wytworzy. Masę zdjąć z ognia, wymieszać z białym serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać makaron i od razu ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem. Przygotować sos. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wraz z powstałym sokiem przełożyć na patelnię. Jeśli używamy pomidorów(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zostało Wam trochę farszu można go dodać do sosu. Dusić kilka minut na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowym sosem polać makaron. Piec około 20 minut w temp. 180st. Od razu podawać
Z miłości do słodkościpiątek obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam Cannelloni z dynią i szpinakiem SKŁADNIKI: makaron Cannelloni dynia Hokkaido szpinak w liściach biały ser czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, masło, słonecznik sos beszamelowy Do takiego Canneloni należy wykonać dwa farsze. Oczyszczoną i obraną dynię należy przysmażyć na masełku. Dynię dusimy tak długo, aż będzie miękka. Przyprawiamy solą(...)masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym. Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut naczynia można przykryć folią aluminiową. a pod koniec kruszymy gorgonzole i pozwalamy się jej trochę
MarciochaKucharzyZapraszam :) Składniki : Paczka makaronu rurki ( ja użyłam z Makaronów Polskich ) 0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula duża 2 sosy serowe z pomysłu na . Winiary. około 7 dużych pieczarek 1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera(...)śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Warstwy : Połowa makaronu. Szklanka sera żółtego startego Mięso z pieczarkami Reszta makaronu 1 szklanka sera żółtego Sos pomidorowo - serowy Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Podawać polane sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimiód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić.Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego
kolorowotorcikowowrzucamy paprykę. Smażymy chwilę. Dokładamy do pieczarek. W garnuszku mieszamy majonez i ketchup. Doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich oraz szczyptą soli. Do naczynia żaroodpornego przesypujemy połowę ugotowanego makaronu. Smarujemy niewielką ilością sosu. Wykładamy pieczarki z papryką, posypujemy surową cebulą, dodajemy mięso kurczaka. Następnie dajemy resztę makaronu. Wierzch smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem cheddar. Naczynie
Smaki Na Talerzusosy cztery sery Winiary 400g szynki 2 duże cebule 2 pęczki natki pietruszki 400g makaronu tagliatelle 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 trójkąty sera typu brie Sosy przygotowuję według wskazówek na opakowaniu. Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al'dente, odcedzam i odstawiam(...)Cebulę obieram, siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju. Szynkę kroję w drobną kostkę, dorzucam do cebuli i przesmażam razem. Natkę pietruszki drobno siekam. Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 25-30 minut
W kuchni Karmel-itkidzisiejszym wydaniu pyszny makaron z bardzo zdrowym sosem:-) Czy próbowaliście kiedykolwiek sosu z awokado? W moje gusta ten sos trafia w same sedno ! Gdy byłam małą dziewczynką, mój wujek dał mi spróbować awokado i powiedział mi, że jest to bardzo zdrowy owoc, po spróbowaniu powiedziałam, że to najbardziej obrzydliwy owoc jaki kiedykolwiek jadłam. Wtedy nie wiedziałam jak można ten owoc(...)listków, Sposób przygotowania: Awokado obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy na gładką masę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i układamy na makaronie. Wierzch dekorujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki
kulinarne odsłony patiUltra szybki obiad z serii "dania studenckie naprędce". Makaron z semoliny z pszenicy twardej durum w lekkim sosie pomidorowym z ziołami. Pachnie włoskimi popołudniami i smakuje wyśmienicie - w sam raz na tak paskudnie deszczowe popołudnie! Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (polecam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (400g z sokiem) obranych włoskich pomidorów w soku pomidorowym(...)Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pokrojonymi w kostkę oliwkami i kaparami dodajemy do makaronu. Zioła i natkę pietruszki szatkujemy drobno i również wrzucamy na patelnię. Makaron z sosem doprawiamy sproszkowaną papryką, świeżo mielonym pieprzem i - właściwie gotujemy, bo sos jest rzadki - ok. 5 minut na dużym ogniu, aby nieco odparować wodę, często mieszając. Gotowe
Spektrum Smakubiałego sosu. Kładziemy warstwę z płatów makaronu. Na tę warstwę kładziemy warzywa w sosie pomidorowym, biały sos, parmezan. Przykrywamy makaronową warstwą i powtarzamy operację. Przykrywamy makaronem i ostatnią warstwą jest sos biały i spora ilość parmezanu. Kilka "ścieżek" z oliwy z oliwek i można włożyć do piekarnika na 190 stopni około 30-40 minut aż do zezłocenia
Z Kuchni Do Kuchnipasty nie wzbudziła ona mojego zainteresowania (żeby nie powiedzieć, że mi nie smakowała). Po obróbce nabrała jednak zupełnie innego wymiaru. Składniki na tagliatelle z pastą truflową w sosie śmietanowym (2 porcje): makaron tagliatelle około 200 - 250 g pasta truflowa około 80 g 2 ząbki czosnku 1,5 opakowania śmietany 18 % pietruszka bazylia sól pieprz parmezan (dużo!) Obrać i pokroić(...)oraz pieprzem. Wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodać łyżeczkę cukru. Na koniec dodać łyżkę lub dwie posiekanej pietruszki, wymieszać. Ugotowany w osolonej wodzie makaron połączyć z sosem. Posypać dużą ilością parmezanu i udekorować kilkoma listkami bazylii. W trakcie jedzenia dodałam później kawałki pomidora malinowego i muszę powiedzieć, że nadal było ono smaczne. Uprzedzam
Karola gotujeBardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu(...)mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu. Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam !Składniki:- 1 puszka pomidorów 400g- 1-2 ząbki czosnku- listki oberwane z ok.1/3 bazylii- sól himalajska lub morska- świeżo mielony czarny pieprz- oliwa z oliwek - ok.2-3 łyżkiW naczyniu
Smaczne ZdroweSkładniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta 3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać(...)kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą i............. Smacznego
Gaździnka warzysmak, nie martwcie się. W tym daniu, kalafior jest niemal niewyczuwalny! Potrawa idealnie pasuje na szybką i bardzo wykwintną kolację, ponieważ tego smaku nie zapomnicie na długo. Makaron ryżowy z sosem kalafiorowym porcja dla 2 osób Składniki: 1 szklanka ugotowanych różyczek kalafiora 1/3 szklanki mleka (polecam pół na pół kokosowe i zwierzęce/inne roślinne) 1/4 szklanki bulionu (można zastąpić kilkoma(...)blendera dodać kalafiora, mleko, bulion, ser, przyprawy i czosnek z masłem. Wszystko miksować około 3 minut do uzyskania gładkiego kremu. Na patelni, gdzie został usmażony czosnek wlać sos i chwilę gotować. Dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki
JaglusiaMakaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym jest szybkim daniem dla miłośników wyrazistych doznań smakowych. Ser pleśniowy dodany do sosu nadaje mu charakterystyczny smak. Sosy śmietanowe z dodatkiem serów to jedne z moich ulubionych Jestem pewna, że Wy też je lubicie. Zobacz też: Makaron ze kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym Przepis na makaron z kurczakiem i brokułami w sosie(...)rozpuszczenia się sera i zgęstnięcia sosu. 5 Doprawiamy solą i pieprzem oraz podajemy z ugotowanym makaronem. *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu, 3 większe ząbki czosnku, sól, pieprz(...)kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser. Całość zapiekam w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut
JejKuchnia