sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:146/630)

Pad thai z kurczakiem 153

papryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa do smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki(...)Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli i dodaj kurczaka. W razie potrzeby, gdy wok będzie zbyt suchy dolej odrobinę wody, dodaj groszek. Gdy kurczak będzie usmażony dodaj makaron ryżowy oraz sos pad thai. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszaj smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj kiełki fasoli i groszek cukrowy i smaż jeszcze przez chwile. W razie potrzeby dopraw

Codzienne Gotowanie
Spaghetti w kubeczkach z papryki, na Halloween. 147

bardzo się wysilać, bo wykrojenie papryk trwa dosłownie kilka minut. Potrzebny jest nóż z ostrą końcówką i spaghetti z ulubionym sosem. Ja proponuję sos z pieczonej papryki, bo fajnie dopełnia wygląd kubeczków :-) Składniki: 250 g makaronu spaghetti Lubella 6 papryk czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był w miarę prosty jak butelka od napojów) 3 papryki do sosu(...)pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz zmiksowaną paprykę i płaską łyżeczkę bazylii. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.  Makaron łączymy z sosem i nadziewamy nim kubeczki z papryki. Podajemy gorące.  Ps. Paprykę z spaghetti w środku można zapiec w piekarniku, ale tylko przez kilka minut. Smacznego! :-) Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ośmiornica - tagliatelle z ośmiornicą 183

Ośmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie.  Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili. Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż sos zrobi się gęsty. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ośmiornicę pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki długości około 2-3 cm. Do sosu dodać ośmiornicę i makaron. Mieszając

królestwo garów
Ośmiornica 109

Ośmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie.  Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili. Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż sos zrobi się gęsty. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ośmiornicę pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki długości około 2-3 cm. Do sosu dodać ośmiornicę i makaron. Mieszając

królestwo garów
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 166

przygotowaniu łosoś z sosem porowym i kawiorem – doskonały zarówno na szczególną okazję, jak i na co dzień. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filety z łososia (po 250-300g) 300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle(...)łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte przez makaron. Łososia podajemy na ciepło z makaronem i sosem porowym, udekorowanego czerwonym kawiorem w ilości wedle upodobań. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Kulinarna Pokusa #gallery-170 {margin: auto;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili 128

Dziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże zioła: bazylię, oregano i natkę pietruszki. natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone płatki chili.   Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili(...)chili i smażymy przez 2-3 minuty. Cukinia powinna zostać lekko  twarda, czyli al dente. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy startym serem

Kulinarne przygody Gatity
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 249

zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego(...)odcedź. Do patelni dodaj mąkę, musztardę, parmezan i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Na koniec wmieszaj do sosu wołowinę i makaron, podgrzej i podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Beef leek and oyster mushroom tagliatelle (4 servings) Ingredients: 300 g beef steak, sliced 150 g oyster mushrooms, bigger

karmelowy
Ekologiczne produkty żywnościowe - współpraca z Victualia :) 129

jakości przetworów owocowych i warzywnych BIO, makaronów BIO, oliwy z oliwek Extra Vergine BIO, octów balsamicznych BIO, miodów selekcjonowanych BIO, wysokiej jakości win wytrawnych BIO.  Poniżej produkty marki LaSelva, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą Victualia.    Polpa - pomidory rozdrobnione 100% Passata - 100% puree z pomidorów  Pomidory Pelati - 100% Sos pomidorowy dla dzieci  (pomidory(...)przejrzyste etykietki. Jako miłośniczka pomidorów, które jem niemal codziennie paczuszka z tak ogromną ilością tych warzyw, a raczej przetworów z nich wykonanych bardzo mnie ucieszyła :) Sosy użyje jako ... sosy do makaronów, ale także do wymieszania z różnymi warzywami. Planuje także jakąś sałatkę oraz coś na słodko. Pewnie wymyślę coś jeszcze, bo pomysł na konkretne danie często przychodzi mi w trakcie

Zdrowie na języku :P
Sos z warzyw na zimę 134

Dziś zrobiłam kolejną kombinację sosu z warzyw. Bazą jest cukinia. Taki sos świetnie pasuje jako sos do pizzy lub sosu do makaronu. Pikantny z nuta słodyczy i lekko kwaśny. Po prostu pycha - nie wierzycie ? To sami się przekonajcie i zróbcie. Do sosu miałam okazję użyć przypraw od Cykoria . Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym 153

Makaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym Był taki okres w moim życiu kiedy nie przepadałam za makaronami. Jadłam je ale jakoś wielkim ich fanem nie byłam. Sama nie wiem kiedy moje do nich nastawienie się zmieniło, gdyż teraz je uwielbiam Myślę, że teraz duże znaczenie ma dla mnie fakt, iż są one bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami kiedy(...)pieprzem, które dodajemy do smaku. Trzymamy na ogniu przez kolejne 3 minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (około 1 łyżka soli na 2 litry wody i 8-9 minut). Gorący mieszamy z sosem. Smacznego! Jeśli lubimy możemy dodać parmezan ale niekoniecznie. Można też delikatnie posypać natką pietruszki. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com

mecooks
Makaron z sosem dyniowym 138

Mój synek uwielbia makaron w każdej postaci. Tym razem przygotowałam makaron pełnoziarnisty rurki z sosem dyniowym z dodatkiem szałwii. Sos jest prosty a wyszedł wyrazisty i świetnie pasował do makaronu. Składniki: 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki musu z dyni 200 ml śmietanki 30% ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru garść świeżych liści szałwii sól pieprz(...)dyni. Gotować przez około 10 minut, następnie dodać śmietanę, całość doprowadzić do wrzenia i zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Makaron polać lub wymieszać z sosem a następnie posypać świeżo startym parmezanem

Mama Gotuje
Grzyby 161

Bigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek   Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle

Aga w kuchni
Makaron farfalle z tuńczykiem w sosie pomidorowym 137

Danie dość szybkie w przygotowaniu. Wystarczy makaron farfalle pełnoziarnisty, tuńczyk z puszki i pomidory. Kiedyś robiłam makaron z samym tuńczykiem, ale taka wersja sosu jest równie bardzo ciekawa. SKŁADNIKI 1/2 opakowania makarony farfalle pełnoziarnistego 1 mała cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2-3 pomidory 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku WYKONANIE Cebulkę kroimy(...)małym ogniu ,aż pomidory dobrze się rozgotują. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy tuńczyka z puszki  i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente, dodajemy do sosu i wszystko mieszamy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
PENNE ALLA VODKA. 135

bazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie  odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos.  Obieram, siekam i szklę cebulę na oleju. Dolewam wódkę i czekam, aż alkohol odparuje, ciągle mieszając. Czosnek obieram i dorbno siekam, dodaję do cebuli z wódką. W kolejnym

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z chińskim makaronem,kapustą pekińską i słonecznikiem 396

smakuKapustę pekińską drobno kroimy. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 8 minutach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z octem i musztardą oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Makaron mieszamy z kapustą, sosem i ziarnami słonecznika. Gotowe :)sałatka z chińskim makaronem

Bon Appetit Małgorzaty