Kolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków
SMYKWKUCHNISmutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego
W kuchni Karmel-itkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków(...)śmietana się nie zważy. Podprawionego sosu już nie zagotowujemy. Ewentualnie tylko podgrzewamy. Doprawiamy delikatnie pieprzem i solą. Grillową patelnie lekko smarujemy olejem. Steki z tuńczyka osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron na rumiano. Jeżeli mamy grube steki radzę podzielić je wzdłuż na pół. Gotowe steki lekko solimy. Na talerzu układamy rukolę, na niej tuńczyka
Kulinarne przemysleniaproblemu. Nie bez znaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej(...)osuszeniu bardzo drobno siekamy w blenderze. Ja swoje ziołowe kostki szykuję z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – używam ich głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia. Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół wlewamy tylko tyle płynu
Karo in the KitchenKarmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule(...)obrać, przekroić na pół i pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i dusić do miękkości. Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć
Czerwień i błękitNie miałam weekendu, za to miałam zajęcia na UAMie ;) świetny Pan prowadzący kurs, który kocha to co robi wynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPlaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie
królestwo garówpędzelkiem. Ustawić program FRY MEAT i czas 30 minut. Gdy zegar zacznie odliczanie czasu wtedy włożyć do misy mięso. Ja układałam jedno obok drugiego i wyszły mi 3 tury smażenia. na każdą przypadło po 10 minut. Każda stronę podsmażyłam po 5 minut pod przykrytą pokrywą. Usmażone stripsy ułożyłam na ręczniku papierowym, tak aby wchłonął tłuszczyk. Na sam koniec posypałam stripsy(...)unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
ClauditteMissCookingChoć podobny do łososia to zupełnie inny :) Filet z łososia jest zdecydowanie grubszy i bardziej tłusty. Filet z pstrąga łososiowego jest smaczny, ale do
Aga w kuchniroku była niezbyt napawająca optymizmem. Zaczynając od tego, że zasiałam odmianę zieloną - którą mój mąż wykopał bo myślał że to chwasty tylko dlatego, że szukał robaków na przynętę dla ryb. Nie będę nawet pisać jaka wściekła na niego byłam ;) Odmiana zielona jest dużo lepsza od żółtej a musiałam za drugim razem kupić tą żółtą bo już zielonej nie było. Zielona(...)oczywiście by przerosły. Młode do 1,5 kg wagi są jak najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2
My Culinary ArtMiruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki
Gaździnka warzyTemperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już
W kuchni Karmel-itkijadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna. Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać się zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu żaroodpornym . Wyszla bardzo delikatna i smaczna . No !! i niech(...)cytryny z 2 stron i przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem , zostawiamy na 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki , cebule kroimy w piorka , czosnek kroimy w plasterki . Pieczarki i cebule smażymy . W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ukladamy filety i kladziemy na nie plasterki czosnku . Taka rybe pieczemy w 160 st. C około 15 minut . Po 15 minutach wyciagamy rybe, ukladamy
PychaDania