pietruszki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili 1 łyżeczka soli sezam do obtoczenia olej sezamowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie: Podobnie jak w przypadku hummusu ciecierzycę należy namoczyć przez noc, jednak jej nie gotujemy. Jeśli nie mamy tyle czasu, to polecam zalać ją dwukrotnie wrzątkiem (pierwszy
Food Squareszkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej 1 jajko 1/2 szkl. lodowatej wody (woda koniecznie musi być bardzo zimna) szczypta soli pół łyżeczki sody (niekoniecznie) Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy). Przygotowanie: Olej podgrzać do 170 °C. Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać do miski. Można je również zmiksować na bardzo szybkich
Food Squarewina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne) 1 laska cynamonu skórka z cytryny (w kawałku) 1 łyżeczka soli 750 g mąki pszennej Dodatkowo: oliwa z oliwek do smażenia (do zastąpienia olejem słonecznikowym) drobny cukier, wymieszany z cynamonem do obtoczenia Przygotowanie: W rondlu umieścić olej, cynamon oraz odkrojoną (dookoła) skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu do momentu kiedy cytryna zacznie się przypiekać
Food Squarebułki, np. weki 0,5 l mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 laska cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: oliwa z oliwek do smażenia (można zastąpić olejem słonecznikowym) miód do polania lub cukier z cynamonem do posypania Przygotowanie: Zagotować mleko z cynamonem i skórką pomarańczy. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Chleb lub bułkę pokroić
Food Squarełyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól morska 50 ml oleju arachidowego/sezamowego lub słonecznikowego Dodatkowo: sezam, słonecznik, dynia, płatki migdałów do obtoczenia (można pominąć) Przygotowanie: Kaszę uprażyć w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie zalać wrzątkiem, wypłukać i odcedzić. Zalać ponownie 3 szklankami
Food Squarenaprawdę doskonałe. :) Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm lub na 24 małe babeczki) : 3 duże jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Food Squarejabłka 250g mąki (150g zwykłej mąki pszennej, 100g mąki pszennej pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 125g cukru trzcinowego 125ml miodu 60ml jogurtu naturalnego 125ml oleju słonecznikowego 2 jaja 75g ziaren słonecznika Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blaszkę do muffinek papierowymi foremkami. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Odmierzamy do miski mąkę, proszek
Smakowity Blog KulinarnyZawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz czarny W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie
Proste Potrawyinny o intensywnym smaku) - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich - świeża bazylia do przybrania - 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie: Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem
W poszukiwaniu inspiracjiwzdłuż, tak by powstała kieszonka na ser. Plastry sera kroimy na cieniutkie paseczki i wypełniamy nimi rozcięcia. Każdą parówkę owijamy dwoma plastrami boczku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju słonecznikowego i rozprowadzamy po dnie, po czym układamy w naczyniu gotowe zawijaski. Doprawiamy je pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i chilli. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut
W poszukiwaniu inspiracjimigdałowe) 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd) 250 g cukru muscavado lub białego 150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkach sok z 1/2 cytryny 150 g orzechów włoskich, posiekanych na krem mascarpone
Chilli Czosnek i Oliwapszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml letniej wody 100 ml letniego soku jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika dodatkowo: 3 łyżki wody 30 g ziaren słonecznika Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, pokruszyć do niego drożdże. Wsypać cukier, wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmażonym po chińsku ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym. Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku użycia ciemnego danie będzie miało znacznie ciemniejszy kolor. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaChleb pszenno - żytni ze słonecznikiem... Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem. Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika. Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba. Słonecznikowa pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskaktóre widzicie pochodzą ze sklepu Grecki Kiosk i smak jest równie genialny jak tych, które jadłam we Włoszech. Ośmiorniczki są dostępne w zalewie, która w składzie zawiera olej słonecznikowy, sól, ocet winny, pietruszkę i czosnek. Jak dla mnie zalewa ma idealnie wyważone składniki, bo ośmiorniczki nie są bardzo tłuste z oleju i nie bardzo ostre z powodu octu
Blondynka Gotuje