słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:51/115)

HUMUS Z SOI I BATATA 94

SKŁADNIKI :  250 g ugotowanej soi 400 g ugotowanych na prze batatów 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 ml dobrej oliwy np. słonecznikowej, lnianej 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku ostra papryka do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka czubrycy ( najlepiej mieszanki ) natka pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
SAŁATKA DWA ZIARNA Z RUKOLĄ 137

składników, maksimum smaku ;) Składniki: 2 garście rukoli kilka pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli 4 łyżki uprażonych i posolonych pestek dyni 4 łyżki uprażonych i posolonych pestek słonecznika 2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno pól łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na nią połówki pomidorków, kawałki mozzarelli, posypujemy ziarnami. Olej mieszamy z dowolnymi ziołami, polewamy sałatkę. Przepyszne

Z Majeczką w kuchni
Ciasto drożdżowe (bez jajek) z owocami i kruszonką 279

jedzą jajek. Zapraszam! Ciasto drożdżowe z owocami (bez jajek) Składniki: 1/3 kostki świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych 450g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 100g cukru 50ml oleju słonecznikowego 3/4 szklanki mleka owoce np brzoskwinie z puszki kruszonka: 1/2 szkl mąki, 1/2 szkl cukru pudru, 1/2 szklanki klarowanego masła Przygotowanie:  Przygotować rozczyn: Drożdże świeże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru

Tagebuch po polsku
BRZOSKWINIOWY SŁONECZNIKOWIEC 244

Masa brzoskwiniowa: - 600g śmietany kremówki 30% - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 puszka lub słoik brzoskwiń Obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła - 1 cukier waniliowy (dałam łyżkę ksylitolu z wanilią) - 500g masy krówkowej Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni (na średnim palniku, mieszając), do lekkiego zrumienienia, następnie

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z białego sera i płatków owsianych 135

gram twarogu półtłustego - 2 jaja - 1,5 szklanki mąki - 1/2 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 1 mały cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki oleju słonecznikowego - szczypta soli W naczyniu rozdrabniam ser, dodaję do niego stopniowo wszystkie składniki, tj. jaja, mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i olej. Dokładnie mieszam

Wielopokoleniowo
Chleb pszenno-żytni 248

mieszkając we dwoje, gdzie większość swojego czasu spędzamy jednak poza domem ciężko by nam było zjeść cały chleb. Ostatnio jednak zostałem poproszony przez siostrę o upieczenie dla niej chleba słonecznikowego. Wybór padł na pszenno-żytni, tzw. żytni 30. Co oznacza ta liczba? Otóż jest to procentowy udział mąki żytniej w stosunku do mąki pszennej. I chociaż chleb, w którym jest

Jacob Tastes
50 przepisów na domowe pieczywo- bułeczki, chleby, drożdżówki 151

się zdziwiłam, że jest ich aż 50 :) Zapraszam na kulinarną wycieczkę wśród domowych chlebów, bułek i drożdżówek :) WSZYSTKIE PRZEPISY a wśród nich m.in. chlebek kukurydziany, jogurtowy, korzenny, dyniowy, otrębowy, słonecznikowy, maślankowy, maślany, białkowy i wiele wiele innych Znajdziecie też przepisy na bułeczki, rogaliki, drożdżówki :) Zapraszam

Tradycyjna Kuchnia
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 118

Dziś moje śniadanko wyglądało właśnie tak!   Składniki: miks sałat z rukolą 1 czerwona cebula 1 duża kulka mozzarelli 12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych sos: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOON sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
Sos winegret 419

klasyka, do dań podawanych na zimno. Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego – olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos jest bogaty w kwasy omega 3. Sos ma tak dobrane proporcje, że smakuje wyśmienicie. Wykonuje się go naprawdę szybko, ja używam tylko łyżki do mieszania, ale można użyć blendera. Sos winegret   Drukuj Czas przygotowania

Apetyt na Zielone
Szybkie ciasto z rabarbarem, białą czekoladą i kokosem 241

sezonowych owoców. Ja zdecydowałam się na rabarbar na którego teraz jest sezon.  Serdecznie polecam, wypróbujcie bo naprawdę warto ! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej  2 jajka szklanka oleju słonecznikowego szklanka cukru  2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g białej czekolady 100 g wiórek kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  700 g rabarbaru dodatkowo: cukier puder

Krakowskie smaki Ani
Cynamonowe Donut- Muffins 133

tutaj nie brakuje może pominąć ostatni etap maczania w maśle i obtaczania w mieszance cukru i cynamonu. Zapraszam! Donuts- Muffins Składniki: 2 jajka 370 g cukru 50 ml oleju słonecznikowego (ok 3,5 łyżki) 200g śmietany 30% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Jajka

Tagebuch po polsku
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 259

smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego Składniki ciasta na pizzę: (ilość na 2 blachy pizzy) 600 g mąki pszennej ok. 350 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soli 2 łyżki drożdży suszonych 2 ząbki czosnku Pozostałe składniki: Sos pomidorowy według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię

Ale Proste
Mleko migdałowe 123

nadal będzie zdrowe i pyszne mleko migdałowe ! Nie jest to lek na wszystkie bolączki, ale świetna alternatywa dla krowiego, sojowego czy ryżowego mleka. Dodatek oleju kokosowego lub lecytyny słonecznikowej/sojowej sprawi, że mleko będzie bardziej zbliżone do sklepowego tj. stanie się kremowe i delikatne. Dla mnie jednak wersja najprostsza jest najlepsza i taką też polecam. Składniki: Migdały – 100g (zależy

Blendman
Bułki drożdżowe z ziarnami 168

poranki z rodziną :) Zapraszam! Bułki śniadaniowe drożdżowe Składniki: 200g mąki pszennej 130g słonecznika, pestek dyni itp 20g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem  i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie

Tagebuch po polsku
Chleb pszenny pełnoziarnisty 134

Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 2 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml letniej wody   Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie

Kocham Czekoladę