Dzisiaj na talerzu pełnia jesieni. Własnoręcznie zebrane podgrzybki, makaron i sos śmietanowy. Czy może być coś lepszego? Do tego odpowiednia ilość przypraw i można zaczynać ucztę. A jakie są Wasze ulubione przepisy na dania z grzybami? Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne kilka podgrzybków 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka posiekanego tymianku (albo suszonego) sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 1 łyżka
Pasja Smakunajczęściej w tygodniu na stole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej!__________________________________________________________________________________________Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym!Smak obłędny! Zapach również!Podobny jadłam właśnie we Włoszech , w starej restauracji nad Tybrem … i właśnie dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem!Ps. udało(...)sobie wymarzyłam!… a to chyba dzięki temu włożonemu sercu!Produkty potrzebne do tej włoskiej, kulinarnej przygody sprezentowała mi Agencja Blomedia , zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs!____________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* makaron casarecce – 200 g* oliwa z oliwek – 100 ml* duża cebula – 1 szt* kalmary – 150 g ( rada poniżej! )* bulion rybny – 100 ml* czerwone wino
Ostra na Słodkosamym mięsem człowiek żyje i dziś danie bez mięska. Makaron z dodatkiem lubczyku a do tego prosty sos z ricotty i migdałów z dodatkiem natki pietruszki. Wyszło mega pyszne danie. składniki: 400 g makaronu z lubczykiem 250 g ricotty 50 ml śmietanki 30 % 2 solidne garście migdałów pokroionych w słupki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki bulionu warzywnego(...)składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie dodać natkę pietruszki oraz migdały, wymieszać dodać bulion. Chwilę jeszcze dusić, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał i nabrał jednolitej konsystencji. Makaron ugotować i osączyć . Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać prażonym słonecznikiem
Monia miesza i gotujeMakaron spaghetti można przygotować na wiele sposobów i z wieloma sosami. Dzisiaj pomysł na pyszne połączenie sosu pomidorowego z pieczarkami, małżami i serem feta. Polecam zwolennikom owoców morza i nie tylko(...)dodajemy małże. Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy. Na koniec do sosu dodajemy ser fetę pokrojoną w kostkę. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioligaram masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (trochę krócej niż al dente), odcedzić. Z ananasa obkroić skórę i usunąć twardy środek. Pokroić(...)Mleko kokosowe rozmieszać z kremowym serkiem i puree z dyni. Dodać natkę pietruszki i kolendry, chili, doprawić do smaku sosem sojowym i garam masala. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, posmarować 1/3 sosu curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami. Piec w 180°C ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać
Pełny talerzDOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się
Moja Książka Kucharskaobiad. Polecam. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 1-30 min -PORCJE: 3 Penne w sosie pomidorowym 1/2 opakowania makaronu Penne 20 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, przyprawa do dań, typu kucharek 2 łyżki keczupu pół cebuli natka pietruszki olej Pieczarki
Gotuję TestujęMalma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory, bulion, koncentrat, przyprawy i zioła. Gotoujemy, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente, odcedzamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem
Gotowanie jest łatweMakaron na zielono Składniki na sos: 1 brokuł 1 zielona papryka 100 g mrożonego szpinaku 3 ząnki czosnku sól do smaku ocet jabłkowy do smaku oliwa z oliwek do podsmażenia 100 ml wody zielone oliwki (można pominąć) Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyłam czosnek i pokrojoną w kostkę(...)paprykę. Dodałam brokuł, szpinak, ocet jabłkowy, sól i wodę. Wszystkie składniki dusiłam pod przykryciem ok 30 minut. Na koniec użyłam blendera, by powstał wspaniały sos :) U nas zielony sos gościł z makaronem orkiszowym i oliwkami
nietadietaprzez 5 minut. Dodać odsączonego tuńczyka oraz natkę. Wymieszać i odstawić na bok. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody. Po 8 minutach powinien być idealnie ugotowany. Odcedzić makaron, dodać do sosu i wymieszać. Posypać parmezanem lub grana padano. Moja podpowiedź: do tego sosu będą pasowały wszystkie długie makarony - sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle. Partnerem "Włoskiego tygodnia
Kulinarne Inspiracjelubicie sos tatarski ? Pewnie większości z Was kojarzy się on z klasyką podania czyli z jajkami, jednak w tej sałatce świetnie podkreślił smak. Makaronowa sałatka z sosem tatarskim SKŁADNIKI : 100 g makaronu spaghetti 150 g szynki konserwowej 1-2 ogórki konserwowy 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka) 2 łyżki sosu KIELECKIEGO Tatarskiego szczypiorek pieprz do smaku(...)Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente (bądź wykorzystujemy pozostały z obiadu). Ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojone składniki oraz połowę puszki mieszanki meksykańskiej. Dodajemy sos tatarski, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem. Sałatka została przygotowana z Sosem KIELECKIM Tatarskim , który otrzymałyśmy w przesyłce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem z mięsem mielonym. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy mięso. Następnie dodajemy passatę oraz groszek. Lekko redukujemy sos, do smaku doprawiamy solą czosnkową, estragonem, solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenskoro makaron jest dosyć miękki to przydałoby się również coś do pochrupania. Makaron doskonale smakuje w połączeniu z podprażoną bułką tartą. I tak zamiast każdemu dobrze znanemu połączeniu makaronu z sosem mamy coś ciekawszego i w smaku i w samym odczuciu podczas jedzenia. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów
rabarbarowotypu sytych idealnie nadająca się na przyjęcia urodzinowe czy np. parapetówkę lub śniadanie do pracy. Prosta w przygotowaniu a sos czosnkowy ... no kto nie lubi sosu czosnkowego :) Składniki : 1 brokuł 200 gr makaronu typu kółeczka (odradzam typ wstążek,kokardek) puszka kukurydzy pół czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania sosu(...)wsypuję do salaterki i zalewam na 5 minut wrzątkiem - tylko po to aby papryka straciła swą chrupkość a utrzymała jędrność. A teraz większa misa i kolejno brokuł, makaron, kukurydza, papryka i sos czosnkowy. Mieszam i doprawiam jeśli trzeba odrobiną soli i pieprzu. Rada : Jeśli czosnek przeciskasz przez praskę a nie chcesz go zetrzeć na tarce to użyj 6 ząbków
Mechanik w kuchniSałatka prosta, ale z ciekawym dressingiem. Bardzo przypadł mi do gustu - lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą imbiru, ideał ;) Składniki -2 łyżki sosu sojowego -2 łyżki octu ryżowego -100 g makaronu ryżowego -pół główki sałaty lodowej -pół ogórka świeżego -2 dymki(...)ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki -łyżeczka brązowego cukru -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Przygotowanie Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki
Zielona Kuchnia