sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:115/630)

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 182

wszystkich głodomorów. Mój ukochany stwierdził, że powinnam oznaczyć ten przepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem (4-6 porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu(...)pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Wmieszaj do sosu ugotowany makaron. Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż 1/3 makaronu, na nim rozsmaruj połowę mascarpone i posyp połową posiekanego jarmużu. Powtórz warstwy makaron, reszta mascarpone, i reszta jarmużu po czym

karmelowy
Sycylijskie fusilli 105

była w promocji, bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała 12F ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;)  A wracając do przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję(...)ząbki czosnku 2 łyżki kaparów (czubate) 50g mielonych migdałów 60ml oliwy extra virgin liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji) sól i pieprz parmezan (opcjonalnie) Makaron ugotować al dente. W międzyczasie przygotować sos: wszsytkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, dokładnie wymieszać, można

Codzienne Gotowanie
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 152

cieciorkowych kulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru.  Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera(...)tłuszczu. Usmażone falafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I KURCZAKIEM 155

makaronu pappardelle, 150 g szpinaku, pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, 5 kawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów, łyżeczka curry, około 80 ml śmietanki 30%. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam szpinak. Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i połową posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów(...)curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucam makaron, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał

JejKuchnia
Spaghetti carbonara 143

dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy i pieprzu. Ja mój sos wzbogaciłam odrobiną śmietany. Składniki:500g makaronu spaghetti150g boczku100ml śmietany4 żółtka50g sera parmezansól, pieprzszczypiorekPrzygotowanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zarumieni.W(...)patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia.Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie

Smakowity Blog Kulinarny
Warzywa z woka w orzechowym sosie 80

Kolejne danie z cyklu „szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu typu wstążki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli(...)bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać sos i odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Gotowe! Jest pysznie! Smacznego

greenscarf
Makaron gnocchi z pieczarkami i groszkiem 176

Bezmięsne danie, które zachwyci każdego. Makaron, pieczarki i groszek idealnie łączą się z delikatnym sosem. Koniecznie musicie spróbować! Jeżeli nie macie makaronu typu gnocchi, to możecie zastąpić go muszelkami. SKŁADNIKI 1 duża cebula 360 g pieczarek 450 g mrożonego zielonego groszku 80 g masła 200 g śmietany 30% 50 g żółtego sera 300 g makaronu gnocchi (można zastąpić muszelkami) sól(...)niż podane na opakowaniu. Ugotowany przecedzić i dodać do pieczarek i groszku. Następnie wlać śmietankę, zetrzeć ser, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całość krótko gotować, aż sos odpowiednio zgęstnieje, a makaron i groszek nie będą twarde. Jeżeli sos będzie za gęsty, to można dodać przegotowanej wody

Passions hobbies life
Makaron z tuńczykiem 150

Piątek, piatunio :) Tuńczyk się kłania :) Duży plus - szybko i smacznie :) Składniki: 20dag makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula puszka pomidorów krojonych łyżeczka koncentratu pomidorowego pół papryki czerwonej natka pietruszki kiełki do posypania sól, pieprz, bazylia 20dag żółtego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Paprykę i cebule(...)drobno kroimy. Dusimy przez 5 minut w garnuszku. Dodajemy tuńczyk z sosem, pomidory i od czasu do czasu mieszając dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy koncentrat, pietruszkę i przyprawy. Sos wykładamy na makaron, posypujemy startym żółtym serem i kiełkami. SMACZNEGO

ChilliJemy
Spaghetti bolognese z oscypkiem 135

wiadomo makarony u nas goszczą często, a dzisiaj kolejny pomysł na coś pysznego z jego udziałem :)  Makaron spaghetti jest jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne.  Spaghetti bolognese z oscypkiem  SKŁADNIKI(...)ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Oscypka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na talerze nakładamy makaron i sos, następnie posypujemy startym oscypkiem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y 11314

mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać z pestkami dyni i ziołami, całość polać oliwą. Wszystko przełożyć do pudełka i gotowe.   Obiad do pudełka : Makaron + tuńczyk + brokułu (sos jogurtowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g makaronu 120 g brokuł mrożonych 35 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym(...)Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta ziół prowansalskich szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę odsączyć z nadmiaru oleju lub sosu własnego (w zależności od rodzaju). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Składniki na sos wymieszać i gotowe. Sałatkę oraz sos przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
ZUPA PESTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 134

selera 1 por 1,5-2 l bulionu  ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona) 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki) garść drobnego makaronu oliwa sos sojowy sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą(...)wrzenia. Wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy pesto oraz drobny makaron i gotujemy jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Doprawiamy pieprzem, solą i sosem sojowym

Kuchnia MagdaLeny
Jedzonko do pracy #16 251

końcu jednak się zmobilizowałam i przygotowałam pyszne i sycące jedzonko. Śniadanie - tortilla z sałatą, szynką, jajkiem i pomidorem z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe. Lunch - Makaron pappardelle z brokułem w sosie z gorgonzoli. Brokuła (średnie główka) podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć ząbek czosnku wycisnięty przez praskę(...)niej makaron i ugotować al dente. Brokuła delikatnie wymieszać z sosem, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody od gotowania brokuła. Makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać  doprawić do smku solą i piperzem. Gotowe. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jarzynowe spaghetti 140

moja dzisiejsza propozycja jest bezmięsna, warzywna, a jakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta! Składniki: 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania bazylia olej(...)cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj warzywa, oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory,  duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, podlej lekko wodą, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą szczyptą cukru oraz pieprzem, wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp parmezanem i bazylią. Podawaj. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu 191

ostrość: średnia, aby zwiększyć ostrość należy zwiększyć ilość czosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie(...)trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam. W miseczce tworzymy sos - mieszamy sos sojowy z octem ryżowym i cukrem. Do gotowych warzyw dodajemy makaron wyciągnięty z wody i zalewamy sosem. Ważne aby makaron nie stał długo, ponieważ się poskleja i będzie go trudniej wymieszać. Doprawiamy solą. Smacznego

Apetyt na Zielone
tagliatelle z grzybami leśnymi 182

łyżki pecorino romano (można zastąpić parmezanem) - 2 żółtka - pęczek natki pietruszki - łyżka masła - łyżka oliwy - sól i pieprz do smaku - łyżka soku z cytryny - 8-10 gniazd makaronu tagliatelle Makaron gotuję al'dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy. Cebulę i czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i czosnek. Smażę(...)zarumienią. Dodaję śmietankę, zmniejszam ogień i gotuję, aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Uważamy z solą, ponieważ ser też jest słony.  Do sosu dodaję makaron dokładnie mieszam. Jeżeli po ugotowaniu zdążył już ostygnąć, podgrzewamy aż stanie się gorący.  Zestawiamy patelnie z ognia, dodajemy żółtka i ser. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze

Cook&Love