Składniki : ser toffu pomidor ogórek mix sałat ewentualnie cebula ziarna słonecznikowe, siemię lniane Przygotowanie : Umyte pomidory i obrane ogórki pokroiłam, cebulę podobnie Sałaty lekko rozdrobniłam, a ser pokroiłam w małą kostkę Po wymieszaniu składników, całość polałam sosem z musztardy, miodu i soku z cytryny Sałatka posypana ziarnami zyskała jeszcze bardziej na smaku. Dodatek kaszy uczynił sałatkę pełnowartościowym
Proste Potrawypszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki
Fiolka w kuchnikilograma mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(łyżeczka) bądź ekstrakt waniliowy 3/4 szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3laski rabarbaru szczypta soli Wykonanie: godzinę przed pieczeniem wyciągnij wszystkie składniki. Przypilnuj by miały temperaturę pokojową. 1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Odstawić. Pokrój w kostkę rabarbar
Fiolka w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek PIANKA BUDYNIOWA 3 białka 3/4 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta
RAROSSAgarście orzechów laskowych (posiekanych na mniejsze kawałki) – 2 łyżki/ 30 g siemienia lnianego – 100 g migdałów (u mnie słupki) – 1/4 filiżanki/50 g oleju słonecznikowego – 1/3 filiżanki syropu z agawy (można zredukować wg uznania) Powyższe składniki umieśćcie w misce i dobrze wymieszajcie (za pomocą łyżki) aż całość się połączy. Przełóżcie całość na blachę wyłożoną papierem
Szybko Tanio Smaczniesłodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) sól, pieprz i warzywko do smaku Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Mrożony groszek gotujemy
Mia Cucina Sofietawychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci) 3 jajka 500 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki roztopionego masła 60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 160 g maki pszennej pełnoziarnistej 180 g maki pszennej białej 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kto ugości moich gości?kubek mleka bez laktozy (migdałowe) – 4 świeże figi – 1 cukier waniliowy – 2 płaskie łyżki cukru – opakowanie proszku do pieczenia – 1/3 filiżanki oleju słonecznikowego – 250-260 g mąki bezglutenowej (Schaer) W sporej misce umieszczamy pure z dyni, banana oraz mleko i całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy olej, cukier waniliowy, cukier i mieszamy
Szybko Tanio Smaczniesuszyć można każdy rodzaj pomidorów, nawet koktajlowe, chociaż najszybciej suszą się te z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci tj. lima lub bawole serca oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów. 1 łyżka octu na 3-4 kg pomidorów sól opcjonalnie ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek) opcjonalnie czosnek opcjonalnie papryczka chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru (drobnego) 60 g miodu 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie
Kuchnia w opałachMasło słonecznikowe jest bardzo popularne w USA, a w Polsce jest prawie nie znane :) Jest bardzo pyszne - zdecydowanie wpisuje się do księgi moich ulubionych smaków :) Masełko ma wspaniały aromat prażonych ziaren słonecznika, jest lekko słone, troszkę słodkie - po prostu idealne. Słoiczek domowego wyrobu jest prawie trzy razy tańszy niż popularne masło orzechowe. Warto wiedzieć, że słonecznik zawiera tłuszcze nienasycone, potas
Chocolate Muffin Blogogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie) 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa ) kilka listków szpinaku 3 łyżki oliwy słonecznikowej 1 płaska łyżeczka papryki słotkiej sól do smaku sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie - Oliwę , sól, paprykę, sok z cytryny
Eli Gotowaniesama piekę mięso na wędliny, ser kupuję twarogowy i robię z niego własne smakowe serki do smarowania (przepis tutaj KLIK ) i robię też własne pasty (np. jajeczną KLIK albo słonecznikową KLIK ). Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję, tym razem brokułowo-serową, jedną z naszych ulubionych. Pasta brokułowa 1 duży brokuł 150g sera (feta, Philadelphia bądź zwykłego twarogu potraktowanego blenderem) ząbek
Przepysznik - BLW i nie tylkotłuszczowych z grupy omega-3 i witaminy D.” 6 Tłuszcze: "Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego bogatego w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Atlas Smakówomlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny " SKŁADNIKI :( na 2 porcje) 3 jajka 6 łyżek mąki 100 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też inny) szczyptę soli świeżo zmielony pieprz pomidorki serek feta (lub inny nasz ulubiony) rukola szczypiorek masło do smażenia ok 3-4 łyżki
Basia w kuchni