śniadanie - 17689 przepisów (strona:619/1180)

BARDZO GĘSTY DŻEM Z JABŁEK 136

Moja Mama robiła nam jabłkowy dżem, kiedy byliśmy dziećmi. Pamiętam śniadanie w postaci gorącego kakao, chałki z masłem i z właśnie takim słodkim dodatkiem. Może nie było to zbyt zdrowe, ale też nie jedliśmy tego często. Należy pamiętać, że mówimy o czasach sprzed nutelli ;). Dżemem można nadziać rogaliki maślane lub krucho-drożdżowe . Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli

Przepisy Aleksandry
Placki kukurydziane Nigelli 163

Takie placki polecam na śniadanie ale również jako deser na podwieczorek a nawet na kolację. Z ulubionym dżemem albo z pysznym miodem. Polecam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Amarantus 99

oknem piękna pogoda, a ja mimo ferii ciągle siedziałam w szkole lub w domu nad książkami. Ale dzisiaj muszę, po prostu muszę znaleźć czas na chociażby krótki spacer :) Na śniadanie "owsianka" z amarantusa, taka amarantusianka :D ~ Kakaowy amarantus z cynamonem i nerkowcami ~ Składniki: 50g amarantusa 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakaa

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałataka wiosenna z wędzonym pstrągiem 142

Ostatnio jadam więcej ryb. Szczególnie smakuje mi wędzony pstrąg. Zamiast zwykłej pasty z twarogiem, na sobotnie śniadanie przygotowałam lekką sałatkę. Bardzo mi ta kompozycja przypadła do gustu. Składniki: mięso z wędzonego pstrąga - użyłam 125 g w opakowaniu 3 jajka ugotowane na twardo spora garść delikatnej sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów

Czerwień i błękit
Magnes na czterech nogach. 138

gotów przyjąć 6 osób. Lubię, gdy go rozsuwamy, gdy dostawiamy krzesła, bo gotów jest na przyjęcie nawet 20 gości.  Stół przyciąga nas nieustannie.  Na poranną kawę. Na śniadanie. Na ważne rozmowy. I zwykłe pogaduszki.  Na kolejną partię ulubionych gier. Na wspólny posiłek.  Na samotne chwile zadumy. Na widok za oknem. Na ptasi koncert - ten ranny

KUCHARNIA
Jedna słomka, kilka łyków, pełnia szczęścia, czyli słomką do nieba : ) 105

niż zwykle gości, po bliższe i dalsze spacery, słodkie i niczym nie zmącone lenistwo oraz liczenie gwiazd na wreszcie bezchmurnym niebie. Cudownie było zapomnieć o zegarze, zamienić obiad na śniadanie i zjeść go jeszcze w piżamie,  pochłonąć  bardzo nierozsądną, ale jakże wskazaną w ten upał ilość lodów, a potem smażyć kiełbaski na ognisku. Jeszcze wspanialej było pożegnać

KUCHARNIA
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 161

Tworzy idealne tło do ciasta. Chlebek imbirowy ze znalezionymi we mgle jabłkami pięknie pachnie korzeniami. Otwieram słoik jabłkowego musu, który dzięki rozmarynowi zyskał wyjątkowy, jesienny smak.  Późne śniadanie. Z mgłą za oknem. Z ciepłą herbatą. Imbirowym chlebkiem. Jabłkowym musem. Rozgrzewa od środka, tam gdzie ukryła się zziębnięta i pełna niepokoju dusza.  Przywraca równowagę. Dodaje energii, cudownie

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 180

nawet dość często. Wiele z nich to prezenty niematerialne i te sprawiają mi równie wiele, a może nawet i więcej, radości. Lubię sobie sprezentować niespodziankę w postaci np. sobotniego śniadania w pewnej niezwykle uroczej kawiarni, której nie miałam okazji dawno odwiedzić. Ostatnio mi się to udało i smakowałam ten prezent przez niemal dwie godziny. Piękna muzyka, cudowne światło, poranny

KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 148

oczyszczania skóry. Wybierając za temat do TU I TAM jadalne kosmetyki, chciałam zwrócić Waszą uwagę na to oblicze jedzenia, o którym rzadko myślimy. Jedzenie wciąż traktowane jest stereotypowo - śniadanie, obiad, kolacja. A przecież połączenie kilku prostych składników daje tak wiele innych możliwości, które nie tylko wspaniale smakują, ale cudownie poprawiają samopoczucie, że o upiększeniu już nie wspomnę. Wybrałam przepisy

KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 91

niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień.  NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć tu i tam.  Długie i leniwe śniadanie. Obiecany samej sobie spacer do ukochanych miejsc Miasta.  Poranny rześki chłód. Miejskie migawki. Ciepło mijanych kawiarni. Kłótnie mew. Bruk ukochanej uliczki.  Zagadanie w tramwaju. Pogubienie przystanków. Rozmowy

KUCHARNIA
Stres kontra chipsy. Czekoladowe, wytrawne, prosto z NOMA. 125

poukładać.  W zmarszczonych brwiach, zaciśniętych zębach, przyspieszonym kroku.  W pytaniach bez odpowiedzi, nieodebranym telefonie, zgubionych kluczach, niedbałej fryzurze.  W nadgryzionej w południe bułce, która miała być śniadaniem. W ziemniakach bez soli i kawie bez mleczka (choć to już nie stres, a dramat). Wszędzie. Jak mgła - oblał świat, zasłania horyzont i nie widać nic dalej. W dodatku

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 114

smaku lata. Dojrzałego, soczystego, słodkiego, owocowego i wytrawnego, warzywnego. Lata, które inspiruje, kusi, by zrobić krok dalej, w nieodkrytą, bądź mijaną dotąd stronę smaku.  Wspólne śniadania, spontanicznie przygotowywane lunche, które choć wcześniej nie planowane, naturalnie stały się dla wszystkich kolejną okazją do bycia razem przy wspólnym stole. Długie kolacje i czar opowieści przy ognisku pod najpiękniejszym baldachimem spadających

KUCHARNIA
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 150

ROKU   W programie cztery dni pobytu, trzy sesje warsztatowe – dwie popołudniowe zakończone wspólną kolacją i jedna poranna kończąca się wspólnym brunchem.  Na wszystkich uczestników codzienne rano czeka śniadanie. Każdy otrzymuje też w prezencie siedliskowy fartuch oraz smaczne upominki. Spotykamy się i gotujemy w kameralnej atmosferze, dlatego ilość miejsc jest ograniczona. Rezerwacja i zapisy do 20 września Informacje

KUCHARNIA
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 128

września   W programie cztery dni pobytu, trzy sesje warsztatowe – dwie popołudniowe zakończone wspólną kolacją i jedna poranna kończąca się wspólnym brunchem.  Na wszystkich uczestników codzienne rano czeka śniadanie. Każdy otrzymuje też w prezencie siedliskowy fartuch oraz smaczne upominki. Spotykamy się i gotujemy w kameralnej atmosferze, dlatego ilość miejsc jest ograniczona. Rezerwacja i zapisy do 20 września Informacje

KUCHARNIA
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 143

których jedzenie to nie tylko gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku. Podczas warsztatów przygotujemy pomarańczową kolację oraz energetyzujące, pomarańczowe śniadanie. Wszystkie potrawy są bezmięsne.  Szczegóły tu - klik

KUCHARNIA