Szczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji. Dla 2 osób(...)pokrojone w plasterki, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Gdy pieczarki będą już podsmażone zalać winem oraz pasatą. Dusić jeszcze około 5 minut i podawać z makaronem
Jadło i czytadłopapryką ostrą oraz pieprzem, pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniadodatkiem suszonych pomidorów. Kompozycja idealna, a całość dopełniają krewetki oraz białe wino. Dla miłośników owoców morza i makaronu - raj na talerzu. Polecam! Makaron z krewetkami w ziołowym sosie Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu Czanieckiego Tasiemka 250g obranych krewetek 250g Mascarpone 3 suszone pomidory w oliwie mała cebula ząbek czosnku pół szklanki białego(...)winem, dodajemy pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnioliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się
Kulinarne Inspiracjerozgadanym dzieckiem!makaron pennebrokułypieczarkiśmietanka 12 % do sosówsól, pieprzkilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowejser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar)Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry.Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej więcej pół paczki) w osolonej wodzie.. Część różyczek brokuła wyjęłam kiedy była póltwarda (na wierzch dania), reszta gotowała się, aż zmiękła (do sosu).Odcedziłam(...)zostawiając trochę wody, wrzuciłam poł kostki rosolowej, dodałam mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam.Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem.Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone. Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem. Udekorowałam bazylią...Niby nic, a takie pyszne :)) Czytaj
bistro mamałyżki posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca) 2 ząbki czosnku* Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml) Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz(...)pokrywkę, wymieszać dokładnie makaron, dolać około 100 ml wody z makaronu, chwilkę pogotować na małym ogniu aż szpinak będzie miękki a z sera zrobi się sos. Wyłączyć palnik, wmieszać 2/3 posiekanych pistacji do makaronu a resztą posypać wierzch. * w oryginale nie ma czosnku, ja jednak zawsze go dodaję do dań ze szpinakiem :) Smacznego! źródło - Włoskie Inspiracje NIGELLISSIMA Nigella
Zabawa smakiemprzepis dodaje do swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: - spaghetti Malma N 41 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS DYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta(...)miodem, papryczka chili (dodaj tyle ile uważasz, ja lubię dość ostre), dodaj wodę, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładka masę. Ugotowany makaron, dodajemy do sosu dyniowego, dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze. Następnie doajemy po łyżce pasty paprykowej. Całość oprószamy startym serem np. parmezanem. Pyszności! Serdecznie polecam! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać jak zrobicie
SMYKWKUCHNImnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem . Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano(...)sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem
Kuchnia co dniapiersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe(...)sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzeniełyżki musztardy 3 łyżki tartego żółtego sera ząbek czosnku sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra, majeranek, łyżeczka vegety natur oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron - w połowie przygotowywania sosu - ugotujcie al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos: 1. Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Przesmażcie na niej obrany i pokrojony w talarki lub kosteczkę czosnek(...)pokroić w paski. Posypcie lubczykiem i papryką, duście do miękkości. 2. W miseczce wymieszajcie śmietankę, musztardę, ser i przyprawy. 3. Do warzyw z patelni dodajcie sos, wymieszajcie, po chwili dodajcie ugotowany makaron, złączcie wszystko. Nakładajcie. 4. Posypcie czymś smacznym świeżym zielonym
Zasmakuj Kuchniopakowaniu, skracając czas gotowania o 4 minuty.Na patelni zeszklić posiekaną szalotkę, dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty.Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły.Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą
SzczyptaSmaQZapraszam na pyszne danie obiadowe. Makaron Lubella Mini rurki 5 warzyw z nieco orientalnym sosem dyniowym smakuje doskonale. Polecam #lubelloweinspiracje #lubella Składniki: 1,5 szkl makaronu suchego Lubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół(...)wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy sos dyniowy z ugotowanym makaronem
słodkie i nie tylko historie kulinarnesuszonych i krojonych grzybów mun 200 g fasoli szparagowej (mrożona) kiełki fasoli mung (u mnie z zalewy) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (lub więcej) makaron ryżowy sos sojowy olej sezamowy sól biały pieprz ziarna sezamu olej Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem oleju sezamowego i soli. Odstawić(...)papryczkę chili oraz kurczaka i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać fasolę szparagową i ponownie smażyć przez kilka minut. Na końcu doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem w ilości według upodobań. Podawać z makaronem ryżowym (uprzednio ugotowanym według wskazówek na opakowaniu). Wierzch posypać ziarnami sezamu i kiełkami fasoli mung
zadanie-gotowanieKolejne danie z makaronem w tle.Pyszny sos,cienkie plasterki cukini i zioła.Pycha:). 1 OP.MAKARONU PENE 1 PUSZKA POMIDORÓW KROJONYCH Cukinia Masło Kremówka Kapary 1 MAŁA CEBULKA OLIWA Z OLIWEK 3 ZĄBKI CZOSNKU KAPARY ZIELONY PIEPRZ BAZYLIA OREGANO SÓL PIEPRZ PARMEZAN ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W RONDELKU ROZGRZAĆ OLIWĘ Z OLIWEK.CEBULKĘ OBRAĆ I BARDZO DROBNO POSIEKAĆ.CZOSNEK OBRAĆ I WYCISNĄĆ(...)PRZYPALIŁ BO BĘDZIE GORZKI.DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI.DUSIĆ NA MAŁYM OGNIU OK.25-20MIN.ABY SOS ZGĘSTNIAŁ.DODAĆ ZIOŁA I KAPARY WRAZ Z ZIELONYM PIEPRZEM ORAZ PARMEZAN .ZAMIESZAĆ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE.MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM I POSYPAĆ PARMEZANEM. DANIE JEST BARDZO SMACZNE I SZYBKIE.JESZCZE MUZYKA ITALIANO I DOBRE WINO I NIC WIĘCEJ NIE POTRZEBA ABY ODDAĆ SIĘ CUDOWNEJ SJEŚCIE.SMACZNEGO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować i dopiero wlać śmietankę. Ja do sosu dodałam mięso z piersi z indyka, młodą marchewką, świeży koperek i pełnoziarnisty makaron. Jeżeli nie próbowaliście sosu w takim zestawieniu, to gorąco zachęcam do przygotowania- jest idealne! :) * pierś z indyka- 350 g * kurki- 200 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * śmietana
Kraina Miodem Płynąca