Coś prostego co urozmaici śniadanie, tosty czy mini kanapeczki na imprezie. Masełko z siekanymi suszonymi pomidorami, suszoną szałwią i odrobiną pasty chilli. Zapraszam :)Na 125 g
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki* 750 g mąki pszennej* 80 g drożdży* 3 jajka* 180 g margaryny* ok. 1 i 1/3 szklanki mleka* 3 łyżki cukru* marmolada* cukier puder* olej słonecznikowy do smażeniaSposób wykonaniamargarynę rozpuścić i ostudzić.Do sporej miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajka, wsypać 3 łyżki cukru, rozkruszyć drożdże, wlać margarynę i wszystko razem wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrabiać do momentu
Mix smakuWitajcie! dziś ten wielki dzień :) czyli sylwester! dzień w którym Ci którzy organizują prywatki jak i przychodzą na nie spędzają kilka godzin w kuchni :). W odróżnieniu
Kuchnia PROzdrowotnarukoli3 ząbki czosnku2 małe strąki suszonej papryczki chili makaron spaghetti (użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony)1/4 szklanki oliwy extra vergineświeżo mielony pieprz2 pomidory suszone w oleju słonecznikowym czosnkiem i czarnuszkąnitki chili do dekoracjiWykonanie:W dużym garnku wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. W czasie, w którym makaron nam się gotuje, my spokojnie możemy zająć się wokiem
Blondynka GotujeKolejny klasyk wszelakich prywatek to pasta z tuńczyka. Przy takiej popularności zapewne ile ludzi tyle przepisów, tu jednak daję wam sprawdzony przepis na wyrazistą i pyszną
Kuchnia PROzdrowotnaosóbSkładniki:Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej80-100g suszonych pomidorów na suszonych słońcu z zalewy olejowej100g sera LAZUR błękitnego2 garści cieciorki ugotowanej lub z puszkisól himalajskaZalewa z suszonych pomidorów (Olej słonecznikowy)20 ml śmietany kremówkiPrzygotowanie:1/ Siekamy kapustę pekińską na bardzo cienkie paseczki omijając część twardą ok 4 cm od podstawy. Przekładamy kapustę do miski.2/ Na kapustę nakładamy pokrojone w paski
Kuchnia PROzdrowotnasolą i pieprzem6 łyżek mąki kukurydzianej6 łyżek jogurtu greckiego 0% tłuszczu2 jajka EKOSłonecznik łuskany 50gPrzyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, lubczyk suszony i pieprz czarnyŚwieża pietruszka i pomidor do przybraniaOlej słonecznikowy BIOŚmietana 18% do sosówPrzygotowanie:1/ Bakłażan kroimy w małe kostki a do miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji
Kuchnia PROzdrowotnakilka pokrojonych piórek sól himalajska, pieprz z młynka, ksylitolPrzygotowanie:1/ Batata obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, cukinie kroimi w plastry obsypujemy solą i pieprzem nacieramy olejem słonecznikowym i wstawiamy do piekarnika na ok 160stopni aż do zarumienienia2/ Ścieramy korzeń pietruszki, umyty jarmuż przekładamy do miski, dodajemy starty korzeń pietruszki, pokrojoną w pióra cebulę czerwoną i pokruszone
Kuchnia PROzdrowotnagarść orzeszków ziemnych pół ząbka czosnku polskiego Ciasto: 3 łyżki płaskie mąki żytniej typ 2000, 1 jajko, 2 łyżki mleka, sól himalajska, pieprz czarny Olej słonecznikowy lub z arachidowy Czubek łyżeczki pasty chilli Rukola do dekoracji Przygotowanie: 1/ Kroimy drobno pół ząbka czosnku, paprykę w okrągłe paski 2/ Mieszamy składniki
Kuchnia PROzdrowotnapodstawie tego przepisu. Czyli po raz kolejny - niezawodny Jamieskładniki2 żółtka ze świeżych jaj dobrego gatunku1 łyżeczka musztardy Dijon 500 ml oleju (użyłam słonecznikowy, ale można mieszać też różne oliwy)1-2 łyżki białego octu winnegosok z ½ cytryny (do smaku)sól morskaprzygotowanie:Ubić żółtka w misce, dodać musztardę i wymieszać. powoli , Stopniowo dodawać 1/2 porcji
Stare GaryPrzepis znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka ładna!składniki na 4 osoby 1,5 l
Stare Garymasy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach260 g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru (dałam ok 50g)2 średnie jajka200 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)płatki migdałów - do posypaniaprzygotowanieOdważyć mąkę. Do większej miski ścierać marcepan, przesypując go co chwilę odważoną mąką
Stare GaryBardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje
Stare Gary