Myślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu
Roślinna - blog wegańskiprzestygnie i zajadaj! Dobrze smakuje zarówno na ciepło (chrupiąca skórka!), jak i po wystygnięciu. Najlepsze są oczywiście piętki. Ten chlebek jest idealny zarówno do porannej kawy, jako śniadanie (nie jest za słodki), jak i popołudniowy deser, kiedy czujesz nieodpartą chęć na łakocie, co u mnie ostatnio często się zdarza :-) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Roślinna - blog wegańskiIdealna propozycja na śniadanie – delikatna i sycąca zarazem. Najpyszniejsza kaszka, jaką w życiu jadłam. Podejrzewam, że zasmakowałaby chyba każdemu maluchowi. Na pierwszy plan przebija się smak masła orzechowego i to mi się bardzo podoba… Składniki na 1 porcję: 3 duże łyżki kaszy jaglanej garść rodzynek 1/3 szkl. roślinnego mleka 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka syropu klonowego 1 banan
Roślinna - blog wegańskiumiar, co absolutnie nie ma miejsca w przypadku ciast. I jeszcze jedno… najlepsze są tuż po upieczeniu, lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe. Szczególną przyjemność sprawia mi zjadanie ich na śniadanie, sama nie wiem dlaczego. W tym przepisie gwiazdą jest mąka kukurydziana, która nadaje babeczkom ładnego, słonecznego koloru i delikatnego smaku. Dodatek borówek amerykańskich sprawia, że ich słodkie soki wydostające
Roślinna - blog wegańskiLubicie domowy pasztet? U nas zawsze pieczecie pasztety na Wielkanoc . Pasztet drobiowy z wiśniami i wiśniowym sosem to kolejna moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Danie jest pyszne, ale najważniejsze łatwe w przygotowaniu i tanie, gdyż nie obciążą zbytnio naszej kieszeni. Polecam też inne przepisy na pasztety: przepis na pasztet pieczony. i najlepszy pasztet wielkanocny z mięs mieszanych Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj 17 marca, czyli obowiązkowo zielony wpis. Tym razem zapraszam na zielony, lekko słodki koktajl. Idealny na drugie śniadanie. Ja zabieram ze sobą go w mojej nowej zielonej butelce i od razu humor się poprawia. Składniki (na 2 spore porcje): 400 ml jogurtu naturalnego 3 – 4 spore garście szpinaku 1 duża lub 2 małe pomarańcze
Sto kolorów kuchnikolejny biorę udział w "Wypiekaniu na śniadanie" . Tym razem została zaproponowana do upieczenia chałka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej stąd . Chałkę wybrała Dobrafka a przetłumaczyła Bernadeta. Ja nie dodałam takiej ilości mąki pełnoziarnistej jak w przepisie. Dodałam większą ilość mąki pszennej. Ogólnie z ciastem nie pracowało mi się za dobrze. Strasznie się kleiło i musiałam podsypywać sporą ilością mąki. Jednak
Ala piecze i gotujeakurat robiłam tarte, którą podzieliłam się z Wami ostatnio - postanowiłam zrobić i koktajl. Wyszedł naprawdę dobry - soczysty, aromatyczny, sycący i chłodny. Idealny do pancakesów, które tego dnia jedliśmy an śniadanie :) Składniki (na 2 koktajle): 2 średnie banany 150-200 g świeżych truskawek 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny) Opcjonalnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tłuszczykiem bardzo chcemy schudnąć. Chętnie sięgamy po wszelakie diety, ruszamy na siłownie, faszerujemy nasz organizm białkiem, proteinami, witaminami. Warzywno-owocowe koktajle to pyszna dawka witamin, białka, to idealne drugie śniadanie, czy wzmocnienie organizmu po ćwiczeniach. A że dzisiaj jest Dzień Św. Patryka patrona Irlandii, zielonej krainy postanowiłam z tej okazji połączyć obie te rzeczy i przygotować właśnie taki zdrowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikśmiało można ją stosować w dietach lekkostrawnych. W dzisiejszym poście przedstawiam przepis na super szybki i prosty jabłecznik z kaszy jaglanej, dobry motyw na deser, przekąskę czy też śniadanie, można śmiało podać z konfiturą, jogurtem lub polewą własnego pomysłu;) Składniki: 2 kg jabłek 200 gram kaszy jaglanej 3 łyżki cukru brązowego cynamon Przygotowanie: Jabłka ścieram na tarce
Pause Gotowanie!Zdrowa propozycja na drugie śniadanie? Proszę bardzo: Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi , selera naciowego i miodu . Wspomoże również naszą odporność. Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, ma właściwości uspokajające i obniża ciśnienie krwi, dzięki obecności związku o nazwie phthalide , występującego w nasionach i łodygach selera naciowego. Dodatkowo seler to bogactwo witamin A i C. Również
Moja Delicjamango i świeżo wyciskanego soku pomarańczowego z dodatkiem syropu rabarbarowego domowej roboty, lub innego syropu owocowego. W wersji dietetycznej syrop można pominąć. Polecam szczególnie na pierwsze lub drugie śniadanie. Składniki: (4-6 porcji) 1 mango 1.5 szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego syrop rabarbarowy (najlepiej domowej roboty) lub inny syrop owocowy Przygotowanie: Zmiksować obrane mango z sokiem pomarańczowym
Moja Delicjaszybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości. Składniki: (2 duże porcje lub 4 mniejsze) 1 mango 1 dojrzały banan 1 gęsty jogurt naturalny (ok. 300ml
Moja Delicjadodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę :) źródło: niezawodna książka „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” The post Długo
Moja Delicjasałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień do pracy, jako śniadanie lub lunch. Składniki: (4 porcje) 1 cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju
Moja Delicja