sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:126/630)

Makaron z sosem brokułowym 142

Składniki makaron spaghetti, 500g brokuł, 1szt śmietanka 30%, 300ml masło, 1 łyżka czosnek, 2 ząbki gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W między czasie obgotowujemy brokuła w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsączamy(...)przykryciem 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż śmietanka się zredukuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron zalewamy sosem, delikatnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami
MAKARON Z SOSEM PESTO 115

pyszny zielony sos pochodzi z Włoch  a głównym jego składnikiem jest bazylia. Ja niestety po bazylię nie pojechałam aż do tego pięknego kraju lecz kupiłam  zieloną i świeżą w sklepie. Zmiksowałam ją razem z orzeszkami włoskimi.  (w oryginale powinno się dodać orzeszków piniowych)  ząbkiem czosnku,parmezanem   i oliwą z oliwek. Przyprawiłam solą i pieprzem(...)najlepiej gotować al dente w lekko osolonej wodzie  z dodatkiem oleju, który zapobiega jego sklejaniu. Na patelni podsmażyłam na oliwie z oliwek starte trzy ząbki czosnku. Dodałam makaron i sos. Wszystko wymieszałam. Po nałożeniu na talerz  posypałam danie parmezanem. Można go zastąpić innym drobno startym i twardym serem. Smacznego

potrawyregionalne
Spaghetti z boczkiem i śmietaną (ala Carbonara) 188

Taki sos, z tym, że zamiast boczku była szynka jadłam u Moniki z innym makaronem. Tak mi posmakował, że postanowiłam również go zrobić ale z makaronem spaghetti. Sos rewelacyjny, polecam. Składniki: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% sól pieprz 250 g makaronu spaghetti Wykonanie: Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek

Mama Gotuje
Makaron z sosem z leśnych suszonych grzybów - przepis 201

się oprzeć, aby połączyć go  z sosem z suszonych leśnych grzybów. Kolorowo, aromatycznie, smacznie a do tego bardzo szybko się to robi. SKŁADNIKI :  porcja sosu na ok 2-3 osoby makaron kolorowy (może być też tradycyjny)ok 100 g na osobę  grzyby suszone ok 20 szt  1 małą cebule  1 duży ząbek czosnku(...)całość. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gdy sos nam się ładnie cały połączył w smaku oraz konsystencji, dodajemy łyżkę gęstej śmietany, rozprowadzamy ją po sosie. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy świeżą zieloną pietruszką, zajadamy. :) Kilka chwil i pełne aromatu, koloru danie jest gotowe. Polecam również risotto z grzybami leśnymi klik Smacznego

Basia w kuchni
925. Gofry z nutellą & Kilka pomysłów na... 220

jakiś czas właśnie takich pomysłów nie tylko na śniadanie, co o tym myślicie? :)  pszenny chleb z garnka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem zrolowana pizza    makaron (z sosem sojowym) z warzywami (brokuł, papryka, fasolka, marchewka) i orzeszkami ziemnymi orzechowy makaron ryżowy ( z masłem orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły)   troszkę inna wersja, z makaronem noodle

More food, love and dreams
Zapiekanka grecka 2885

Osobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka oliwa 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru(...)gałką muszkatołową. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem i układać następujące warstwy: Na dnie rozsmarować bardzo cienką warstwę sosu beszamelowego. Nałożyć warstwę makaronu (całość). Nałożyć warstwę mięsno-szpinakową (całość). Równomiernie rozsmarować pozostały sos beszamelowy. Górę zapiekanki posypać serem. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 30-35 minut. Fotorelacja z etapów przygotowywania

Passions hobbies life
Domowy makaron jarmużowy. 184

Dziś zerwałam niewielką porcję jarmużu, który zimował w ogródku. Nie bardzo wiedziałam co z niego przygotować. Najpierw myślałam o zupie, później o naleśnikach z nadzieniem warzywnym, następnie o makaronie w sosie z kurczaka i jarmużu. Wybór był trudny, ale że ostatnio wprost przepadam za makaronem, postawiłam na ostatnią propozycją. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i przygotowałam ten bajeczny, neutralny(...)paseczki (polecam maszynkę do makaronu). Gotowe wstążeczki rozrzucamy na stolnicy, oprószamy mąką i pozwalamy im chwilę obeschnąć. Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1-2 minuty, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Podajemy z kremowym sosem np. śmietanowym, pieczarkowym lub serowym. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu 196

słowem Nie zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka..nie znajdę tutaj nigdy. Pomidor , który rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki(...)oliwy z oliwek. Ostudzić lekko. Przetrzeć przez sito- pozbędziemy się pestek, łodyżek, szumowin wszelakich . Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta! Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati  MALMA Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko.  Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo

Z Kuchni Do Kuchni
Paprykowe klopsy. 142

Moja córka uwielbia spaghetti więc postanowiłam przygotować je troszkę w innej wersji równie smacznej jak tradycyjne danie. Spróbujcie.   Składniki;   30 dag makaronu spaghetti 50 dag pomidorów z puszki 1 cebula 3  ząbki czosnku oliwa, parmezan sól, pieprz 1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory) 50 dag mięsa z indyka pół czerwonej cebuli 1 jajko natka(...)przykryciem około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu mięsne kulki i dusimy razem jeszcze 5 min. Makaron należy ugotować al dente. Na talerze wykładamy porcje makaronu oraz sos z klopsami. Na wierzchu posypujemy natka i startym parmezanem.   Klopsy można również podac z ziemniakami.   Na rosole  po ugotowaniu klopsów robię zupe, "recykling" kuchenny - uwielbiam

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka makaronowa z sosem koperkowym 145

Szybko, tanio, dużo... Studencka sałatka? Napewno tak!  Smacznego! Sałatka makaronowa z sosem koperkowym Składniki: około 250 g makaronu świderki 3-4 ogórki kiszone jedna czerwona papryka kilka plasterków szynki/lub kiełbasa Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki bardzo drobno(...)posiekanego koperku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ogórki, paprykę, szynke lub kiełbase pokroic w kostkę. Dodać do makaronu. Składniki na sos wymieszać w osobnej misce i wlać do sałatki, dokładnie wymieszać

Smaki Natalii
SzaFran Spaghetii 170

się zagotuje wrzucamy makaron na 10 min. ale sprawdź dokładnie na opakowaniu.W tym czasie dwie łyżeczki szafranu zagotuj z wodą na patelni i gdy tylko się zagotują składniki wyłącz ogień.Pokrój szynkę w cienkie, drobne paski.Zetrzyj parmezan i naszykuj śmietanę oraz oddziel żółtko od białka.Białko możesz wykorzystać dodając je do jajecznicy lub ciasta.Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę(...)mieszaj i jeżeli  gotujesz w tym czasie makaron, to też go zamieszaj.A jeżeli makaron już się ugotował, odcedź, ale zostaw sobie pół szklanki wody w której ten makaron gotowałeś. Sos powinien troszkę zgęstnieć,zdejmij z ognia i dodaj 2 żółtka, wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron, dobrze wymieszaj i dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj

Pasje Jolki
Spaghetti bolognese 145

dzięki niemu mięso jest idealnie drobne i wspaniale łączy się z sosem. Składniki 250g mięsa mielonego 1 marchew 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 100ml wody 200ml półwytrawnego wina czerwonego oliwa z oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek świeża bazylia makaron spaghetti parmezan do posypania (opcjonalnie) Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną(...)kawałki mięsa będą malutkie. Sos mięsny wlewamy do garnka, dodajemy czerwone wino, pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę, pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Makaron gotujemy dopiero, gdy sos jest gotowy. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wykładamy na talerze. Nie polewamy makaronu zimną wodą, jedynie do odcedzamy. Sam makaron może się posklejać, ale wymieszany wraca do pierwotnego

Gotowanie i blogowanie
Spaghetti z pulpetami 187

łyżeczka suszonego oregano Prymat 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 100 ml mleka sól, pieprz, cukier przyprawa do dań z makaronu Prymat 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana dodatkowo: makaron  Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek(...)szklanki wody, zamieszać i postawić na średnim ogniu. Pulpeciki pojedynczo wkładać do garnka, nie mieszać, żeby się nie rozpadły. Gotować przez około 30 minut. Sos doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podawać z makaronem, posypane parmezanem

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem 140

kończy. Smak kurczaka, warzyw i przypraw świetnie się przenika a danie jest sycące i pyszne!   SKŁADNIKI: 200g makaronu (u mnie małe muszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru(...)olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami.    Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia około 5-10 minut dłużej (w zależności jak szybko nagrzewa się nasz piekarnik) niż podany jest

Pyry na Gaz
Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem 118

Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Utarło się przekonanie, że ten przepis powinien znać każdy, kto chce zgłębić tajniki sztuki kulinarnej. Sos beszamelowy to podstawa wielu klasycznych potraw. Cannelloni czyli tradycyjny francuski makaron został wymyślony przez Nicola Federico w Neapolu w 1907 roku, podczas pracy w restauracji La Favorita w Sorrento. Początkowo nazywany był strascinati, ale swoją(...)rozpuścić masło z mąką- ciągle mieszając (uważać aby mąka się nie zarumieniła jak na zasmażkę). Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić solą. Sosem polać faszerowany makaron i posypać startym serem. Zapiec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia sera

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania