Latem uwielbiam gotować zupę owocową złożoną z truskawek i wiśni. Po prostu przepadam za tą zupą i mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację :) Zimą również mogłabym ugotować sobie zupę owocową, ponieważ dostępne są mrożone truskawki i wiśnie, ale dla mnie to już nie ten smak. Dlatego zimą gotuję sobie zupę z jabłek. Dla nie których może
Amatorka kuchennaDanie na każdą porę dnia. Ja jadłam na śniadanie, ale można spokojnie zrobić sobie na podwieczorek, a nawet na kolację. Można też przyrządzić dzieciom ponieważ omlet jest lekki - nie zawiera mąki. Składniki: 2 jajka 1 różyczka brokuła 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy sprężynką Różyczkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comspowodowało, że były już delikatnie przyprawione. Doprawiłam tylko odrobiną pieprzu. Bardzo lubię taką sałatką zaspokajać głód w pracy :) Poza tym uwielbiam ją podawać z wędlinami w week end na śniadanie, gdy mam więcej czasu na przygotowanie rano czegoś bardziej pożywnego niz tylko kanapki, czy ugotowane parówki ;) Myślę, że może też być to baza pod sałatkę na święta. Wtedy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compłatków owsianych górskich Truskawki i winogrona myjemy i przekładamy do malaksera Dodajemy banana, winogrona, jogurt... ... dosypujemy siemię i płatki górskie Wszystko dokładnie miksujemy Taki koktajl jest świetnym posiłkiem na śniadanie. Sytym i pełnym witamin. Niby nic, taki prosty posiłek, a jaki zdrowy! Zatem... na zdrowie! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compoprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki cynamonowe. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 2 dag drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 płaska łyżeczka cukru, 30 dag mąki, 1 jajko, 5 dag masła, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczam w mleku. Odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko
Tradycyjna kuchnia Kasisposobie podania, ale o tym napiszę już innym razem. Dzisiaj przepis podstawowy na placki jaki znalazłam na blogu Vegazone a przygotowałam je w ramach wspólnej akcji blogerów Wypiekanie na śniadanie. Robiliście już tortillę de patatas ? To bardzo pyszny i pożywny hiszpański omlet z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię taką sałatką a mandarynka i oliwki doskonale orzeźwią. Wszystko to połączy prozdrowotny olej z orzechów włoskich z drobinkami orzechów i rozmarynu. Sałatka jest dobrą propozycją na pięknie podane śniadanie - wystarczą 3 grzanki :), może też być miłym poczęstunkiem dla bliskiej osoby :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Kilka różyczek brokuła Kilka plastrów sera
Kuchnia PROzdrowotnaPiękna słoneczna pogoda zachęca do zorganizowania małego pikniku, zjedzenia porannego śniadania w ogrodzie. Tak na prawdę nie ważne co przygotujemy, nie musi to być nic specjalnego. Na świeżym powietrzu w miłej atmosferze wszystko wspaniale smakuje. Nie potrzebujemy wiele, świeże warzywa, owoce, twarożek, pieczywo w zupełności wystarczą. Chciałam jeszcze podziękować sabi za pomoc, a w szczególności za zdjęcia
noteskulinarnyfigalecia i inne. Więcej na stronie: www.gawor-wedliny.pl Za godne polecenia również można uznać sery kozie produkowane przez Jurajskie gospodarstwo ekologiczne. Znakomite do sałatek,na śniadania i przystawki. W swojej ofercie posiadają sery sery dojrzewające, sery typu bunc, sery twarogowe oraz sery typu feta. Produkty w 100% z mleka koziego. www.sery-kozie.pl Na koniec jeszcze kilka
noteskulinarnyfigalekkie śniadanko, czyli jajko w pomidorze. Dużo pisać o tym przepisie chyba nie trzeba bo jest on banalnie prosty . Gdy na chwilę znudzi Wam się jajecznica na śniadanie lub tradycyjne jajko sadzone na obiad to polecam jajko podane w taki sposób. Jajko w pomidorze SKŁADNIKI: 1 pomidor 1 jajko suszona bazylia pieprz sól olej do wysmarowania foremki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka łyżka zarodków pszennych Drożdże pokruszyć
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBarszcz biały jest idealnym ciepłym posiłkiem, który możemy podać zarówno na obiad jak i na śniadanie. Takie śniadanko jadałam jako dziecko i teraz podaję je mojej córeczce, która zajada się takim barszczykiem z uśmiechem. Myślę że podanie go z bagietką jest świetnym połączeniem. Barszcz biały do bagietki SKŁADNIKI: 1,5 l wody 2 kiełbaski cieniutkie np cielęce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznalazłam teraz jeszcze czasu aby zrobić nowe koszyczki i zdjęcia, a chciałam się tym przepisem podzielić bo bardzo go lubię. W koszyczkach jest wszystko czego potrzebujemy na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste pieczywo, szynka, jajko i warzywa. Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą w pomidorach, którą przygotowywała moja mama. Myślę, że jest ona znana wielu osobom. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie, a efekt zawsze smaczny. Pastę tę podałam z Hebżykami, chlebkiem lnianym niepieczonym z dodatkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki