Słodko kwaśno pikantna wersja śledzi. Składniki 500 g filetów śledziowych 50 g cukru 80 ml oleju słonecznikowego 40 ml octu z białego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 duże cebule 100 g rodzynków 1 papryczka chili 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe
R'n'G Kitchensałatki znajdziecie TU . Domowy majonez - przepis: Składniki: 1 jajko rozmiaru M 1 łyżeczka musztardy Dijon 1/4 łyżeczki soli Trochę zmielonego pieprzu 300 ml oleju roślinnego o słabym smaku. Najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego Przygotowanie: Majonez robimy za pomocą robota planetarnego lub blendera (z nasadką miksującą). Ja robiłem za pomocą robota planetarnego. Jajko zanurzamy we wrzątku na 30 sekund
Kuchnia Łukaszabyły moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu albo syropu z agawy 1 garść rodzynek olej słonecznikowy albo ryżowy 100 ml whisky Pieprz do smaku 1 duże jabłko Świeże gałązki natki pietruszki do dekoracji Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę
Bon Appetit Małgorzatymieszanką śledzia, a wierzch posypujemy dodatkowo drobno pokrojonymi kandyzowanymi owocami. SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe 2 pełne łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren
Karo in the Kitchenpapryki 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 7 suszonych śliwek garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie 2-3 goździki 3-4 ziela angielskie 2-3 liście laurowe 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego sól mielony pieprz mleko i woda do moczenia śledzi – po 2/3 szklanki
Karo in the Kitchenzalać śledzie. Delikatnie przemieszać i odstawić, aby się wszystko „przegryzło”. Smacznego :) RADA. Ś ledzie można przygotować również z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką ilością oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania
https:KKuchniaMniamktóry prowadził warsztaty. Słoiczek zabrałam do domu i wykorzystam w Święta. Koniecznie przygotujcie ten chutney Składniki /na 4 słoiczki/: 500 g suszonych śliwek kalifornijskich 2 szalotki olej słonecznikowy 2 liście laurowe laska cynamonu 3 ząbki czosnku 4 ziarenka świeżego pieprzu Czytaj dalej... Artykuł Chutney śliwkowy z kolendrą i kminem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakucukinii – w przypadku mniejszych można je zjeść w 100%, jak masz te większe, to możesz rozważyć usunięcie środka z nasionami. Suszone pomidory są powszechnie w sklepach w oleju słonecznikowym albo oliwie z oliwek (podrabianej albo fatalnej jakości), ale warto jednak poszukać naprawdę suchych suszonych pomidorów, konserwowanych solą, bez żadnego oleju , ewentualnie w zalewie octowej. Jeśli jednak masz pomidory
PaleoSMAKkawałki) 4 średnie cebule (białe lub czerwone) kilka ogórków konserwowych (ilość w zależności od wielkości) garść rodzynek 1-2 łyżki czosnku granulowanego 3-4 łyżki octu 1/3-1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) pieprz (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) Wykonanie: Matiasy moczymy przez 2-3 godziny, zmieniając wodę do momentu aż śledzie będą odpowiednio słone (według naszego smaku). Po wymoczeniu każdy śledziowy
MyCookBook.plsię go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki na 300 ml: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 łyżka soku z cytryny lub octu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku W misie miksera utrzeć żółtka z musztardą na jasny krem, nadal miksując na najwyższych
moj przepis naczekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać i przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić całe jajka i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty
moj przepis nadomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków . Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę
moj przepis naśrednim ogniu, często mieszając masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę, najlepiej tę po pieczeniu biszkoptu, wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej równomiernie masę słonecznikową. Wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz słonecznik 10-15 minut do zezłocenia się wierzchu, uważając przy tym, aby słonecznik się nie przypalił. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw słonecznik do całkowitego ostygnięcia
Słodko-Słony Świat Ilonyokrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych 3-4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2-3 łyżeczki ostrego sosu chili – Sriracha lub Tabasco 0,5 litra bulionu wołowego, może być z kostki (1 kostka na 0,5l wody) 1 i 1/3 szklanki ryżu, użyłam
Karo in the Kitchenbananowe? :-) Ano dlatego, że bananów w ich składzie za dużo nie ma - jest aż jeden :-) Zatem, ekonomicznie :-) SKŁADNIKI: - 500 gram mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 3/4 szklanki oleju słonecznikowego - 3 jajka - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki mleka - 1 banan - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu Mieszam ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek
Wielopokoleniowo