makaronu kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy 200 ml śmietany do sosów cebula świeża bazylia sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i dorzucić do cebuli. Suszone(...)paski i również dodać na patelnię. Całość przesmażyć przez minutę, dolać śmietanę i poddusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Bazylię posiekać i wrzucić do sosu, który następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennesera ricotta 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 g tartego sera żółtego gałka muszkatołowa pieprz sól sok z cytryny Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka sól, pieprz Wykonanie: Makaron wrzucać partiami ( po 2-3 płaty ) na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 2 minuty. Podgotowane płaty makaronu rozkładać na tacy. Szpinak rozmrozić(...)cytryny. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego szpinaku dodać ser ricotta, wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu. Na makaron szpinak, znowu makaron, szpinak i makaron. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, przesmażyć. Powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Gotować, nie przerywając mieszania, aż sos będzie gładki i puszysty. Gdyby w sosie pozostały grudki
kolorowotorcikowoniej kotleciki. Gdy beda usmazone, przelozyc do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika, ustawionego na 50-75 stopni (na gril lub gorna grzalke). W miedzyczasie ugotowac makaron i przygotowac sos. Na oleju od smazenia kotletow przesmazyc drobno posiekana cebule, gdy zmieknie i lekko zbrazowieje dodac serek Filadelfia, dokladnie ja wymieszac, aby sie rozpuscila, dodac musztarde i dolewac mleka(...)uzyskania pozadanej konsystencji sosu (nieco zadszy jest moim zdaniem smaczniejszy). Makaron ulozyc na talerzu, na nim klopsiki, wszystko polac sosem i natychmiast podawac! Smacznego! PS. Przepraszam, ze dzis bez polskich znakow, ale pisze z pracy
Codzienne Gotowanie