znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. W atrakcyjnej formie można zapiec całkiem zdrowe składniki, a ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Oto moja propozycja nr 1 (ponieważ spodziewam
Kuchnia po mojemumężowo - imieninowe ciasto zaproszeni więc pędziliśmy z powrotem, żeby chociaż ogarnąć bałagan i obiad dziecku dać. Obiad zjedzony, goście ciastem posileni. Pozostaje pytanie co zjeść na kolację i poniedziałkowe śniadanie. Wzięłam sprawy w swoje ręce i upiekłam swoje pierwsze bułeczki kanapkowe na drożdżach. Dobre wyszły. Oto przepis na cztery testowe sztuki, które przygotowałam: Składniki: 100 gram mąki pszennej
Kuchnia po mojemuLacidofil). Przede wszystkim jednak wprowadziłam Synkowi dietę totalnie lekkostrawną i bez-mleczną (no... prawie - bo bez wieczornego "mlesia" to nie da rady). Jej głównym składnikiem jest ryż. Na śniadanie i kolację jemy kleik ryżowy . Także danie obiadowe, o którym zamierzam tu wspomnieć składa się w większości z tego zboża o właściwościach kojących dla rozregulowanego żołądka. Ryżanka - zupa postrach
Kuchnia po mojemuukrywajmy. Jesteśmy narodem zjadaczy kanapek. Śniadanie i kolacja to przeważnie pieczywo z wędliną, serem i pomidorem. Pewnie, że smacznie, ale na dłuższą metę nudno. No i wcale nie tak zdrowo. Pieczywo przeważnie z konserwantami, o kupnych wędlinach lepiej nie wspominać. A o tej porze roku to i pomidor tylko nazwę ma wspólną ze zdrowym, sezonowym owocem. Warto więc chociaż
Kuchnia po mojemuwieloletniej praktyki Męża w przysmażaniu kopytek i innych klusków. Nie raz i nie dwa słyszałam historie jak się do niego współpracownicy w kolejce ustawiali po smażone kopytka na drugie śniadanie w pracy. I pewnie jeszcze nie raz tę historię usłyszę ;) Pewnie także nie raz poproszę Męża o przygotowanie smażonych śląskich. Pyszne są. Oczami wyobraźni widzę pieczone mięsko, smażone kluski
Kuchnia po mojemuKanapki - nieodzowny element domowych jadłospisów. Podajemy je najbliższym na śniadanie, kolację, a także na wynos. Do szkoły, na wycieczkę i w każdej innej sprzyjającej sytuacji w naszych torbach i plecakach królują kanapki ;). Skoro jest to tak ważny element domowego żywienia, że nie do ominięcia, warto zadbać o różnorodność składników, z których powstają. Tak by poza walorami smakowymi dostarczały również
Kuchnia po mojemuożywczy początek tygodnia, by odczarować poniedziałkowe smutki zapraszam bez zbędnych ceregieli na prostą, ale sycącą sałatkę. Nada się zarówno na kolację, śniadanie jak i przekąskę na domowe przyjątko ;) Składniki (dla jednej osoby): 2-3 liście sałaty lodowej 1/2 pomidora lub kilka pomidorków cherry 1/3 ogóra zielonego 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam
Kuchnia po mojemuDzięki ustawieniu takiego cuda jak automatyczna publikacja udało mi się "wypchnąć" wpisy, które czekały by ujrzeć światło dzienne. A teraz jeszcze pochwalę się zdalnie pożegnalną kolacją ze śniadaniem, które zaserwował nam Mąż przed wyjazdem. Na kolację podano mi i Synuszakowi fantastyczne zapiekanki na wiejskim chlebie, z aromatyczną surową, wędzoną szynką mozzarellą, suszonym pomidorem i ziołami. A na śniadanio
Kuchnia po mojemuwięc poczuć ten klimat, zakasać rękawy i wziąć się do pracy. Najpierw trochę uporządkować graty, a potem upichcić coś pysznego i znów wyruszyć do Mamy - tym razem na smakowite śniadanie wielkanocne z wiosenną kolacją w pakiecie ;) Ale po kolei... najpierw klimat, by choć tych świąt na chandrę i udrękę nie zmarnować ;) A jeśli chodzi o klimat świąteczny to jego
Kuchnia po mojemunajmniej 2-3 godzinki. Pyszny deser gotowy. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie, a kompozycja smakowa: ciemny biszkopt, śmietana, cytryna i gorzka czekolada - niebo w gębie. Po obfitym, świątecznym śniadaniu wymarzony deser. Polecam
Kuchnia po mojemustało się. Ostatni dzień wakacji. Dla nas pierwszy taki. Syn jutro idzie pierwszy raz do przedszkola. Zaprowadzimy Go tam jutro na śniadanie i już nic nie będzie takie samo. Z jednej strony kolokwialnie mówiąc - żal dupę ściska, że nasz mały Chłopczyk rusza w świat i zostanie wchłonięty przez państwowy system edukacji.... Z drugiej jednak radość i duma ogarnia
Kuchnia po mojemuogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty bądź ozdobic nim kanapki. Przepis zainspirowany pastą przygotowaną przez koleżankę z pracy na jedno z naszych smakowitych, wspólnych "działowych" śniadań
Kuchnia po mojemukupnego koncentratu rosołowego – zrobiłam to sama – bo właśnie tak gotuje się w domu ...” Książkę poprzedza wstęp czyli kilka słów od Nigelli. Całość podzielona jest na 10 rozdziałów np. „śniadanie na każdą porę” , „na deszczowe dni”, „leniwe gotowanie w weekend”, „gdy moje ciało jest świątynią” itp. Każdy rozdział jak zarówno przepis poprzedzony jest komentarzami nawiązującymi do odpowiedniego tematu
noteskulinarnyfigapuszkę mleczka kokosowego. Czemu by nie spróbować? Tym razem pudding wyszedł idealny! Wzbogaciłam go o mus z owoców, całość stworzyła bardzo smaczny i sycący deser lub przekąskę na drugie śniadanie. Jeśli lubicie tego typu desery, sprawdźcie przepisy na czekoladowy pudding z tapioki oraz z dodatkiem mango. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWasze dzieci lubią płatki na śniadanie? A może sami nie możecie się im oprzeć? Jeżeli tak, to koniecznie przygotujcie im domową wersję. Ja mam już zamówienie na inne smaki, więc na pewno niedługo pojawią się też na blogu. Przygotowanie takich płatków zajmuje około 15 - 20 minut, z czego większość to rolowanie. Niezbyt długo, prawda
Sto kolorów kuchni