smażona ryba - 1503 przepisów (strona:65/101)

Jajecznica z wędzonym łososiem 153

boczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica jest mocno wilgotna, puszysta i delikatna. Jajka wbijamy do głębokiej miski, wlewamy do nich śmietankę. Szczypior drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy(...)dokładnie mieszamy. Nie solimy – zarówno łosoś jak i ser są już słone. Na patelni rozgrzewamy masło do spienienia, wlewamy ubite jajka, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia. Smażymy całość na średnim ogniu, łopatką zeskrobując masę z patelni od dna. Tak przygotowana jajecznica, z dodatkiem tłustej śmietanki, ma jedną przewagę nad klasyczną – nie stanie się sucha i przesmażona. Smażymy

Karo in the Kitchen
Karp w zalewie octowo-pomidorowej 361

sprawdzi się na wigilijnym stole. Taką rybkę możecie przygotować 2-3 dni przed Wigilią. Dzięki zalewie octowo-pomidorowej skórka z karpia stanie się elastyczna i bardzo miękka, a sama ryba przejdzie aromatem tej zalewy. Przepis dodaje do dwóch akcji: Świąteczna rybka i Wigilia 2014 . Składniki 4-5 dzwonków z karpia 2 małe cebule sól, pieprz olej mąka pszenna zalewa(...)karpia umyć, osuszyć i przyprawić (solą oraz pieprzem). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Każdy dzwonek obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obydwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor. Przygotowane dzwonki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Przesmażyć ją na złoty kolor

Ugotować
Śledzie z marchewką i rodzynkami (na święta) E. Wachowicz 581

Jest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota

IMPRESJA SMAKU
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 229

 Na romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała

Bon Appetit Małgorzaty
Rybne curry/ryba 177

południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach(...)świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 cebula150 ml wody400 ml mleczka kokosowego3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkiolej do smażeniesól, pieprzDo podania:1 papryczka chilliryżlistki kolendrychlebki naanPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety

Smakowity Blog Kulinarny
Ryba po włosku 198

Postny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz podać mi namiarów. Pozostała mi tylko kartka przyczepiona do lodówki ze skróconym przepisem. Siostrze wersja z pangą nie smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby)filet(...)dorsza3 pomidory4 ząbki czosnkuoliwa z oliweksok z cytrynyoreganokoperekWykonanie:1. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z dodatkiem oregano smażymy na rozgrzanej oliwie.2. Filet z dorsza kroimy na pół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek nakładamy porcję pomidorów. Pieczemy

Pasja Smaku
Makaron z tuńczykiem 209

Pycha, jednym słowem niebo w gębie. Super szybkie, smaczne i mega sycące danie. Jego przygotowaniu sprosta każdy. Jeżeli lubicie ryby i makaron to w 100 % to danie jest dla Was;)  Bardzo polecam;)  Składniki: 100 gramów makaronu nitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule  2 łyżki majonezu  2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym(...)zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć na talerze

Krakowskie smaki Ani
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 204

Powłoka patelni zapobiega przyklejaniu się potraw - już po krótkiej chwili od położenia produktu można go przesunąć bez obaw, że jest przyklejony do powierzchni. Zapobiega to zrywaniu na przykład skóry ryby. Grillowane produkty wyglądają ładnie i są nienaruszone.Nie musimy używać dużej ilości tłuszczu, możemy nawet z niego zrezygnować. Potrawy i tak opieką się wspaniale, a nasza potrawa będzie(...)środku była mocniej wysmażona, niż to, co leżało na brzegu. Po wyłączeniu płytki dość długo jeszcze utrzymała się temperatura umożliwiająca smażenie.Łatwość mycia - wystarczy ciepłą jeszcze patelnię zalać wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, kiedy przestygnie można bez problemu czy wysiłku umyć ją.Smażenie produktów odbywa

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOTLETY Z MORSZCZUKA 148

Pysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek(...)gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu

Z Majeczką w kuchni
Tost z łososiem, szpinakiem i lazurem 165

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :)Składniki na

Bon Appetit Małgorzaty
Sos chrzanowo - cytrynowy na zimno. Do ryb i mięs być może. 203

kogo obchodzą moje smutki niepokonane.... Ponieważ czasu i chęci na długie pisanie mało, to wstawiam szybko - krótki przepis na orzeźwiający sos. Powinien nadać się do mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;) Składniki (na małą miseczkę): 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika) 1 łyżka majonezu 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić gęstym(...)można modyfikować wg własnych upodobań. Sos robi się w pięć minut, także sprawdzi się w nieplanowanych sytuacjach.Nic wyszukanego, ale walory smakowe na poziomie ;) My ostatnio wypróbowaliśmy go do sandacza smażonego, o którym z braku czasu dopiero niebawem. Udanego grillowania majowego Wam życzę i pogody lepszej niż zapowiadają. A jeśli potrzebujecie inspiracji co do grillowego menu to zapraszam do lektury

Kuchnia po mojemu
3 pomysły na potrawy wigilijne dla dzieci 371

Tradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne

Wiszniówka
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 122

dają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda(...)duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić, popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć

Kuchnia Prezydentowej
Karp w panierce z płatków owsianych na puree ziemniaczano-chrzanowym. 218

Ostatnio rybki goszczą u mnie częściej. Do tego rybki, których za bardzo nie potrafię przygotować (tzn. zawsze można posolić, popieprzyć i usmażyć w oleju na patelni

Brzuszki Łakomczuszki
Bitki schabowe z ananasem 175

skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł(...)łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia 1/3 szklanki białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro) 1 łyżka octu balsamicznego mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Plastry ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać bitki i posypujemy je posiekanymi ziołami. Bitki solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące z każdej strony. Smażymy na chrupko

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania