obranych i pokrojonych w większą kostkę 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju słonecznikowe (lub innego) 1 główka czosnku 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 1 limonka sól pietruszka lub kolendra do dekoracji Sposób przygotowania Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W tym czasie
W kuchni wieczoremPrzepis wzięłam od Doroty Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko 1 łyżeczka soli 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Nadzienie: 700 g pieczarek 3 średnie
Na słodko lub wytrawniecałą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka 45 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 60g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Sposób wykonania Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać
Na słodko lub wytrawniełyżki mąki 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka łagodnej przyprawy curry w proszku szczypta chilli w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej) olej słonecznikowy do smażenia sól SKŁADNIKI NA SOS: 500 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek mięty świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól A jak to zrobić: Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym
Kuchnia w opałachsuszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem
OstryKęsbeans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy
OstryKęsmargaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę: 5 białek 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) Dodatkowo: 500-700 g truskawek lub jakichkolwiek miękkich owoców cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść
IMPRESJA SMAKUjest w nim "to coś" ;-) PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej
Passions hobbies lifetortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła 2 łyżki kakao kieliszek wódki (około 35 ml) 3 łyżeczki kawy
Passions hobbies lifedostałam pochwałę od samej teściowej ;-) Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT 7 jajek 160 g cukru 130 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady
Passions hobbies lifezbalansować. Zapraszam do Waszych kuchni i polubienia mojego bloga! Dla 2 osób Czas przygotowania ok. 30 minut + marynowanie wd. uznania Składniki: 450g mięsa z udka kurczaka Olej słonecznikowy 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku suszonego lub granulowanego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
Kuchnia PROzdrowotnajajko, a na drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Kulki maczamy najpierw w jajku, a potem w bułce z sezamem. W głębokej patelni rozgrzewamy około 1 litra oleju słonecznikowego. Kulki wrzucamy do gorącego oleju (180 stopni) i smażymy 10 minut. Gotowe kulki kładziemy na ręcznik papierowy na chwilę aby odsączyć nadmiar tłuszczu. ***** We cut pepper (you don't remove
Projekty ze smakiemłyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego Olej słonecznikowy Mandarynki do przybrania Przygotowanie: 1/ Marynujemy udka najpierw wcierając sól i przyprawy, następnie miód a na końcu dodajemy olej i wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki
Kuchnia PROzdrowotnabyć inny, ale ten jest najlepszy ze względu na sporą zawartość skrobi, która wiąże risotto) 500 g dyni 1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego) olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru) 500-800 ml bulionu czosnek imbir curry gałka muszkatołowa kurkuma szczypta cynamonu oregano szałwia bazylia kolendra sól WYKONANIE Dynię kroimy
Zofianałososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania
Ratunku obiad