słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:69/115)

Dlaczego jem inaczej... 173

się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna świadomość. Spojrzałam wczoraj na mój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo

pyszne zdrowości
Nadziana pierś z kurczaka na zielonym, pietruszkowym dipie 195

praskę. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu (ok. 2 minut) - doprawiamy pieprzem Następnie, tak przygotowanym szpinakiem, delikatnie ale "bogato" :) nadziewamy nasze kieszonki Na patelnię grillową wlewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego (taki akurat miałam, choć lepszy jest rzepakowy), rozprowadzamy go pędzelkiem i smażymy na małym ogniu, na złoty kolor, z każdej strony, piersi z kurczaka Gdy piersi się smażą, przygotowujemy dip pietruszkowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tatar -befsztyk tatarski 202

mnie zawsze prosto, bez udziwnień.  Ta opcja jest dla nas tą najlepszą. Podana na Martha Gold Bogucice . Składniki: 500 g polędwicy wołowej 2 żółtka pół szkl oleju np słonecznikowego sól pieprz do smaku ogórki kiszone cebula Wykonanie: Mięso mielemy w maszynce/drobno siekamy/skrobiemy. Dokładnie wyrabiamy dodając sól, pieprz, żółtka i olej. Podajemy w towarzystwie posiekanej drobno cebuli i ogórków

Malinowe Pocałunki
Tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórków 134

kefiru lub jogurtu ( lub mix ) ok 800 g ogórków ( najlepiej gruntowych ) 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku  kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz 4-5 łyżek oleju słonecznikowego ( ja tym razem dodałam 2 łyżki oleju sezamowego + 2 rzepakowego ) garść siekanych orzechów włoskich ( ja miałam migdały więc je dodałam) Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić

Jemy Pijemy
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 101

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju arachidowego 1/3 szklanki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej (Lidl) 1/3 szklanki oleju słonecznikowego  (można zastąpić jednym rodzajem oleju :) ) 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki lub startej marchewki starta skórka z całej pomarańczy

Jemy Pijemy
Ciasto z buraczków i marchewki :) 122

szklanki mąki 1/2 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli olejku migdałowego do ciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych w syropie 5 cl soku z marchewki

Jemy Pijemy
Naleśniki - pancakes z sosem z mniszka lekarskiego 190

Bardzo miłe połączenie :) Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kefiru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 8 cl oleju słonecznikowego lub rzepakowego 5 pełnych łyżek cukru Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolite i gęste ciasto. Smażyć bez użycia oleju ( jest już w cieście ). Prawda, że proste ?  Tutaj przepis

Jemy Pijemy
Tort czekoladowo-malinowy 129

biszkoptach dla fanów czekoladowych ciast dla chcących spróbować zniewalającego połączenia malin i czekolady Składniki na ciasto: 7 małych jajek (lub 6 dużych) 340ml mleka 285ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego) 2,5 szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 340g mąki pszennej 135g kakao płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem malinowy: 720g malin

Mania Wypiekania
Gofry pełnoziarniste 114

łyżka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki mokre: 500ml mleka 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka miodu 60ml oleju (najlepiej słonecznikowego) 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: W misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Wymieszać ze sobą zawartość obydwu misek - do połączenia składników. Mogą zostać grudki

Mania Wypiekania
Egzotycznie i pikantnie 210

nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól do smaku Ziemniaki i marchewkę kroję na duże kawałki, ok. 2x2cm. Wrzucam do garnka z wrzącą wodą, gotuję 10 minut, odcedzam i odstawiam. Kurczaka

Kuchnia Prezydentowej
Oryginalnie do makaronu 256

słodka papryka 40 g orzechów laskowych, uprażonych na patelni i pozbawionych skórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku  2 łyżki oleju orzechowego 4 łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego 30-40 g drobno utartego parmezanu 3 łyżki posiekanej pietruszki Paprykę w całości podpiec w mocno nagrzanym piekarniku lub obsmażyć na łyżce oliwy na patelni tak, aby skórka lekko sczerniała

Kuchnia Prezydentowej
Muffiny ze śliwkami 176

śliwkami  Składniki: 400 g wydrylowanych śliwek, pokrojonych na połówki 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 2 cukry waniliowe (16g) 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy Nagrzałam piekarnik do 160° (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu trzeba piec w temperaturze 180°). Składniki suche

Kuchnia Prezydentowej