samym mięsem człowiek żyje i dziś danie bez mięska. Makaron z dodatkiem lubczyku a do tego prosty sos z ricotty i migdałów z dodatkiem natki pietruszki. Wyszło mega pyszne danie. składniki: 400 g makaronu z lubczykiem 250 g ricotty 50 ml śmietanki 30 % 2 solidne garście migdałów pokroionych w słupki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki bulionu warzywnego(...)składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie dodać natkę pietruszki oraz migdały, wymieszać dodać bulion. Chwilę jeszcze dusić, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał i nabrał jednolitej konsystencji. Makaron ugotować i osączyć . Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać prażonym słonecznikiem
Monia miesza i gotujeMakaron spaghetti można przygotować na wiele sposobów i z wieloma sosami. Dzisiaj pomysł na pyszne połączenie sosu pomidorowego z pieczarkami, małżami i serem feta. Polecam zwolennikom owoców morza i nie tylko(...)dodajemy małże. Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy. Na koniec do sosu dodajemy ser fetę pokrojoną w kostkę. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioligaram masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (trochę krócej niż al dente), odcedzić. Z ananasa obkroić skórę i usunąć twardy środek. Pokroić(...)Mleko kokosowe rozmieszać z kremowym serkiem i puree z dyni. Dodać natkę pietruszki i kolendry, chili, doprawić do smaku sosem sojowym i garam masala. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, posmarować 1/3 sosu curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami. Piec w 180°C ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać
Pełny talerzDOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się
Moja Książka Kucharskaobiad. Polecam. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 1-30 min -PORCJE: 3 Penne w sosie pomidorowym 1/2 opakowania makaronu Penne 20 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, przyprawa do dań, typu kucharek 2 łyżki keczupu pół cebuli natka pietruszki olej Pieczarki
Gotuję TestujęMalma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory, bulion, koncentrat, przyprawy i zioła. Gotoujemy, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente, odcedzamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem
Gotowanie jest łatweMakaron na zielono Składniki na sos: 1 brokuł 1 zielona papryka 100 g mrożonego szpinaku 3 ząnki czosnku sól do smaku ocet jabłkowy do smaku oliwa z oliwek do podsmażenia 100 ml wody zielone oliwki (można pominąć) Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyłam czosnek i pokrojoną w kostkę(...)paprykę. Dodałam brokuł, szpinak, ocet jabłkowy, sól i wodę. Wszystkie składniki dusiłam pod przykryciem ok 30 minut. Na koniec użyłam blendera, by powstał wspaniały sos :) U nas zielony sos gościł z makaronem orkiszowym i oliwkami
nietadietaprzez 5 minut. Dodać odsączonego tuńczyka oraz natkę. Wymieszać i odstawić na bok. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody. Po 8 minutach powinien być idealnie ugotowany. Odcedzić makaron, dodać do sosu i wymieszać. Posypać parmezanem lub grana padano. Moja podpowiedź: do tego sosu będą pasowały wszystkie długie makarony - sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle. Partnerem "Włoskiego tygodnia
Kulinarne Inspiracjelubicie sos tatarski ? Pewnie większości z Was kojarzy się on z klasyką podania czyli z jajkami, jednak w tej sałatce świetnie podkreślił smak. Makaronowa sałatka z sosem tatarskim SKŁADNIKI : 100 g makaronu spaghetti 150 g szynki konserwowej 1-2 ogórki konserwowy 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka) 2 łyżki sosu KIELECKIEGO Tatarskiego szczypiorek pieprz do smaku(...)Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente (bądź wykorzystujemy pozostały z obiadu). Ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojone składniki oraz połowę puszki mieszanki meksykańskiej. Dodajemy sos tatarski, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem. Sałatka została przygotowana z Sosem KIELECKIM Tatarskim , który otrzymałyśmy w przesyłce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem z mięsem mielonym. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy mięso. Następnie dodajemy passatę oraz groszek. Lekko redukujemy sos, do smaku doprawiamy solą czosnkową, estragonem, solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenskoro makaron jest dosyć miękki to przydałoby się również coś do pochrupania. Makaron doskonale smakuje w połączeniu z podprażoną bułką tartą. I tak zamiast każdemu dobrze znanemu połączeniu makaronu z sosem mamy coś ciekawszego i w smaku i w samym odczuciu podczas jedzenia. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów
rabarbarowoTradycyjnie jada się ją na śniadanie, z bagietką którą można maczać w przepysznym sosie. Nasza wersja makaronowa świetnie sprawdzi się na obiad - jest bardzo sycąca. Musicie spróbować! Czego potrzebujemy? - 2 szklanki świeżego szpinaku - 1 szklanka passaty pomidorowej - 3 jajka z chowu ściółkowego - 2 szklanki makaronu (u nas pełnoziarnisty pene) - 1 mała cebulka - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju(...)się cebuli. 3. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnię. Dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Wszystko mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron. 4. Do gorącego makaronu z sosem wbijamy 3 jajka. Gotujemy kilka minut, aż jajka się zetną. Można użyć przykrywki. Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką lub innymi ziołami wedle uznania. Jak podoba Wam się ten przepis
two broke sisterstypu sytych idealnie nadająca się na przyjęcia urodzinowe czy np. parapetówkę lub śniadanie do pracy. Prosta w przygotowaniu a sos czosnkowy ... no kto nie lubi sosu czosnkowego :) Składniki : 1 brokuł 200 gr makaronu typu kółeczka (odradzam typ wstążek,kokardek) puszka kukurydzy pół czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania sosu(...)wsypuję do salaterki i zalewam na 5 minut wrzątkiem - tylko po to aby papryka straciła swą chrupkość a utrzymała jędrność. A teraz większa misa i kolejno brokuł, makaron, kukurydza, papryka i sos czosnkowy. Mieszam i doprawiam jeśli trzeba odrobiną soli i pieprzu. Rada : Jeśli czosnek przeciskasz przez praskę a nie chcesz go zetrzeć na tarce to użyj 6 ząbków
Mechanik w kuchniSałatka prosta, ale z ciekawym dressingiem. Bardzo przypadł mi do gustu - lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą imbiru, ideał ;) Składniki -2 łyżki sosu sojowego -2 łyżki octu ryżowego -100 g makaronu ryżowego -pół główki sałaty lodowej -pół ogórka świeżego -2 dymki(...)ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki -łyżeczka brązowego cukru -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Przygotowanie Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki
Zielona Kuchniaczasie do pół godziny. Makaron chow mein w towarzystwie warzyw i tofu to smaczne rozwiązanie, dla tych, którzy lubią delikatne połączenia z intensywnym smakiem sosu sojowego. Spróbujcie :) Skła d niki: 20dag makaronu chow mein duża czerwona papryka duża marchewka kostka tofu cebula łyżeczka białego sezamu natka pietruszki pieprz sos sojowy do smaku Przygotowanie: Tofu kroimy(...)się nie sklejał. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy, mieszając około 3-5 minut. Makaron dodajemy do warzyw razem z tofu. Polewamy sosem sojowym i mieszając podgrzewamy jeszcze około 3 minut. Posypujemy natką pietruszki, sezamem i odrobiną pieprzu. Smacznego
ChilliJemy