słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:56/115)

Tarta z jabłkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 113

jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy

nietadieta
Holenderskie kruidnoten. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 85

typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła kokosowego 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 4 łyżki mleka ryżowego miód/agawa Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, kakao. Następnie dodałam masło kokosowe, olej, miód i agawę

nietadieta
Kruche ciasto z kremem. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek 142

lodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Krem: Kaszę jaglaną wypłukałam pod wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu

nietadieta
Sernik z nerkowców i kaszy jaglanej. Bez laktozy, bez glutenu, bez jajek 111

lodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. Masa sernikowa: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam pod bieżącą, gorącą wodą. Następnie wsypałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać

nietadieta
Ciasto z rabarbarem. Bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek 116

sody BIO 1,5 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju roślinnego słód: ksylitol/cukier kokosowy Rabarbar + ksylitol Kruszonka: pół szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej 4-5 łyżek oleju słonecznikowego słód: ksylitol/agawa Rabarbar Rabarbar obrałam i pokroiłam w kostkę. Następnie przełożyłam do garnka, dodałam odrobinę wody i ksylitol, a następnie dusiłam pod przykryciem, do miękkości. Kruszonka: Do miski wsypałam mąki

nietadieta
Pasta słonecznikowa z bazylią, wegańska 91

Pasta słonecznikowa z bazylią Składniki: 1 szklanka słonecznika 1 ząbek czosnku 1 szklanka świeżej bazylii sól 4 łyżki oliwy z oliwek Słonecznik namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, bazylię, sól i oliwę. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę za pomocą blendera. Super smakuje z chlebkiem żytnim

nietadieta
Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Bez glutenu, bez mleka, bez jajek 117

mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy

nietadieta
Pasta słonecznikowa z bazylią, nasionami chia i siemieniem lnianym. Wegańska 82

Pasta słonecznikowa z bazylią, nasionami chia i siemieniem lnianym Składniki: 1 szklanka słonecznika 1 ząbek czosnku 2 szklanki świeżej bazylii 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia sól 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju lnianego 30 ml wody Słonecznik zalałam wrzątkiem. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, bazylię, siemię lniane, nasiona chia, sól, wodę, olej lniany

nietadieta
Pasta słonecznikowa ze świeżą pietruszką, bazylią, nasionami chia 84

Pasta słonecznikowa ze świeżą pietruszką, bazylią, nasionami chia Składniki: 1 szklanka słonecznika 2 ząbki czosnku 2 szklanki świeżej bazylii 1 szklanka świeżej pietruszki 1 łyżeczka nasion chia sól 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki oleju z dynii 30 ml wody Słonecznik zalałam wrzątkiem. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, pietruszkę, bazylię, nasiona chia, sól, wodę

nietadieta
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 107

Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 ml oleju słonecznikowego agawa Składniki na część jaglaną: 1,5 szklanki kaszy jaglanej  10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki agawa (miód/ksylitol) Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko

nietadieta
Zupa czosnkowa z serem i grzankami Czyli česneková polévka 127

robi i szybko znika Doskonała zupa na zimowe chłody i przeziębienia Składniki • 6 dużych ząbków czosnku • 1 szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • 2 l rosołu • kilka kromek z chleba słonecznikowego • olej rzepakowy • ser tarty lub pokrojony w kostkę Sposób przygotowania 1. Czosnek obrać zetrzeć na drobnej tarce Rosół doprowadzić do wrzenia  wrzucić czosnek. Śmietanę wymieszać z mąką wlać

W królestwie smaków Beaty
Sos winegret. 227

klasyka, do dań podawanych na zimno. Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego - olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos jest bogaty w kwasy omega 3. Sos ma tak dobrane proporcje, że smakuje wyśmienicie. Wykonuje się go naprawdę szybko, ja używam tylko łyżki do mieszania, ale można użyć blendera. Składniki: 6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego

Apetyt na Zielone
Śledzie po lwowsku 99

Śledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju słonecznikowego 2 łyżki octu 10-procentowego 3 liście laurowe sól pieprz   Przygotowanie   Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie

R'n'G Kitchen
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 130

CZEKOLADOWE BLATY (WSZYSTKIE W TEMP. POKOJOWEJ): 5 jajek 50 g kakao 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej

Calzonella.com