wypiekach . Gofry, lekkie i chrupiace 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy
Dzieje kuchennej Wiewióryoccie, u mnie podgrzybki 2 cebulki szalotki 2 ogórki kiszone średniej wielkości 5 małych korniszonków (wielkości damskiego małego palca) 2-3 łyżki dobrego, neutralnego w smaku oleju – np. słonecznikowego lub rzepakowego sól pieprz drobne, młode liście sałaty i parmezan do podania
Karo in the Kitchenzłoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Dodatkowo: ok 500g truskawek lub innych owoców cukier puder do posypania Gdy upieczony spód ostygnie,możemy zacząć ubijać białka,bardzo dokładnie,na sztywno.Gdy białka są ubite dodajemy stopniowo,po jednej łyżce
Niespełnione zdolności kulinarnemisy blendera wsypujemy 150 g łuskanego słonecznika (1 paczka). Następnie dodajemy 3 suszone morele i 3 łyżki Smoothy Owocudo od Marwit. Całość miksujemy. Powinna powstać gęsta, lepiąca się masa słonecznikowa. Następnie wbijamy całe jajko, znów miksujemy (krótką chwilę). Na koniec do tak powstałej masy dodajemy miód i wszystko mieszamy np. łyżką. Z masy formujemy w rękach małe kulki, które delikatnie
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików) 2 kg papryki zielonej lub czerwonej 2 kg pomidorów 1 kg cukinii (można pominąć) 1 kg cebuli 3 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego sól Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w szerokie paski. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, usunąć
Złote przepisySkładniki : ser toffu pomidor ogórek mix sałat ewentualnie cebula ziarna słonecznikowe, siemię lniane Przygotowanie : Umyte pomidory i obrane ogórki pokroiłam, cebulę podobnie Sałaty lekko rozdrobniłam, a ser pokroiłam w małą kostkę Po wymieszaniu składników, całość polałam sosem z musztardy, miodu i soku z cytryny Sałatka posypana ziarnami zyskała jeszcze bardziej na smaku. Dodatek kaszy uczynił sałatkę pełnowartościowym
Proste Potrawypszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki
Fiolka w kuchnikilograma mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(łyżeczka) bądź ekstrakt waniliowy 3/4 szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3laski rabarbaru szczypta soli Wykonanie: godzinę przed pieczeniem wyciągnij wszystkie składniki. Przypilnuj by miały temperaturę pokojową. 1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Odstawić. Pokrój w kostkę rabarbar
Fiolka w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek PIANKA BUDYNIOWA 3 białka 3/4 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta
RAROSSAgarście orzechów laskowych (posiekanych na mniejsze kawałki) – 2 łyżki/ 30 g siemienia lnianego – 100 g migdałów (u mnie słupki) – 1/4 filiżanki/50 g oleju słonecznikowego – 1/3 filiżanki syropu z agawy (można zredukować wg uznania) Powyższe składniki umieśćcie w misce i dobrze wymieszajcie (za pomocą łyżki) aż całość się połączy. Przełóżcie całość na blachę wyłożoną papierem
Szybko Tanio Smaczniesłodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) sól, pieprz i warzywko do smaku Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Mrożony groszek gotujemy
Mia Cucina Sofietawychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci) 3 jajka 500 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki roztopionego masła 60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 160 g maki pszennej pełnoziarnistej 180 g maki pszennej białej 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kto ugości moich gości?kubek mleka bez laktozy (migdałowe) – 4 świeże figi – 1 cukier waniliowy – 2 płaskie łyżki cukru – opakowanie proszku do pieczenia – 1/3 filiżanki oleju słonecznikowego – 250-260 g mąki bezglutenowej (Schaer) W sporej misce umieszczamy pure z dyni, banana oraz mleko i całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy olej, cukier waniliowy, cukier i mieszamy
Szybko Tanio Smaczniesuszyć można każdy rodzaj pomidorów, nawet koktajlowe, chociaż najszybciej suszą się te z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci tj. lima lub bawole serca oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów. 1 łyżka octu na 3-4 kg pomidorów sól opcjonalnie ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek) opcjonalnie czosnek opcjonalnie papryczka chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru (drobnego) 60 g miodu 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie
Kuchnia w opałach