pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 16 g domowego cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta siekamy. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać
Sto kolorów kuchniSkładniki: 10 plastrów mortadeli opakowanie sera feta 1 zielony ogórek 2 pomidory papryka czerwona cebula czerwona 2 łyżki oleju słonecznikowy 3 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz Mortadelę i paprykę pokroić w paski. Ser feta, cebulkę i pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Przygotować dressing: olej wymieszać z octem, doprawić pieprzem i solą. Wszystkie warzywa, ser oraz mortadelę przełożyć
wyzwania kuchennerazową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn. Do miski wsypać obie mąki, sól pozostałą część wody i olej
wyzwania kuchennesłodko z dodatkiem kakao, nadziewane bananami i kremowym serkiem bananowym :) Składniki na 6 sztuk: 1 szklanka mleka 1 jajko 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki oleju słonecznikowego szczypta soli 2 banany serek bananowy: 200 g serka twarogowego 1 banan
wyzwania kuchennedurszlaku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zmacerowałam i dodałam do ziemniaków. Papkę przyprawiłam koperkiem, pieprzem, chili. Słonecznik rozwałkowałam na drobny proszek. Z masy uformowałam kotlety, które obtoczyłam w słonecznikowej panierce. Całość smażyłam na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Jeśli macie dobre, kleiste ziemniaki to mąka, tudzież bułka tarta lub kasza manna, jest zbędna. Ja nie dodawałam także jajka
bastalenaumysłem technicznym, wtajemniczeni będą wiedzieć o co chodzi ;)) i zdjęcie cyknięte komórczakiem, bo grzaneczki prezentowały się wybornie. Aż żal było je jeść. No, bajka takie jajka! 2 kromki chleba słonecznikowego 2 plastry sera Capri 4 plasterki łososia wędzonego 2 jajka szczypiorek szczypta pieprzu białego woda z łyżeczką octu Wodę zagotowałam. Na wrzątek wbiłam jajka, jedno po drugim. Gotowałam ok.4
bastalenaprzepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką . Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi
Moje domowe kucharzenieczerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem
Czerwień i błękitmąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego 3 łyżki serka mascarpone Jagodowe nadzienie 300 g jagód 3 łyżki cukru Kruszonka 0,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 3-4 łyzki masła kilka
coolinarnastrefa.blogspot.commałe ilości tłuszczów trans. Przygotowując je w domu mamy zdrowe, 100% kremowe masło orzechowe. Masło orzechowe Składniki: 400 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych 1 łyżka cukru 10 g oleju słonecznikowego Jeśli nie mamy uprażonych orzeszków, po prostu wkładamy je do piekarnika 200 st.C na 8-10 min. Cukier miele w blenderze na cukier puder. Dodaje orzeszki i miksuję
Olikowa kuchniamarchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g oleju słonecznikowego Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać
Olikowa kuchniadużych oczkach - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - sok z 1/4 cytryny - 2 jajka Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, smażymy na oleju słonecznikowym lub rzepakowym, na złoty kolor. Łososia skrapiamy sokiem z limety, oprószamy solą morską, smażymy na patelni na oliwie z oliwek wymieszanej z masłem klarowanym. Dip śmietanowy: - 2 łyżki śmietany gęstej
SMYKWKUCHNIPodawać na ogrzanym półmisku. Fenkuł z cukinią: - połowa fenkułu - mała cukinia żółta - cebula 1/2 sztk. - 4 łyżki sosu hoi sin - 1 łyżka octu ryżowego słodkiego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - chili Wszystko dusimy w woku. Kapusta pekińska na słodko: 450 g kapusty pekińskiej - 1 łyżka oleju - 1 łyżka świeżego imbiru startego 2 żabki czosnku - świeże chili - 1 łyżka słodkiego
SMYKWKUCHNIcebula 1/2 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte - sos limonko-wy z kolendrą - limonka - imbir - ocet ryżowy - sos sojowy jasny - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżka mąki kukurydzianej -3 łyżki oleju słonecznikowego - chili czerwone - kolendra świeża Wykonanie: Ostrym nożem kroimy mięso na równe, cienkie kawałki. Olej rozgrzewamy na gorącym woku, dodajemy kawałki mięsa (wcześniej zamarynowanego: sos sojowy, czosnek, chili, miód
SMYKWKUCHNI