gdzie głównym składnikiem jest filet z piersi kurczaka. Pomysłów na takie dania jest wiele, a często składniki do ich przygotowania znajdziemy w lodówce. Dzisiaj przygotowałam kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym z dodatkiem kolorowej papryki, cukinii i cebuli. Podałam go z ugotowanym ryżem, ale również dobrze smakowałby z makaronem lub kaszą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 400 g filetu z piersi(...)około 3 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać miód, sos sojowy. Wymieszać. Dodać wodę. Zmniejszyć gaz i dusić około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Spróbować i ewentualnie doprawić solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kurczak miodowo-czosnkowy pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka PichciPierś z kurczaka w sosie serowym z pachnącymi pieczonymi pomidorkami, to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad. Przepis na filet kurczaka w sosie serowym to baza, którą można wykorzystać do podania np. z makaronem, ryżem, kaszą kuskus lub z kluskami. Świetnie sprawdzą się grzanki lub pieczywo czosnkowe. Kurczak w sosie serowym to bez wątpienia godny uwagi pomysł na pyszne drugie
Kuchnia Na Wypasiedziale postaram się publikować rożne przepisy, które wiążą się ze zdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA Z BROKUŁOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA
W kuchennym oknie Ewygodziny + 12 godzin w maceracie Składniki : 40 dag schabu bez kości 30 dag słoniny ( lub tłustego boczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety(...)przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia . Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na 1 godzinę. Cebulę
Buniabaje w kuchniopakowań. Kremowy serek to świetna baza do serowego sosu do makaronu. Taki sos można ugotować z różnych serów. Jego smak będzie zależał od smaku sera, którego dodaje się najwięcej. Użyłam sporo sera manchego i to on właśnie nadał smak sosowi. Nie ważne jest również w jakich proporcjach użyjecie sery. Najważniejsze aby sos był kremowy, dobrze doprawiony i smaczny. Z przypraw(...)dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie również dodać szynkę, kiełbasę lub zrobić sos z warzywami jak cukinią czy dynią. Jest to danie zarówno na obiad jak na kolację. Jak wykorzystać resztki z tego obiadu? Ja zapakowałam je na jutro do pracy. Jak wykorzystać reszki – sos do makaronu
codojedzeniamusztardowy: - 4 łyżki musztardy sarepskiej; - 3 łyżeczki miodu; - 2 łyżki soku z cytryny; - 3 łyżki oliwy z oliwek; - 2 szczypty pieprzu cytrynowego; - szczypta oregano. Przepis na sos jogurtowo-czosnkowy: - 150g jogurtu naturalnego; - 2 łyżki posiekanej bazylii lub suszonej; - szczypta soli morskiej; - szczypta pieprzu czarnego; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka soku z cytryny; - 1 łyżka oregano. Sosy doskonale smakują w połączeniu
MintTastesosem szalotkowym, który jest najprostszy na świecie: drobno pokrojone szalotki i ocet winny czerwony. Można je jeszcze jeść z sokiem z cytryny , z pieprzem , tabasco, zapiekane z masłem czosnkowym, zapiekane w sosie holenderskim... co kraj to obyczaj... Jednak u mnie nr 1 to sos szalotkowy
Jemy Pijemyprzepis! Szaszłyki z kurczaka na grilla – marynata Składniki: Marynata: słodki sos chili: 3 łyżki świeżo otarta skórka z jednej limonki świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki miód: 2 – 3 łyżki przeciśnięty przez praskę czosnek: 4 ząbki świeżo starty imbir: 1 łyżeczka (lub 1/3 łyżeczki suszonego) sos sojowy: 2 łyżki zmielone płatki chili lub chili w proszku: 1/3 łyżeczki(...)warto szaszłyki odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Z czym podawać szaszłyki drobiowe? Świetnym dodatkiem będzie oczywiście surówka z kapusty oraz grillowane warzywa. Sprawdzą się też domowe sosy, na przykład czosnkowy lub tysiąca wysp . Szaszłyki drobiowe z grilla Najdłuższym etapem jest oczekiwanie, ponieważ szaszłyki podczas grillowania cudownie pachną. W każdym kęsie wyczuwalny jest limonkowy aromat oraz słodko – ostry
Kuchnia Na WypasieSałatka na grilla i... z warzywami z grilla z dodatkiem młodych liści szpinaku, sałaty rzymskiej i kiełków brokułu. Podałam ją z sosem ziołowo-czosnkowym do grillowanych podudzi z kurczaka. Składniki: 1 batat 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 2 sałaty rzymskiej mini garść młodych liści szpinaku oliwa cytrynowa zioła do grillowanych warzyw Sos: 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu
Czerwień i błękitwiosennej sałatki, pełnej dobroczynnych składników odżywczych. Do tego poprawiające pamięć orzechy włoskie i pyszny sos z czosnkiem. Oto przepis na sałatkę ze świeżym szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym. Składniki 200 g świeżego szpinaku 2 jajka 1 opakowanie sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki pietruszki) garść orzechów włoskich
My Chcemy Jeśćwiosennej sałatki, pełnej dobroczynnych składników odżywczych. Do tego poprawiające pamięć orzechy włoskie i pyszny sos z czosnkiem. Oto przepis na sałatkę ze świeżym szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym. Składniki 200 g świeżego szpinaku 2 jajka 1 opakowanie sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki pietruszki) garść orzechów włoskich
My Chcemy Jeśćogórka, 12 czarnych oliwek, natka pietruszki, 1 łyżka majonezu, mały ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka. Sposób przygotowania : Salami i ogórek (obrany) kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy. Robimy sos majonezowo-czosnkowy. Łyżkę majonezu mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Na wykałaczki nadziewamy plasterek salami, plasterek ogórka, plasterek salami. Na wierzch nakładamy odrobinę
Pobite gary BarbarySos ogórkowo-czosnkowy na bazie jogurtu greckiego to znany grecki dip o nazwie tzatziki. Podawany jest jako dodatek do dań z grilla, mięs, warzyw czy grzanek - jest to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Oryginalny sos tzatziki składa się z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku oraz odrobiny oliwy, natomiast mój sos to taka trochę podróbka tego greckiego 😉 Stworzyłam własną wersję, która smakuje
Kuchnia MagdaLeny