słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:59/115)

Pleśniak ze śliwkami i błękitną pianką 176

cukru około 1-1,5 kg śliwek- wydrylowanych, przepołowionych kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego 3-4 białka (w zależności od wielkości) 30 g budyniu śmietankowego w proszku łyżka oleju słonecznikowego Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito 2. Dodać proszek, cukier waniliowy 3. Dodać masło i posiekać je nożem mieszając z mąką 4. Dodać cukier i żółtka 5. Ciasto podzielić

KreatywnePiny
Kurczak Pasanda 236

świeżego, startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 duże piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 zielone papryczki chilli 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietany olej słonecznikowy do smażenia   Przygotowanie :  W misce wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego

Codzienne Gotowanie
Bakłażanowe love – rumuńska pasta z bakłażana 193

tutaj ), ale dość, koniec dygresji, wracam do tematu: Składniki na pastę w wersji rumuńskiej (przepis oryginalny): 3 bakłażany sól cukrowa cebulka surowe żółtko neutralny w smaku olej – np. słonecznikowy lub z pestek winogron drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić

Patchwork
Śniadaniowe mini-bułeczki 147

jest to takie trudne! Do przygotowania ok 40 małych bułeczek potrzebujemy: – 300 g mąki orkiszowej – 150 g serka homogenizowanego (o obniżonej zawartości tłuszczu) – 8 łyżek oleju słonecznikowego – 8 łyżek mleka – 1 opakowanie proszku do pieczenia – sól, pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka – 75 g startego sera – 75 g papryki pokrojonej w kostkę (możecie dać

Szybko Tanio Smacznie
własny sos pesto 155

zresztą możemy się o tym przekonać, wchodząc do najbliższego sklepu, gdzie znajdziemy słoje z sosem w którym orzeszki pinii, zastąpiono słonecznikiem, zaś zamiast oliwy dodano olej ( najczęściej słonecznikowy). Teraz to my musimy dokonać wyboru, czy decydujemy się na  zakup pasty pesto w supermarkecie, co jest oczywiście kwestią jednej chwili. Czy też przygotujemy pastę sami,  mając gwarancję użycia składników

Miód i pieprz
Bezglutenowe ciasto orzechowo – czekoladowe 162

łyżkę nutelli – 200 ml mleka ryżowego – opakowanie cukru waniliowego – opakowanie proszku – 300 g mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 garście orzechów laskowych – 5 łyżek oleju słonecznikowego Masło orzechowe, nutellę i mleko podgrzewamy razem aż całość się połączy (ja zrobiłam to na zasadzie kąpieli wodnej). W oddzielnej misce umieszczamy banana, cukier waniliowy, olej i nasz mleczny płyn

Szybko Tanio Smacznie
,,Lody słonecznikowe’’ 270

Jedliście może lody slonecznikowe? Szukacie orzeźwienia w te upalne dni? Mam dziś dla Was coś na ochłodę a mianowicie lody o smaku słonecznika domowej roboty. Przygotowałam je dzięki życzliwości marki Garneczki.pl, marki Winoszarnia , marki Piątnica oraz marki bogutynmlyn.pl Pyszne lody w sam raz na upalne dni!   Składniki: 500 ml śmietanki 30% szklanka słonecznika (można dostać w sklepie Winoszarnia

Podróż w kulinaria
Grube rurki nadziane masą brokułowo - twarogową z sosem paprykowo- ziemniaczanym 147

gram twarogu półtłustego - ok. 3/4 szklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - kubeczek jogurtu naturalnego - sól - pieprz - papryka ostra - olej słonecznikowy do smażenia I oczywiście najważniejszy składnik- makaron. U mnie są to  Makarony Polskie- duże rurki . Gotuję główki z brokuła przez ok. 10 minut. W drugim garnku gotuję ziemniaki pokrojone

Wielopokoleniowo
Jagodzianki 169

mąki pszennej chlebowej 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wykonanie: Wszystkie

dom-agi.pl
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem 149

smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z wszelakimi sałatkami Składniki pomidory – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole serca oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów. 1-2 łyżki octu jabłkowego na 3-4 kg pomidorów  1 niepełna łyżeczka olejku pomarańczowego lub 2-3 łyżki zmielonej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 196

wypiekach . Gofry, lekkie i chrupiace 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 292

occie, u mnie podgrzybki 2 cebulki szalotki 2 ogórki kiszone średniej wielkości 5 małych korniszonków (wielkości damskiego małego palca) 2-3 łyżki dobrego, neutralnego w smaku oleju – np. słonecznikowego lub rzepakowego sól pieprz drobne, młode liście sałaty i parmezan do podania

Karo in the Kitchen
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ 137

złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek   szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Dodatkowo:   ok 500g truskawek lub innych owoców cukier puder do posypania Gdy upieczony spód ostygnie,możemy zacząć ubijać białka,bardzo dokładnie,na sztywno.Gdy białka są ubite dodajemy stopniowo,po jednej łyżce

Niespełnione zdolności kulinarne
Leczo 242

SKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików) 2 kg papryki zielonej lub czerwonej 2 kg pomidorów 1 kg cukinii (można pominąć) 1 kg cebuli 3 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego sól   Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w szerokie paski. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, usunąć

Złote przepisy