smażona ryba - 1503 przepisów (strona:77/101)

Pieczony stek z łososia na szpinaku 198

wartościach odżywczych ryb i szpinaku nie będę się rozpisywał. Gdyż wpajano nam to już od najmłodszych lat. Dlatego dziś pora na rybkę. A konkretnie, pieczony stek z łososia na szpinaku. Samo zdrowie na talerzu, a do tego smacznie. Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:200 g świeżego łososia ze skóra lub bez100 g świeżego(...)piekarnika rozgrzanego do 170'C na ok. 20 min.PRZYGOTOWANIE szpinaku:Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Dolewamy śmietankę i chwilę smażymy. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Blanszujemy szpinak, aby połączył się z sosem. Doprawiam solą i pieprzem.Na talerz wykładamy szpinak, a na nim układamy upieczony stek z łososia. Smacznego

kulinarnyJa
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 352

temat gustów i smaków się nie dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były(...)sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski.Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski z pieczarkami i cebulą i lekko blendujemy. Resztę można zmiażdżyć widelcem( ja pozostawiłam kilka kawałków ziemniaka

Kitchens Alphabet
"Ryba" z kotletów sojowych po grecku (wegańska) 162

okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników. Ktoś by pomyślał, co oni mogą jeść(...)opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte warzywa, dolewamy trochę wody i dusimy pod uchyloną przykrywką do czasu, aż zmiękną. W między czasie przygotowujemy panierkę do kotletów. Mieszamy

Be Fit Be Strong
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 420

oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;)Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak(...)czerwona paprykasos teriyakiryżWykonanie:Mięso kroimy w paski lub kostkę (jak lubicie), przekładamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami ojeju. Doprawiamy solą i pieprzem.Do mięsa dodajemy warzywa, imbir i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu (przez część czasu możemy pod przykryciem).Po ok. 5 minutach, gdy składniki zaczną puszczać soki :) doprawiamy słodką papryką. Smażymy kolejne 5 minut.Następnie dodajemy sos teriyaki

Taste Of My Day
filety śledziowe w lekko ostrej papryce z warzywami.. 152

Składniki: filet śledziowy 1,5 kg, kucharek 3 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona 1

W Mojej Kuchni Lubię
Filet z dorsza na puree z awokado. 148

lubię ryb w klasycznej panierce , gdyż według mnie są ciężkie i tracą swój smak. Filet z dorsza na puree z awokado jest pysznym i lekkim daniem, smaki przenikają się nawzajem. Składniki: (na 2 porcje) 2 kawałki fileta z dorsza 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka szałwii 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła na puree: 1 awokado(...)sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie dodajemy oliwę, czosnek, natką, szczypiorek oraz musztardą i wszystko blendujemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem.  Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy dorsza z obu strony po około 3-4 minuty. Nakładamy na talerz puree z awokado, a na nim fileta z dorsza, na górze układamy startą skórkę z cytryny oraz paprykę

Symfonia smakowa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitąSaganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród(...)przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś z cytryną i koperkiem 145

Całkiem niedawno wspominałam, że łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością

Szefowa kuchni
Krokiety z łososiem i mozzarellą 160

Łosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę!Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej –

Ostra na Słodko
Moje żółte super food czyli... 382

używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii. Często używana do rybnego curry, prawdopodobnie dlatego, że niweluje nieprzyjemny zapach ryby.  Ostryż długi jest również rośliną kosmetyczną. Stosuje się go do wyrobu perfum, szminek oraz podkładów pod makijaż. Dawniej używano go do barwienia tkanin, aktualnie stosowany też jako barwnik spożywczy(...)wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką, solą, pieprzem czarnym i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki tak jak i paprykę. Dorzucamy do kurczaka. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie wrzucamy go na patelnię

Czarnawisienka
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 182

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące paluszki rybne w słodkim sosie chili 172

Dzisiejsza propozycja- lekka, smaczna i zdrowa- to paluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili.Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś w sosie winogronowy- jabłkowym 181

Składniki: na 4 porcje 4 kawałki fileta z łososia kubek białych winogron 2 jabłka 2 łyżki cukru kubek półwytrawnego białego wina oliwa z oliwek kilka gałązek

Luźna Kuchnia
Penne z sosem z anchois 165

Zapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :)  Składniki (3-4 porcje): 400 g

My Culinary Art
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 188

    Żyjesz z dnia na dzień, w swoim zharmonizowanym świecie, który tak dzielnie budowałeś/-aś przez lata. Wiesz, co chcesz zrobić dziś, jutro, za

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania