puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną i białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy i przekroić na pół. Kieszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie skłądniki
Monia miesza i gotujepastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Buraki możesz upiec w folii albo ugotować na parze – ja gotuję na parze. W zależności
Martyna CooksUwielbiam robić muffinki, bo to takie ciastka nie-do-popsucia, w dodatku można śmiało żonglować składnikami i dalej wszystko świetnie smakuje: nie macie oleju kokosowego? można zastąpić go słonecznikowym lub roztopionym masłem? Zabrakło akurat mleka? można dodać maślanki lub jogurtu naturalnego :) Moje dzisiejsze muffinki w wersji z wiśniami i kruszonką. Z podanych składników zrobicie 12 standardowych babeczek lub 10 nieco
Ciastkozercyniedawna moją sałatką numer jeden była tradycyjna sałatka jarzynowa, jednak sałatka brokułowo - słonecznikowa zdetronizowała ją absolutnie. Sos czosnkowy, warzywa, ser feta i chrupiące nasiona słonecznika fantastycznie się uzupełniają a sałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować. 1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta
Jadło i czytadłopastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić
Martyna Cooksmoich dwóch kuchennych faworytów: muffiny i truskawki! 40 min 12 szt. składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki jogurtu greckiego kilka kropel esencji z wanilii szczypta soli ok. 15 truskawek wykonanie: Suche składniki, a więc: mąkę, proszek, cukier oraz sól wymieszać. Jajka łączymy w osobnym naczyniu
Ania i Marcin gotująLEŚNY MECH" . Na ciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny Na krem 250ml kremówki (30 lub 36 %) 125g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny
les mirabellesCiasto: 200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki) 2 i ½ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płynnego miodu 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka zmielonych goździków ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ¼ łyżeczki kardamonu 100 g sparzonych rodzynek
Smaki Nataliimuffinek) 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 180 ml śmietany 18% 180 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 250 g jagód (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: W miseczce połączyć jajka, olej, jogurt i śmietanę. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do składników
Smaki Nataliibiałek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: 500 g truskawek cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt
Smaki Nataliikwaskowości jagód) 200g ciasteczek typu digestive 120g masła (nie zamieniać) do polewy (opcjonalnie) 200g białej czekolady 1 łyżka masła (nie zamieniać) 2-3 łyżeczki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego (nie dawać oliwy z oliwek) Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze) i dobrze wymieszać z masłem. Tak przygotowany spód wyłożyć w tortownicy (sam spód, bez brzegów) i włożyć
Pociąg Do Kuchniopcją :D Taka kanapeczka z oliwą i miodem .. mmmm!! KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE OMEGA-3: olej lniany, nasiona lnu, olej z orzechów włoskich, ryby (w tym śledzie!!) OMEGA-6: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z kiełków pszenicy, orzeszki ziemne Zalecane jest, aby proporcja omega-6 do omega-3 była jak najmniejsza, maksymalnie 5:1. Należy zatem uważać na spożycie omega-6, które
Vroblewska-fitlifetahiną i malinami / Oat fritters with tahini and raspberries 2. Z powidłem śliwkowym i truskawkami / With plum preserves and strawberries 3. Jaglane ze słonecznikową śmietanką i brzoskwiniami / Millet fritters with sunflower cream and peaches 4. Z borówkami i brzoskwiniami / With blueberries and peaches 5. Czekoladowe z malinowym lassi / Chocolate fritters with
Qlinarnie i Qlinarniemigdałowej 16 gr proszku do pieczenia 200 gr wiśni 100 gr gorzkiej czekolady 70 gr cukru 100 ml mleka 50 ml oleju słonecznikowego 2 jaja sól płatki migdałowe do dekoracji **** INGREDIENTI per 12 pezzi 120 g di farina 00 60 g di farina di mandorle 16 g di lievito in polvere per dolci 200 g di amarene
La grande e la piccola cuocaskładniki na ciasto naleśnikowe: 250 g mleka 250 g mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju
Domowy Smak Jedzenia