słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:50/115)

Grecka sałatka z bobem z puszki 179

sera feta do posypania GRECKI WINEGRET 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz

Karo in the Kitchen
Ciasto marchewkowe 181

smaku) Szklanka orzechów włoskich 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej (Najlepiej domowej ) 6 jaj 3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego 3/4 szklanki cukru szczypta soli Krem: 100 g serka kremowego lub homogenizowanego  7-8 kopiastych łyżek cukru pudru 60 g masła 1 łyżka amaretto  Kilka ładnych połówek orzechów

Kuchnia Łukasza
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 139

cukru do wypieków 1 łyżka cukru z wanilią 2 duże jajka 50 g płynnego miodu lub golden syrupu 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego dodatkowo: śliwki  ewentualnie cukier puder do posypania wierzchu Wszystkie  składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukry

Czary - gary w kuchni
Babeczki kakaowe z krówkami i masą serową 166

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru cukierki krówki (tyle sztuk ile babeczek) jajko szklanka mleka pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego) Składniki na dekorację: 300g twarogu śmietankowego pół szklanki cukru pudru pół szklanki śmietany kremówki  po pół krówki na każdą babeczkę posypka o smaku karmelu Decorada od Delacty Wykonanie babeczek: Mąkę

Mania Wypiekania
Spaghetti i pesto z czosnku niedźwiedziego 167

następną porcją czosnku niedźwiedziego. Pesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne. Składniki na 2 porcje: 250 g makaronu spaghetti 100 g listków czosnku niedźwiedziego 45 orzechów włoskich 5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego  tłoczonego na zimno 1/3 łyżeczki soli grana padano lub parmezan Wykonanie: listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski w międzyczassie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny z gruszkami 157

gruszkami - przepis: Składniki na 12 muffinów: Wszystko odmierzałem szklanką o pojemności 250 ml 3 duże gruszki + 1 łyżka soku z cytryny 3 jajka  1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 420 g) 2 łyżeczki

Kuchnia Łukasza
Kremowy sos z mascarpone z pieczonym schabem i makaronem orkiszowym 168

także dzieciom :) Spróbujcie:) Składniki:   20dag pieczonego schabu duża cebula  pęczek pietruszki łyżeczka bazylii  sól, pieprz makaron orkiszowy Przygotowanie: Schab kroimy w drobna kosteczkę. Podsmażamy na oleju słonecznikowym. Cebulę kroimy w piórka i po zarumienieniu mięsa, dorzucamy ją do podduszenia. Serek mascarpone łączymy ze schabem, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną pietruszka i bazylią. Podajemy z makaronem. Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami BEZ KALORII 194

znajduje się około 90–100 mg likopenu. Dla porównania w świeżym pomidorze zawartość likopenu sięga 7–20 mg. Jest różnica, no nie? Przeważnie można je kupić "utaplane" w oleju słonecznikowym, który nie jest najlepszym rozwiązaniem dlatego lepiej wybrać te w oliwie z oliwek, które niestety ciężko znaleźć w sklepach stacjonarnych.  Ja swój Makaron Konjac i pomidory suszone w oliwie

Czarnawisienka
Słonecznikowiec wg Aleex 187

niedzielne popołudnie, zapraszam Was na pyszne ciasto ze zbiorów małej cukierenki. Słyszałam o nim wcześniej, ale jakoś nie miałam okazji, by je upiec. Przyznaję, nieco odstraszała mnie masa słonecznikowa, bo wydawała mi się pracochłonna i trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji

W mojej kuchni
Batatowy tofurnik. 255

Batatowy pieczony tofurnik,  z chałwą słonecznikową i gruszką  Ta chałwa to moje dzisiejsze odkrycie dnia, niech cały dzień będzie taki pozytywny ^^ Jeszcze tylko kilka(nascie) godzin PRZEPIS: 200g naturalnego tofu 100-150g tofu łyżka mąki z tapioki/ budyniu waniliowego Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki wody Coś do posłodzenia Cynamon Tofu i batata zmiksować na gładką masę

More food, love and dreams
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków 201

laurowy 1 lub 2 małe czerwone chili pozbawione pestek 1 łyżeczka startego imbiru 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu ( tutaj przepis ) 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 litr bulionu warzywnego pół łyżeczki nasion kuminu sól i pieprz do smaku kilka listków kolendry lub innych ulubionych ziół do dekoracji opcjonalnie po pół łyżeczki nasion kolendry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffinki z soczewicą. 132

słodka (w przepisie już uwzględniłam tą zmianę). Polecam! Składniki na ciasto: 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. oleju słonecznikowego  75 g drobno posiekanych migdałów 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 75 g serka śmietankowego (np. Almette) 2-3 łyżki cukru pudru

zadanie-gotowanie
Ciasto z malinami i budyniową pianką. 182

zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru pudru 2 op. budyniu waniliowego 1/3 szkl. oleju słonecznikowego maliny mrożone Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia

zadanie-gotowanie
Muffinki kokosowo-migdałowe. 154

Skórka otarta z limonki wprowadza orzeźwiającą cytrusową nutę. Polecam. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. wiórków kokosowych 50 g posiekanych migdałów 2 jajka 1/2 szkl. oleju (u mnie słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z limonki lub cytryny Wykonanie: Mąkę, cukier proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, migdały wsypać do miski

zadanie-gotowanie
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 158

można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub  jabłko lub startą na wiórki marchewkę  opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata