sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:138/630)

Sos pomidorowo-paprykowy 148

Przygotowałam dla Was dzisiaj przepis na pyszny sos, który można użyć na wiele sposobów. My używamy go głównie do pizzy, ale też często jako podstawę do różnych sosów do makaronu lub ryżu. Znakomity, pachnący pomidorami i papryką. Paprykę należy najpierw upiec, sos będzie bardziej aromatyczny, surowa papryka średnio się sprawdza i najlepiej przechowywać go w lodówce. Polecam! 1 kg. pomidorów

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tajski rosół z łososiem 167

tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia  100g makaronu  3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu chilli (może być 1/2 łyżeczki sproszkowanego) 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru Garść posiekanego szczypiorku Garść sezamu Przygotowanie: Bulion gotujemy(...)łyżkami sosu sojowego. Łososia (obranego ze skóry i ości, pokrojonego w kostkę) marynujemy 10-15 min w reszcie sosu sojowego, oleju sezamowym, sosie chilli oraz uimbirze. Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Do bulionu wrzucamy łososia i gotujemy ok. 3-5 min. Podajemy z makaronem, szczypiorkiem i sezamem.  #AMBITION

Czarnawisienka
Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem 124

Orecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki, a obok podałam bób i marchewkę i był to pomysł znakomity. Spróbujcie sami może i Wam taki sposób zagospodarowania naci marchwi, którą przeważnie się wyrzuca przypadnie do gustu. Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem

Moje Małe Czarowanie
Szybki kremowy makaron z awokado - gotowy w 10 minut! 77

wyjąć pestkę. Wrzucić do pojemnika blendera. Dodać bazylię, rukolę, czosnek oraz oliwę i wszystko zblendować. Doprawić solą i pieprzem. 3. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. 4. Odlać makaron, wymieszać z sosem. Nałożyć na talerze makaron i pomidorki. Gotowe! Polecam wypróbować odrobinę dłuższą wersję z jajkiem w koszulce - płynne żółtko rozpływające się po makaronie jest warte poświęcenia dodatkowych dwóch minut

two broke sisters
Kilka pomysłów na... 159

podsmażoną cebulką  Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym  Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym

More food, love and dreams
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 174

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu(...)szklanki wody. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Barcelona 179

szynki z całych udźców wieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się(...)znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym Paella z owocami morza i atramentem z kałamarnicy Paella z makaronem i owocami morza Co dla nas było dużym zaskoczeniem, we wszystkich restauracjach typu fast-food była możliwość wyboru piwa w miejsce coca-coli. Dla miłośników fast-foodów obowiązkowym punktem na mapie powinna być miejscowa sieciówka PANS, która serwuje pyszne (mówię

Taste Of My Day
Odkrywamy kalifornijskie wina 127

również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.   Muscat / Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim

królestwo garów
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym 171

tłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek  400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki(...)podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia i podajemy.  Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch posypujemy szczyptą parmezanu. Pyszności

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i oliwkami 235

dente w osolonym wrzątku.2. Mięso pokroić w kosteczkę, obsypać przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju.3. Oliwki przekroić na pół.4. Makaron wymieszać z oliwkami i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.5. Zrobić sos beszamelowy. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę, zalewać powoli mlekiem, energicznie(...)mieszać, by sos był gładki i bez grudek. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na na koniec dodajemy tarty żółty ser.6. Sosem zalać makaron z mięsem i oliwkami, na wierzch wykładamy plasterki sera żółtego.7. Zapiekamy całość w 200 st. C przez 10-15 minut.Smacznego!!!Źródło: Kultura kulinarna

Kuchnia domowa Ani
Farfalle z bobem i chorizo 141

obrany ze skóry bób. Dusimy ok. 5 minut,  dodajemy pokrojone w cząstki pomidory (bez nasion) , doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron farfalle dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! The post Farfalle z bobem i chorizo appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti aglio olio 184

Teraz drugi przepis, który znalazłem. Na pyszny makaron w świetnym sosie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.Składniki Olej z oliwek, 4 ząbki czosnku, 2 chili , Pół pęczka pietruszki, Sól, pieprz PrzygotowanieNa patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Drobno siekamy chili, czosnek i pietruszkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek i papryczkę. Dodajemy ugotowane al dente spaghetti i dodajemy pietruszkę całość dokładnie

cookpl
Sos wenecki z makaronem 197

Szczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli  chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji.     Dla 2 osób(...)pokrojone w plasterki, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier  oraz bazylię. Gdy pieczarki będą już podsmażone zalać winem oraz pasatą. Dusić jeszcze około 5 minut i podawać z makaronem

Jadło i czytadło
Tagliatelle z Pieczarkami i Słodko - Ostrym Sosem 215

papryką ostrą oraz pieprzem, pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Makaron z krewetkami w ziołowym sosie 117

dodatkiem suszonych pomidorów. Kompozycja idealna, a całość dopełniają krewetki oraz białe wino. Dla miłośników owoców morza i makaronu - raj na talerzu. Polecam!         Makaron z krewetkami w ziołowym sosie   Składniki na 4 porcje:   opakowanie makaronu Czanieckiego Tasiemka 250g obranych krewetek 250g Mascarpone 3 suszone pomidory w oliwie mała cebula ząbek czosnku pół szklanki białego(...)winem, dodajemy pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Zapiekanka makaronowa z tego co jest w lodówce;) 184

oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się

Kulinarne Inspiracje
Penne z brokułami, pieczarkami i orzeszkami ziemnymi 139

rozgadanym dzieckiem!makaron pennebrokułypieczarkiśmietanka 12 % do sosówsól, pieprzkilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowejser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar)Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry.Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej więcej pół paczki) w osolonej wodzie.. Część różyczek brokuła wyjęłam kiedy była póltwarda (na wierzch dania), reszta gotowała się, aż zmiękła (do sosu).Odcedziłam(...)zostawiając trochę wody, wrzuciłam poł kostki rosolowej,  dodałam  mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam.Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem.Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone. Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem. Udekorowałam bazylią...Niby nic, a takie pyszne :)) Czytaj

bistro mama
Makaron trottole z błękitnym serem pleśniowym 194

łyżki posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca) 2 ząbki czosnku* Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml) Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz(...)pokrywkę, wymieszać dokładnie makaron, dolać około 100 ml wody z makaronu, chwilkę pogotować na małym ogniu aż szpinak będzie miękki a z sera zrobi się sos. Wyłączyć palnik, wmieszać 2/3 posiekanych pistacji do makaronu a resztą posypać wierzch. * w oryginale nie ma czosnku, ja jednak zawsze go dodaję do dań ze szpinakiem :) Smacznego! źródło - Włoskie Inspiracje  NIGELLISSIMA  Nigella

Zabawa smakiem
SPAGHETTI IDEALNE ;-) 154

przepis dodaje do swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu.  SKŁADNIKI: - spaghetti Malma N 41 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS DYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta(...)miodem, papryczka chili (dodaj tyle ile uważasz, ja lubię dość ostre), dodaj wodę, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładka masę. Ugotowany makaron, dodajemy do sosu dyniowego, dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze. Następnie doajemy po łyżce pasty paprykowej. Całość oprószamy startym serem np. parmezanem. Pyszności! Serdecznie polecam! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać jak zrobicie

SMYKWKUCHNI
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem 208

mnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał  Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem . Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano(...)sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem

Kuchnia co dnia
Roladki z gruszką i gorgonzolą w sosie orzechowym 110

piersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe(...)sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera).  Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie