margaryny 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 - 1,5 szkl.cukru 2 szkl. mąki 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego 1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego 1 łyżka kakao 1/2 szkl.suchego maku Margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości
Moje domowe kucharzeniemnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szkl. wiórków kokosowych (50g) 3/4 szklanki oleju (180ml) - użyłam słonecznikowego 2 szkl. marchewki (po starciu ok.250g) - 3 duże sztuki 100 g suszonej żurawiny masło i kasza manna - do natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach
Grunt to przepis!szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka: 50 g stopionego masła 10 łyżek mąki 5 łyżek
Moje domowe kucharzeniepewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki: 1 nieduża biała kapusta (ok. 80 dag) 2 marchewki 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka cukru sok z cytryny sól, pieprz do smaku Myjemy warzywa i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, sól, sok z cytryny, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy
Salonik smakówmakaron tagliatelle (lub inny ulubiony makaron) 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę * 1 cebula, drobno posiekana 1 puszka pomidorów w zalewie 125 g serka mascarpone 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka octu balsamico 2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano
My Culinary Artpoczątku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana
Tajskie smakiefektowne. Polecam Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm 5 jajek szklanka wody mineralnej gazowanej szklanka cukru trzy szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju słonecznikowego aromat rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i olej. Wszystko razem miksujemy mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem
ciastkarnia na kruchym spodziezabieg chirurgiczny stawu skokowego, więc niestety jest to mój ostatni wpis na jakiś czas.. Korzystając z okazji, chciałam się również pochwalić prezentem, który dostałam od firmy BioPlanet - olej słonecznikowy w pięknym białym opakowaniu :) Dzisiejsza tarta inspirowana jest przepisami, które znalazłam w dwóch magazynach: "Moje Gotowanie" (spód) i "Kuchnia - magazyn dla smakoszy" (nadzienie). Oczywiście pozmieniałam je pod siebie ;) Swoją drogą
My Culinary Artwędlina z drobiu. Warzywa możemy dodawać według upodobań i tworzyć własne kompozycje. Ilość porcji: 2 Czas rpzygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 kromki chleba ciemnego ( my miełyśmy słonecznikowy) masło ziołowe papryka dwa parówki z indyka cebula mozzarella light Kromki chleba cieniutko smarujemy masłem. Na to układamy pokrojone parówki, nieco papryki i cebulki. Na całość nakładamy pokrojony w plastry
Kolizje Smakówprzepis nieco go modyfikując. I taki właśnie zmodyfikowany prezentujemy poniżej :) Ilość porcji: 12 Składniki: 220 g mąki 120 g cukru trzcinowego 2 duże jajka 170 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 średnie marchewki szczypta soli starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu Polewa: 100 g cukru pudru 200 serka naturalnego 1 łyżeczka soku
Kolizje Smakówbardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy! Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka ½ puszka czerwonej fasoli ½ cytryna Pęczek natki pietruszki olej słonecznikowego 2 tortille pełnoziarniste Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cynamon, papryka chili, ok. 5 goździków, Kurczaka myjemy pod bieżącą włókna i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Olej wylewamy
Kolizje Smakówmasła 1/2 łyżeczki soli 250 ml wody 175 g mąki pszennej + więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź
Chilli Czosnek i Oliwagałązki koperku mały słoiczek oliwek bez nadzienia Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół do pizzy Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do mizerii lub pokroić w cienkie plastry
Czerwień i błękitpszczeli. Zioła, które stanowią prawie 8% warto wymienić majeranek, pietruszkę, bazylię, oregano, a jako przyprawy wykorzystano chili, kolendrę, pieprz, imbir. Dodatkowym składnikiem jest sól, cukier i cukier karmelizowany, olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana, 1/2 % ma się rozumieć koncentrat soku z cytryny, aromaty, koncentrat soku z buraka. Uważam, że firma Winiary idzie z duchem czasu i dba o swoich klientów, którzy chcą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzafascynowałam się kuchnią. Prosty przepis na "zebrę" zapadł mi wtedy w pamięć i wykorzystuję go do dziś. Potrzebujemy: - 5 jajek - 1.5 szklanki cukru - torebka cukru waniliowego - 1 szklanka oleju słonecznikowego - 1 szklanka wody (z kranu, ale może być również woda gazowana) - 2.5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - odrobinę masła - bułkę tartą - tortownicę Wbijamy jajka
W mojej holenderskiej kuchni