poprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki cynamonowe. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 2 dag drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 płaska łyżeczka cukru, 30 dag mąki, 1 jajko, 5 dag masła, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczam w mleku. Odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko
Tradycyjna kuchnia Kasisposobie podania, ale o tym napiszę już innym razem. Dzisiaj przepis podstawowy na placki jaki znalazłam na blogu Vegazone a przygotowałam je w ramach wspólnej akcji blogerów Wypiekanie na śniadanie. Robiliście już tortillę de patatas ? To bardzo pyszny i pożywny hiszpański omlet z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię taką sałatką a mandarynka i oliwki doskonale orzeźwią. Wszystko to połączy prozdrowotny olej z orzechów włoskich z drobinkami orzechów i rozmarynu. Sałatka jest dobrą propozycją na pięknie podane śniadanie - wystarczą 3 grzanki :), może też być miłym poczęstunkiem dla bliskiej osoby :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Kilka różyczek brokuła Kilka plastrów sera
Kuchnia PROzdrowotnaPiękna słoneczna pogoda zachęca do zorganizowania małego pikniku, zjedzenia porannego śniadania w ogrodzie. Tak na prawdę nie ważne co przygotujemy, nie musi to być nic specjalnego. Na świeżym powietrzu w miłej atmosferze wszystko wspaniale smakuje. Nie potrzebujemy wiele, świeże warzywa, owoce, twarożek, pieczywo w zupełności wystarczą. Chciałam jeszcze podziękować sabi za pomoc, a w szczególności za zdjęcia
noteskulinarnyfigalecia i inne. Więcej na stronie: www.gawor-wedliny.pl Za godne polecenia również można uznać sery kozie produkowane przez Jurajskie gospodarstwo ekologiczne. Znakomite do sałatek,na śniadania i przystawki. W swojej ofercie posiadają sery sery dojrzewające, sery typu bunc, sery twarogowe oraz sery typu feta. Produkty w 100% z mleka koziego. www.sery-kozie.pl Na koniec jeszcze kilka
noteskulinarnyfigalekkie śniadanko, czyli jajko w pomidorze. Dużo pisać o tym przepisie chyba nie trzeba bo jest on banalnie prosty . Gdy na chwilę znudzi Wam się jajecznica na śniadanie lub tradycyjne jajko sadzone na obiad to polecam jajko podane w taki sposób. Jajko w pomidorze SKŁADNIKI: 1 pomidor 1 jajko suszona bazylia pieprz sól olej do wysmarowania foremki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka łyżka zarodków pszennych Drożdże pokruszyć
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBarszcz biały jest idealnym ciepłym posiłkiem, który możemy podać zarówno na obiad jak i na śniadanie. Takie śniadanko jadałam jako dziecko i teraz podaję je mojej córeczce, która zajada się takim barszczykiem z uśmiechem. Myślę że podanie go z bagietką jest świetnym połączeniem. Barszcz biały do bagietki SKŁADNIKI: 1,5 l wody 2 kiełbaski cieniutkie np cielęce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznalazłam teraz jeszcze czasu aby zrobić nowe koszyczki i zdjęcia, a chciałam się tym przepisem podzielić bo bardzo go lubię. W koszyczkach jest wszystko czego potrzebujemy na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste pieczywo, szynka, jajko i warzywa. Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą w pomidorach, którą przygotowywała moja mama. Myślę, że jest ona znana wielu osobom. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie, a efekt zawsze smaczny. Pastę tę podałam z Hebżykami, chlebkiem lnianym niepieczonym z dodatkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubicie racuchy?? Ja je uwielbiam !!! Dla jednych pyszny deser dla drugich pyszny obiad, a dla jeszcze innych pożywne śniadanie. U mnie racuszki podaję jako deserek i zawsze znikają bardzo szybko. Dla odmiany od tradycyjnych jabłkowych przygotowałam je z pysznymi śliwkami. Podane z cukrem pudrem komponowały się idealnie.. Racuchy ze śliwkami SKŁADNIKI: 1 czubata szklanka mąki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacuszki z otrębów pszennych i żytnich z dodatkiem suszonej żurawiny to pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie. Przygotowuje się je właściwie w 5 minut i jest to dziecinnie proste. Placuszki te możemy również podać w towarzystwie owoców, lub dodać do nich drobno posiekane ulubione bakalie. Placuszki otrębowe z suszoną żurawiną SKŁADNIKI: 1 jajko 20 g otrębów żytnich
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzypominają Nam o tym świąteczne wystawy i zapachy. Zapach przyprawy korzennej nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami i postanowiłam przemycić go już nieco wcześniej w placuszkach, które serwowałam na śniadanie. Były bardzo delikatne i przyjemnie słodkie w smaku a do tego bardzo aromatyczne. Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI: Na placuszki : 3/4 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijego autorem. Na nagranie zostałyśmy zaproszone na 20 listopada 2014 r. Choć do Krakowa nie mamy daleko, bo nieco ponad 100 km, producenci programu zapewnili nam nocleg ze śniadaniem w hotelu Hilton Garden Inn. Postanowiłyśmy z tej możliwości skorzystać i wybrać się dzień przed nagraniem, robiąc sobie przy okazji "babski wypad
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki