klarowane) tłuszcz do smażenia ** * Wyszło nam 30 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 20 cm u góry, bardzo cienkich. ** Najlepiej, aby było to masło klarowane, olej kokosowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Masło może się palić. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masło dodać dopiero na końcu. Należy zwrócić uwagę, aby nie było gorące. Odstawić na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło
Kuchnia od dwojgasprawdzi się również, gdy niespodziewanie mają nas odwiedzić goście! Dla kogo: dla szukających szybkiego przepisu dla lubiących zwykłe ciasta dla mających w lodówce jogurt naturalny Składniki: 80g (ml) oleju słonecznikowego skórka starta z cytryny 120g cukru 3 jajka 200g mąki pszennej 120g jogurtu naturalnego kopiata łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie tradycyjne: Skórkę cytrynową wraz z cukrem
Mania WypiekaniaSałatka 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kotlety - bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko
Słodki Kompromispizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Babka ziemniaczana Chipsy z jarmużu Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito
Codziennik KuchennyMajonez Składniki: 150 g podgotowanych krewetek królewskich 1 garść mrożonego groszku 1 garść mrożonej kukurydzy (albo z puszki) około 150 g majonezu (w przepisie dzisiaj zamiast oleju słonecznikowego użyłam oliwy z pierwszego tłoczenia) 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu kilka ziaren czerwonego pieprzu Wykonanie: Opłukane i oczyszczone krewetki umieścić
Wino Francja Kuchniaśliwek. Składniki: 0,5 kg śledzi (solone, bez skóry) 3 duże cebule 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1-2 łyżki suszonego majeranku ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie zalewa do cebuli: 1/2 szkl. octu winnego 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru Przygotowanie
Codziennik KuchennyGROSZKI CZEKOLADOWE bezglutenowe płatki owsiane (28%) * daktyle * błonnik cykorii * masło kakaowe * kawałki czekolady 8% (masa kakaowa, ksylitol, masło kakaowe, emulgator - lecytyna słonecznikowa) * syrop daktylowy * rodzynki * dynia * olejek pomarańczowy (0,2%) Wiedziałam, że pomarańcza mnie nie zawiedzie :D Daje o sobie znać jeszcze przed spróbowaniem słodkości
Zdrowie na języku :Ptemperaturze 180 stopni Celsjusza. Budyniowa pianka: 8 białek 1,5 szklanki cukru 1,5 opakowania cukru wanilinowego 3 opakowania budyniu śmietankowego (40g, bez cukru) 0,75 szklanki oleju słonecznikowego oraz pół puszki brzoskwiń, garść malin i borówek Białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier oraz cukier wanilinowy porcjami, nie przestając ubijać. w następnej kolejności należy dodawać budyń, również dalej
Receptura smakuskładniki na naleśniki ok. 16 cm średnicy (ok. 18 szt.): 250 g mleka 250 g mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 250 g mąki (może być pół na pół pszenna z razową) 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju kokosowego (standardowo słonecznikowy) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka przypraw do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu + dwie garści orzechów włoskich powidła korzenne Stovit (o smaku śliwki korzennej i pomarańczy korzennej) Wykonanie: Składniki mokre
Tradycyjna KuchniaSkładniki na 1 porcję: 2 pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone) 1 łyżka posiekanej drobno szalotki 1 łyżka posiekanych drobno marynowanych pieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem. Pokruszyć krakersy
Codzienna kuchnia niecodziennagood things on a plate" Hugh Fearnley - Whittingstall składniki 8 kawałków kurczaka (uda, pałki, skórę i kości zostawić) lub cały nieduży kurczak podzielony na 8 części 1 łyżka oleju słonecznikowego 1-3 papryczki chili (zależy od ostrości) 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki kawałek imbiru (ok 2 cm) obrany i pokrojony na drobne kawałki 8 śliwek, pestki usunięte
Stare Garypodawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania." A oto moje Pancakes wypiekane na śniadanie 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka cukru szczypta soli listki mięty do dekoracji Mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzep jaja
Gotuj Sam!kapustą i mięsem 1 duże jajo 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli 2 łyżki mąki razowej ok 250 g mąki pszennej 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka siemienia lnianego mięso z rosołu (obrane ze skóry i kości) 1 duża cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 ostre papryczki zielone 1 łyżka masła
Gotuj Sam!naleśniki, po czym zapiec. Naleśniki pełne fasolki i sera 1 duże jajo 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli ok 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1 paczka mrożonej fasoli szparagowej 1 łyżeczka cząbru około 10 dag żółtego sera szczypior sól do smaku Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo i szczyptę soli. Zmiksuj
Gotuj Sam!