pierwszych prób z tą odzywką w kuchni, kilka pomysłów już się narodziło, zobaczymy co tego wyjdzie :) Mam nadzieję, że będzie można ja swobodnie dodać do owsianki i innych ciepłych śniadań
Zdrowie na języku :Ppapierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakują wyśmienicie z zimnym mlekiem i są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy
Magiczna kuchnia Dariiszczególnie po całym dniu lekcji z przedmiotów ścisłych. Ale nic to, zawsze może być gorzej...A przed tak wyczerpującym dniem nauki i próbną maturą trzeba było zjeść porządne śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :)~ Kluski z serem podane z wiśniami ~Składniki:200g mielonego twarogu2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa)1 jajko1 łyżka
Kuchenny Skrawek Niebawielkich objedzeniu po świętach mam ochotę na zdrowsze śniadania a które dają jeszcze dużo energii to już świetne połączenie. Dziś po raz kolejny zrobiłam domową granolę klik jak ją zrobić nabrałam ochoty na eksperymenty z płatami owsianymi. Tak powstała pieczona owsianka :) Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w kokilki więc wykorzystałam je do pieczonej owsianki, aby każdy domownik
Basia w kuchniCzyli sobotnie śniadanie przed weselem Kasi i Tomka :)Pomysł wziął się z prawie pustej lodówki. Niewiele w niej bylo oprócz jajek.Na dwie całkiem spore frittaty i jedną mini-mini dla dziecka zużyłam:6 jajek2 łyżki bułki tartej3/4 żóltej paprykicebulęsalami (ok. 10 plastrów pokrojonych na plastry)dwa szparagi z zalewydwa pomidoryser camembertsól, pieprz, papryka2 łyzeczki maslaUbilam jajka (tzn. robot ubił
bistro mamaMarzyłam, żeby domowe drozdżówki zjeść kiedyś na śniadanie, najlepiej w leniwy sobotni poranek :)Przepis kombinowany z kilku, więc uznaję za własny.Czytaj więcej
bistro mamadlaczego nie gruszka? A miałam zapas. A do gruszki bardzo pasują powidła śliwkowe, o tym połączeniu smaków było już na blogu dwa razy:GRUSZKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMIorazDRUGIE ŚNIADANIE Z GRUSZKĄCzytaj więcej
bistro mamakuchni afrykańskiej natknęłam się na drożdżowe ciastka na bazie mleka kokosowego, które wyglądem bardzo przypominają nasze pączki. Ponoć są popularne w Kenii i Tanzanii, gdzie podaje się je na śniadanie z filiżanką kawy albo herbaty".Jednak składniki podane w przepisie, oprócz mleka kokosowego, nie przekonały mnie do końca. Mam na myśli przede wszystkim drożdże instant, do których
bistro mamaMam córkę z I półrocza 2008 roku. W chwili obecnej oznacza to jedno - musi obowiązkowo pójść do szkoły w tym roku. I choć mam bardzo mieszane
bistro mamaTaki sposób na kalafiora wymyśliłam w zeszłą sobotę. Jak zwykle do śniadania wzięłam plik starych gazet i wycinków z przepisami. W starym numerze "Poradnika domowego" prezentował się taki ciut inny kalafior. Nie wiedziałam, czy ryzykować czy nie. Nawet delikatnie zapytałam męża czy "standard" czy "coś więcej", ale nie odczytałam odpowiedzi wprost...Czytaj więcej
bistro mamaKrakowa, a tu mąż mówi: Hania ma gorączkę. 7 rano. Za godzinę mam wyjechać, za godzinę Hania ma być w szkole. Zostajemy w domu. Na spokojnie mierzymy temperaturę, szykuję śniadanie, parzę dla siebie kawę. Dzwonię do pracy i mówię, że do Krakowa nie pojechałam. Nie jest mi z tym do końca dobrze, ale jedno spojrzenie na rozpaloną twarz Hani
bistro mamajaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci). "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej 80, czyli całkiem sporo. Wydanie jest ładne, książka prezentuje się dobrze na półce i ładnie
Pasja Smakumózgu i obniżają cholesterol. Jakiś czas temu przygotowywałem przepis na pastę z makreli. Dziś wersja fit. Przepis jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zagwarantuje Wam pyszne i zdrowe śniadanie. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 7,00 złSKŁADNIKI:1 makrela wędzona3 łyżeczki serka naturalnego2 jajka ugotowane na twardo1/2 czerwonej cebuli1/2 łyżeczki musztardykolendrasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej
kulinarnyJaktórych wspólnym mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się
W kuchni wieczoremGdyni, a wywodzi się ze wsi jakiej kaszebskiej. Pedziała nam, że w Gdyni to śledź najbardziej umiłowano potrawo jest. Podobno śledzie tam się wpaździerza naokrętkie – na śniadanie, obiad i kolancję, na co dzień i od święta. Nawet nam przywiozła od siebie potrawę ze śledzi, co podobno ze samej Szwencji pochodzi! Aż dziwne, że nie nasza, po pod bimber
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha