słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:65/115)

Tort śliwkowy piętrowy 155

jajek szczypta soli 160 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 130 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Na biszkopt o średnicy 22 cm: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki

Passions hobbies life
Naleśniki z malinowym twarożkiem 98

patelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu półtłustego jogurt naturalny lub owocowy - użyłam malinowej jogobelli - należy go dodać tyle

cucinare
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 106

parmezanu (możecie użyć także pecorino lub grana padano) szczypta soli morskiej szczypta cukru pieprz czarny świeżo mielony kilka łyżek oliwy extra vergine - użyjcie jeśli Wasze pomidory były w oleju słonecznikowym Wykonanie :   Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii i studzimy (ja użyłam już uprażonych orzechów nerkowca). Do blendera (lub moździerza ) przekładamy wszystkie składniki, dodajemy orzeszki i całość miksujemy

cucinare
Maślankowe ciasto z jeżynami i kruszonką 118

drugą wykorzystałam do wypieków. Dzisaj jest to maślankowe ciasto wypełnione kwaskowatymi jeżynami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maślanki - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 400 g jeżyn kruszonka - 210 g maki pszennej - 4 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 7 g masła Przygotowanie

Zainspirowana w kuchni
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 193

Upiekłam chleb pszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela

Karo in the Kitchen
Fasolka. Prosto, bez sensacji 167

wędzona kość (u mnie wędzona kość żebrowa) 100g kawałek wędzonego boczku 2-3 ząbki czosnku 3-4 średnie cebule słoiczek koncentratu pomidorowego, około 70-90g olej rzepakowy lub słonecznikowy wędzona papryka słodka i ostra liście laurowe ziele angielskie cząber majeranek sól

Karo in the Kitchen
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 224

SKŁADNIKI CIASTA 300g mąki pszennej, u mnie niezastąpiona Lubella Puszysta 3 jajka, rozmiar M 600ml mleka 2% 50g rozpuszczonego i ostudzonego masła (jeśli nie macie czasu- może być olej słonecznikowy) kakao słodzone Nesquik, 2 płaskie łyżki stołowe SKŁADNIKI NADZIENIA 250g dobrego, prawdziwego tłustego twarogu 2 jajka, rozmiar M, osobno białka i żółtka 2 łyżki stołowe czubate cukru (biały lub trzcinowy

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie idealne 161

skrobia (mąka ziemniaczana) na 1- 1,5kg ziemniaków- 1 jajko rozmiar M powyżej 1,5 do 2,5kg ziemniaków koniecznie będą 2 jajka rozmiaru M sól olej rzepakowy lub słonecznikowy

Karo in the Kitchen
Placek rabarbarowy z trzech misek 159

owocami. SKŁADNIKI 500-600g rabarbaru 1,5 szklanki mąki pszennej (np. tortowa) 1 szklanka cukru 3 jajka L lub 4 jajka M garść dużych rodzynek 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 kropli aromatu migdałowego opcjonalnie: beza z 1 białka lub garść pianek marshmallow

Karo in the Kitchen
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 424

czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka płatków chili łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa mieszanki kreolskiej do podania biały ryż SKŁADNIKI KREOLSKIEJ MIESZANKI PRZYPRAW 2,5 łyżki mielonej

Karo in the Kitchen
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 193

już. Podajemy na stół w naczyniu w którym szakszukę gotowaliśmy. Ta porcja podana z pieczywem i jogurtem naturalnym to obiad dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 ładna czerwona papryka 1 papryczka chili lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka papryki w proszku, słodkiej lub wędzonej 1 łyżeczka kuminu

Karo in the Kitchen
Zielone stir fry z wołowiną 171

Każdą potrawę stir fry zaczynamy od zagrzana w woku na mocnym ogniu oleju – olej powinien znosić wysokie temperatury i nie może się palić, dlatego najlepszy będzie olej arachidowy, rzepakowy, słonecznikowy lub kukurydziany. Do oleju wsypujemy nasze bazowe przyprawy, aby przez podgrzanie ich zinfuzować olej i pozwolić im uwolnić jak najwięcej aromatu. Jako bazę wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir

Karo in the Kitchen
Ciasto ucierane z truskawkami i kakao. Zebra truskawkowa 146

garstki świeżych truskawek 1 niepełna szklanka cukru białego, drobnego 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka gorzkiego kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 5 kropli aromatu migdałowego lub waniliowego szczypta soli tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do osypania formy

Karo in the Kitchen