słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:79/115)

Chleb drożdżowy 133

SKŁADNIKI:  -100g mąki graham .  -800g mąki białej - 100g płatków owsianych - 14g suchych drożdżylub 50g świeżych - 600ml letniej wody - 1/2 łyżki soli   - 4 łyżki oleju słonecznikowego - i co kto lubi : suszone pomidory ,suszone pomidory z czosnkiem ,sezam czarny i biały  WYKONANIE: Do miski miksera wsypać drożdże ,dodac letnia wode  i wymieszać .Następnie dodawać mąki

w mojej kuchni
SALATKA Z JAJEK 302

SKŁADNIKI 4jajka,    1surowe żółtko, 4łyżki oleju słonecznikowego,sok z połowy cytryny,      natka pietruszki ,albo zielony koper ,lub szczypiorek,sól pieprz

w mojej kuchni
romaine lettuce with anchovies- SALATA RZYMSKA W TLE Z ANCHOIS 113

1surowe żółtko,           4łyżki oleju słonecznikowego, sok z cytryny,        natka pietruszki ,albo zielony koper ,lub szczypiorek,sól pieprz

w mojej kuchni
barwy jesieni---colori autunnali 136

masła lub margaryny do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla  barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka

w mojej kuchni
ŚLEDZIE SOLONE W SŁOIKU + EKSPRESOWA SAŁATKA PAPRYKOWA. 223

zależności od upodobań :) SZYBKA SAŁATKA PAPRYKOWA: - żółta papryka, 2 duże, - czerwona papryka, 2 duże, - zielona papryka suszona, odrobina, - czosnek, 6 główek (czosnek polski koniecznie), - oliwa z oliwek, ewentualnie olej słonecznikowy z oliwą z oliwek, - przyprawa domowa typu vegeta, na smak - czarny pieprz, na smak Umytą paprykę kroimy w plasterki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną paprykę. Mieszamy z oliwą

Wypisz Wymaluj
Muffinki z łososiem i koprekiem 274

łyżeczki proszku do pieczenia 165 g startego sera ( dałam cheddar) 50 g wędzonego łososia 20 g posiekanego koperku 1 jajko 180 g maślanki 75 g oleju roślinnego np słonecznikowego 100 g białego serka kremowego - dałam ziołowy przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 st C. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać starty ser, pokrojonego drobno łososia i koperek

Stare Gary
Maślane rogaliki śniadaniowe 407

łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 290 g mąki pszennej szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki oleju słonecznikowego 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko do smarowania rogalików CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce rozdrabniamy

My Culinary Art
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 163

mące i smażymy pięknie rumiane z obu stron. Z tej ilości składników wyjdzie 26-30 dość dużych sztuk. Przydałby się sos jeszcze :) Sos zrobiłam na bazie wegańskiej śmietany słonecznikowej (genialny w swej prostocie przepis stąd:  http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/smietana-sonecznikowa-takie-buty.html ); dodałam do niej tej grzybowej wody, która leżała sobie do tej pory spokojnie w miseczce i naprawdę nic więcej nie trzeba

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
MLEKO Z NERKOWCÓW i inne MLECZKA WEGAŃSKIE 140

białko :)) Dzieciom podajemy pół szklanki. SMACZNEGO! P.s. 2 Tak samo robimy mleczka z wszelkich innych orzechów - przepyszne jest z laskowych, włoskich, migdałów :) Poza tym - kokosowe z wiórków kokosowych, słonecznikowe z pestek słonecznika, sezamowe z ziaren sezamu. Można zrobić też mleko owsiane z płatków owsianych jednak wymaga dosolenia do smaku i dodania jakiegoś oleju.  Interesujące? Spróbujcie sami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 187

trochę uprażonych nasion słonecznika i ... smacznego! Taki brokuł jest pięknie zielony, gorący i nie surowy :)  Ale właśnie, dip. Skąd go wziąć? Ano - zrobić... ze słonecznika :) O wegańskiej śmietanie słonecznikowej Matki Weganki wspomniałam już  w tym przepisie . Na tej bazie zrobiłam pierwszy dip czosnkowy a po kilku razach wypracowałam swoją własną "złotą proporcję" :)   I teraz robimy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE 174

bardziej chrupiący będzie :) Rumienimy chwilę z każdej strony i już :) (Na suchej teflonowej patelni też wyjdą ale już nie takie chrupiące, wiadomo). Osobiście podaję z gęstym, czosnkowym dipem słonecznikowym, na który przepis znajdziecie  tutaj . To co, gryza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 192

dojście do al dente - odcedzamy makaron i wykładamy na talerze, szpinak wykładamy na makaron, całość posypujemy uprażonym słonecznikiem i smacznego! Jeśli w lodówce mamy zrobiony wcześniej  czosnkowy dip słonecznikowy , będzie pasować idealnie. A czemu w ogóle jemy szpinak? Bo zielony czyli chlorofil, żelazo, przeciwutleniacze a do tego super źródło wapnia i jeśli tylko nie macie przeciwwskazań do jedzenia

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wielozbożowe POLSKIE spaghetti 247

łyżek śmietany kremówki 30% 200g pieczarek 2 duże ząbki polskiego czosnku 2 średnie liście laurowe pieprz czarny sól z kopalni wieliczka :] lubczyk suszony liść pietruszki świeży Olej rzepakowy lub słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki kroimy w cienkie talarki i przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokruszone liście laurowe, małą garstkę pokrojonej świeżej pietruszki

Kuchnia PROzdrowotna
Chleb słonecznikowy na zakwasie 183

chrupiącą skórką i prażonym ziarnem słonecznika. Dwa spośród czterech bochenków goście porawali zaraz po wyjęciu z piekarnika. Piętkę zjadłam nie smarując jej nawet masłem. Jest niesamowity, a jak pachnie... Słonecznikowy chleb na zakwasie Zaczyn: 4 łyżki zakwasu żytniego 140g mąki pszennej 170 gciepłej wody Gotowe ciasto: zaczyn 200g mąki żytniej razowej 580g mąki pszennej 400g wody 50g pestek słonecznika

Zapiski Młodej Żony
Faworki - chruściki 334

lodówki. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem  ( wybić wałkiem -tzn.  rozwałkować składać w pół i ubijać wałkiem tak kilkanaście razy). Smażymy w głębokim oleju rzepakowym lub słonecznikowym , z obu stron , nadmiar tłuszczu odsączyć na papierze papierowym Na końcu posypać cukrem pudrem

Wypieki Uli