domu zdecydowanie wzrosło - owszem, lubię owsianki, ale często nie chce mi się ich gotować. A granolę wystarczy upiec raz, najczęściej wieczorem, żeby przez cały tydzień móc się cieszyć pysznymi śniadaniami. Czy może być coś lepszego...? Tym razem poszłam w zdrową stroną - ziarenka, suszone owoce i miód, zero cukru. Można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Choć przyznać się, że mimo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚniadanie z kaszą quinoa to solidna porcja energii na cały dzień. Quinoa to mnóstwo mikroelementów i witamin plus ulubione sezonowe owoce, które zwielokrotnią zawartość zdrowych składników. Świetna śnadaniowa alternatywa dla kaszy jaglanej i płatków owsianych. Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański nie jest typem zboża, należy do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak. Quinoa zawiera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mózgu i koncentrację. Jest nasycony witaminami: B1, B2, PP, białkiem, żelazem, fosforem, potasem i wapniem. Ma wyrazisty, orzechowy smak. Z dodatkiem truskawek smakuje wspaniale: jako deser lub zdrowe śniadanie. :-) (składniki na 3 porcje) 1/2 szklanki kaszki orkiszowej Symbio 1,5 szklanki mleka 1 łyżka cukru 300g świeżych truskawek ekologiczne muesli truskawkowo-jabłkowe Symbio listki mięty do dekoracji
Szefowa kuchniSkładniki: 3 szklanki mąki 7g drożdży instant 3/4 szklanki mleka 1 jajko 100g masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli Sposób przygotowania: Wymieszać ze sobą wszystkie suche
Wielki apetytSkładniki: 30 g drożdży 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody olej Sposób wykonania: Drożdże rozrabiamy z ciepła
Wielki apetytOd jakiegoś czasu co niedzielę piekę własne pieczywo.Oczywiście z racji tego,że są o moje pierwsze próby,na blogu znajdziecie tylko te udane;)Dziś przyszedł
Wielki apetytWarszawie,Poznaniu i w Gdyni. Oprócz znakomitych filmów o tematyce kulinarnej będzie czynny "Smakowity Kiermasz" lokalnych, polskich przysmaków. Drugiego dnia przeglądu, w sobotę 27 października, odbędzie się śniadanie, podczas którego uczestnicy spróbują produktów regionalnych dostawców. 28 października Kuchnia+ zorganizuje warsztaty kulinarne dla najmłodszych, a wieczorem "Filmową Kolację" zamykającą imprezę. Źródło informacji i zdjęcia: www.kuchniaplus.pl . Więcej znajdziesz
Wielki apetytgalaretką na ZPT w szkole podstawowej. 8.W jakim programie kulinarnym byś wystąpiła? Cukiernicy na start lub amerykańskim Masterchef:) 9.Sałatki czy surówki? Sałtaki 10.Ulubiona zupa? Ogórkowa 11.Śniadanie na słodko czy słono? Słono /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
Wielki apetytUwielbiam domowe,maślane wypieki,więc postanowiłam przygotować pyszną chałkę dla moich dzieci. Wyszła cudowna,pachnąca i puszysta.Przepis wyszperałam na blogu Margarytki i po małych zmianach trafił
Wielki apetytZa oknem zimno. Niby właśnie w tej chwili zaczyna się kalendarzowa wiosna,ale cóż u nas śniegu po kostki. Mój organizm zamówił sobie pyszną, zdrową i
Wielki apetytJaja faszerowane robiłam po raz pierwszy, ale wiem już, że nie ostatni. W bardzo prosty sposób można zamienić gotowane jajko w świetną przystawkę. Na śniadanie jak znalazł, szczególnie świąteczne. Składniki: gotowane jaja pieczarki natka pietruszki papryczka chili sól pieprz bułka tarta masło roślinne Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie,studzimy i przekrawamy na pół. Czyścimy
Wielki apetytZnalazłam chwilkę czasu, więc przystąpiłam od razu do działania- test maszynki do lodów firmy Clatronic uważam za rozpoczęty. Na pierwszy rzut poszły domowe lody waniliowe. Wyszły
Wielki apetytMoje dzieci je pokochały, więc mogę śmiało powiedzieć, że to co zdrowe może być smaczne. Z takiej ilości składników przygotowałam 14 naprawdę smacznych, zdrowych i idealnie
Wielki apetytPostanowiłam wypróbować przepis Julii Child na popover, o których słyszałam tyle dobrych rzeczy. Że są mega szybkie, mega łatwe i świetne jako pieczywo na śniadanie czy przekąskę Zajadają się nimi Amerykanie a ich nazwa pochodzi od tego, że wręcz wyskakują z foremek. Można je przygotować w specjalnej formie (zakupiłam, jak tylko przyjedzie to się nią pochwalę), w kokilkach
Wielki apetytPyszna opcja zdrowego, pożywnego śniadania dla zapracowanych. Pastę można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki i przyprawy. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 70 g suszonych pomidorów (ja dodałam Ole! z żurawiną- oczywiście bez żurawiny) szczypiorek sól pieprz Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy na gładką masę wraz z suszonymi pomidorami odsączonymi z zalewy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Jeśli
Wielki apetyt