słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:61/115)

Fasola szparagowa po chińsku 206

cudowny! Fasola szparagowa po chińsku ok 25 minut dla 3 osób bardzo łatwe Składniki: * 40 dag fasolki szparagowej - u mnie mrożona. * 2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego - u mnie słonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało

sierotka maRysia w kuchni
Wielkie lenistwo i szparagówka 188

łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu (ja dałam 1) 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (nie dałam bo nie miałam - dałam słonecznikowy) Do dzieła!!! Fasolkę umyć obciąć końcówki i ugotować al dente. Odcedzić. Pokroić paprykę w paseczki, czosnek w drobną kosteczkę. Sos sojowy, miód i olej wymieszać. Na patelni (woku) rozgrzać olej

sierotka maRysia w kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami 168

zalewy to kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe już na drugi dzień ale radzę poczekać

sierotka maRysia w kuchni
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 199

powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Cukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!!   Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru

sierotka maRysia w kuchni
Panierowane kanie 179

sromotniki Kanie są prawdziwym rarytasem jednak trzeba uważać i kupować je tylko od sprawdzonych sprzedawców Kania panierowana Składniki: 2 kapelusze kani szklanka mleka jajko sól, pieprz bułka tarta olej słonecznikowy Do dzieła!!! Kapelusze kani dokładnie oczyszczamy najlepiej pędzelkiem i zalewamy je mlekiem - odstawiamy na pól godziny. W miseczce roztrzepujemy jajko i przyprawiamy je sola i pieprzem. Kanie osuszamy na papierowym

sierotka maRysia w kuchni
NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 190

135g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 3/4 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Składniki mokre: - 300g puree z dyni* - 50g oleju, np. rzepakowy, słonecznikowy - 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe) - 3 łyżki soku pomarańczowego - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego *  puree z dyni: Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię

Smaczne Zdrowe
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 118

posiekanych płatków chilli lub po prostu z pieprzem, dosypujemy mąki aby uzyskać dość zwartą konsystencję. Wrzucamy ostudzone żołądki do miski, dokładnie je obtaczając w cieście. W rondelku podgrzewamy olej słonecznikowy do temperatury ok. 180 - 200 stopni Celsjusza . Warto pamiętać, że ciasto nie może całkowicie spływać z żołądków ale też musi się dać dość łatwo zrzucić do gorącego oleju beż użycia

Right Behind The Kitchen
Chleb razowy z ziarnami 127

Kolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość. Składniki -1 kg pszennej mąki razowej -2 łyżeczki soli -40 g drożdży -2 łyżeczki miodu -600 ml ciepłej wody -2 łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo  do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z gotowanego ryżu (z bitą śmietaną i bananem) 150

Basmati )  1 jajko 2 łyżki śmietany  3 łyżki masła   2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 20g czekolady (użyłam gorzkiej) 3 duże łyżki miodu (użyłam słonecznikowego ) 2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) Bita śmietana: 200 ml śmietany 30-36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 banan wiórki kokosowe

Di gotuje
Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 345

fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać. Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje

Smaczna Pyza
Olej czosnkowy 132

domowy jest tańszy i można przygotować go wg własnych upodobań. Niżej podam przykładowe proporcje, które można modyfikować i dostosować do własnego gustu. 400 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek) 2-3 ząbki czosnku Opcjonalnie: 1 listek laurowy   Sposób 1: Czosnek drobno posiekać i umieścić w butelce z olejem. Całość zakręcić i odstawić

Di gotuje
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy) 1406

Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek) 300 g mielonych migdałów 150 g miodu 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego 65 g wiórek kokosowych 3 duże jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ( 5 g ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę

maniapieczenia
Co weganie jedzą w pracy na śniadanie? 144

kiedy naszykować w domu. Na I śniadanie: 2 bułki z domowym czekoladowym masłem orzechowym na to plastry banana. Na obiad: Kasza kuskus z rodzynkami, mieszanką sałat i odrobiną oleju słonecznikowego, przyprawione będą solą :) Na przekąskę mam jeszcze owoc kaki i precla. Jak sami widzicie, nawet jak nie macie kiedy w domu zrobić jedzenia, w sklepach zawsze znajdzie się coś

Co na wege obiad?
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 151

Moim zdaniem najmniej smaczny z całej trójki, jednak uważam, że niczego poza brakiem pikanterii nie można było mu zarzucić. Dla mnie był po prostu zbyt delikatny, kremowy, o dominującym słonecznikowym posmaku. Mimo że sam topinambur bardzo lubię, to tylko w wydaniu z solidną porcją chili lub chrzanu, które nadają warzywu solidnego kopa. Chociaż oczywiście widzę w tym wszystkim zamysł szefa

Food Square
Ciasteczka ze słonecznikiem. Fit ciasteczka. 242

robiłam to tłuczkiem do mięsa lekko obsypanym mąką) na powierzchni ciasteczek odbija się wtedy wzór z tłuczka, posypujemy ciasteczka dodatkowo słonecznikiem. ręką lub łyżką, tworząc kształt ciasteczka. Pieczemy słonecznikowe ciasteczka około 20-25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ciasteczka będą złote. Po wyjęciu z piekarnika układamy ciasteczka na siatce i czekamy kilka minut, aby lekko stwardniały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię