pieprzem i gałką muszkatołową , dodałem starty parmezan. Cukinię umyłem, odkroiłem końce i pokroiłem wzdłuż na paski. Na dno formy prostokątnej wlałem kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyłem podgotowane płaty makaronu, posmarowałem je sosem mięsnym, przykryłem paskami cukinii i polałem sosem. W ten sposób ułożyłem kilka warstw. Zapiekałem 35 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G Kitchensól, biały pieprz Dodatkowo: 100g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) makaron (ilość wg uznania) Opcjonalnie: natka pietruszki Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietankę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach tarki) serem. Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników(...)doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać uprzednio posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie zarumieniona - połączyć z makaronem, a następnie zalać sosem i wymieszać. Na końcu wmieszać pokruszony ser koryciński (powinien lekko się roztopić). Każdą porcję dania opcjonalnie posypać natką pietruszki
Di gotujeKolejna propozycja na szybki do przygotowania obiad. Tym razem połączyłam makaron spaghetti z tuńczykiem i sosem pomidorowym, przepis dostałam od mojej Kierowniczki, za co bardzo dziękuję. Danie jest naprawdę pyszne, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na szybki obiad. Polecam!!! Składniki na spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym porcja dla 2 osób 200 g makaronu spaghetti 2 średnie cebule(...)minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie i zagotowujemy. Dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (1 płaska łyżeczka), mieszamy. Gotujemy do chwili, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy ugotowany makaron i pyszny obiad gotowy :). Polecam
Rozpustne gotowanieząbki czosnku - 1 serek ricotta - oliwa z oliwek - sól, pieprz - świeży tymianek Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Zostawiam ok 1/3 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Bakłażana kroję w kostkę, jeżeli ma gąbczasty środek- wyrzucam go. Posypuję solą i grilluję w grillu elektrycznym lub na suchej patelni. Cebulę i czosnek siekam, szklę na oliwie. pomidora parzę(...)ricottę i ciągle mieszając czekam aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem, listkami świeżego tymianku. Sos z ricotty prawdopodobnie będzie dość gęsty- po to zostawiłam wodę z ugotowanego makaronu. Można nią regulować gęstość sosu. Na patelnie wrzucam makaron, dokładnie mieszam. Smacznego
Cook&Loveminut od strony mięsa. Smażąc dociskamy kaczkę do patelni. Gdy kaczka się smaży, w osolonym wrzątku gotujemy makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę siekamy na plasterki (białe i zielone części i przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą sos ostrygowy, sok grejpfrutowy oraz cukier. Piersi kaczki zdejmujemy i do słoiczka wlewamy wytopiony tłuszcz (będzie genialny np. do pieczonych ziemniaków, można(...)ciągle mieszamy łopatką, aby zebrała z patelni wszystkie resztki po smażeniu kaczki. Po 1-2 minutach dodajemy przygotowany sos. Podsmażamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając i dodajemy makaron. Mieszamy, aby oblepił się sosem. Zdejmujemy z ognia. Kaczkę kroimy na plastry – podajemy wraz z makaronem. Post Smażona pierś z kaczki 5 smaków pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuniej seler naciowy, dodać cebulę. Smażyć razem, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek i pomidorki z puszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i zdjąć z ognia. Wymieszać makaron z sosem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (25x25cm), wymieszać z mozzarelkami i oliwkami. Posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, aż makaron się
Kulinarne Inspiracjegotujemy al. dente. Następnie odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zielony groszek, podgrzewamy około 3 min. Następnie dolewamy śmietanę, gotujemy około 4 min aby sos lekko zgęstniał. Do sosu dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy dokładnie a następnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze, po wierzchu dekorujemy parmezanem oraz listkiem natki pietruszki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Przyprawy Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish – t en pikantny sos nadaje wyjątkowego smaku potrawom. Pasuje on idealnie do dań mięsnych ale może być także wspaniałym dodatkiem sosów do makaronów na bazie pomidorów. Składniki Pomidory (26%) Przecier pomidorowy (8%) Czerwona papryka (33%) Paparyczki jalapeno (6%) Biały ocet winny Cukier Czosnek Przyprawy Sól morska Wyjątkowe irlandzkie sosy
naRuszcieskładniki: 200 g makaronu wstążki 150 g wędzonego boczku 100 g cebuli 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego wykonanie: Makaron gotujemy w 2 l osolonej wody al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego odcieknięcia. Boczek kroimy na bardzo cienkie paseczki, wkładamy na patelnię, dodajemy olej i smażymy ok. 7 min. Paprykę myjemy wydrążamy(...)łyżki posiekanego szczypiorku wykonanie: Śmietanę łączymy ze startym imbirem, przyprawą curry doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy na patelnię do podsmażonych składników, zagotowujemy i odstawiamy. Do lekko ciepłego sosu wsypujemy ugotowany makaron oraz drugą pokrojoną paprykę, wszystkie składniki mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak JedzeniaTagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie Składniki:300 g tagliatelle2 pojedyncze piersi z kurczaka3 łyżki oleju z pestek winogron 3 ząbki czosnku200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)200 g gorgonzoli400 ml. śmietanki 18%sólpieprzPrzygotowanie:1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.2. Makaron ugotować al dente.3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego(...)praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i dolać śmietankę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać 3/4 gorgonzoli i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować resztą pokrojonej w kosteczkę gorgonzoli.Smacznego
Oryginalny smakSłowo to ma niezbyt dobry wydźwięk, ale przecież szybkie jedzenie w cale nie musi być niezdrowe. Jeżeli dopada Was chandra, dołek i chcecie sobie podmaślić to zróbcie sobie makaron w sosie brokułowym. Chodźcie ze mną do kuchni, pokaże Wam jakie to proste! Do przygotowania wegańskiego sosu brokułowo – serowego potrzebujemy: 500 g świeżych brokułów 1 cebulę, drobno posiekaną(...)czubate łyżki płatków drożdżoweych ok 350 ml śmietanki roślinnej sól, pieprz do smaku ewentualnie wodę/bulion roślinny do podlania sosu, otrzymania pożądanej konsystencji Brokuły obieramy, dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i osuszamy. Porcjami umieszczamy w robocie kuchenny i miksujemy. Jeżeli nie macie takich maszyn w domu to pokrójcie drobno brokuły ostrym nożem. Na rozgrzanej patelni podgrzejcie łyżkę tłuszczu roślinnego
Szybko Tanio Smaczniemożna zrobić z mięsem z rosołu? Oczywiście zjeść, albo można zrobić pyszne cannelloni z domowym sosem barbecue. Zapraszam na przepis i polecam również moje inne przepisy na makaron cannelloni: Makaron cannelloni z kurczakiem z pomidorami Cannelloni z porem, mięsem i ricottą Cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym Składniki około 1/3 sosu barbecue przepis znajduje się tutaj: Domowy(...)serem. Śmietany i mleko razem dokładnie rozrabiamy i doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, wylewamy całość na makaron. Zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach do momentu aż makaron będzie miękki i sos zgęstnieje
Delusional TrineTagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorinoSkładniki: (porcja dla 1 osoby) 4 gniazdka makaronu tagliatelle 150 g mielonej wieprzowiny 4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru 2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach 2 łyżki sosu Pecorino(...)Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 2 minutach makaron przekładamy na talerze do podania
Moja smaczna kuchniarobię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serkiem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :) Składniki: Sos: 50 dag grzybów prawdziwków 1 duża cebula 1 duża łyżka masła 250 ml śmietany 12 % 10 dag serka ricotta sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 listek laurowy(...)składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy. 4. Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące. 5. Smacznego życzę. #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow
Izabelawkuchni