słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:61/115)

Bułki z kapustą i pieczarkami. 212

znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży.   2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz

W kuchni u Moniki
Surówka ze świeżych warzyw z pestkami dyni. 195

Składniki: 500g małych pomidorków, 200g rzodkiewki, pęczek szczypioru, 50g pestek dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej słonecznikowy), sól, pieprz. Przygotowanie: Warzywa umyć. Rzodkiewkę pokroić w większą kostkę, pomidorki przekroić na cztery części, szczypiorek również pokroić (nie za drobno). Pestki dyni lekko uprażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek (uwaga, ponieważ mogą strzelać). Uprażone wyłożyć na ręczniki papierowe

W kuchni u Moniki
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. 203

szklanka drobnego cukru, 16g cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) - jeżeli jest tylko budyń z cukrem, użyć mniej drobnego cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. Ponadto: 500g malin, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Masło pokroić w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać cukier puder, żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto

W kuchni u Moniki
Tortilla pszenno-żytnia 193

przeze mnie.   Składniki: 1 opakowanie Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szkl. do podsypywania 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół łyżeczki soli 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej) 1 filet drobiowy średni połowa świeżej papryki połowa pomidora 8 listków sałaty 1 mały kubek jogurtu naturalnego light 5 ząbków czosnku łyżeczka

Kuchnia w czekoladzie
Chlebuś z żytniej mąki 133

moim stole. Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży ok 450 ml ciepłej przegotowanej wody 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 5 łyżek ziaren słonecznika ok 3 łyżki ziaren dyni Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać

Kuchnia w czekoladzie
Cieniutkie ciasto na pizzę 146

takie właśnie jest. Składniki: Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru +mąka do podsypywania Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z pomidorkami koktajlowymi 148

cieście z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na dwie pizze o śr ok 35cm 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru +mąka do podsypywania Ok 500g pomidorków koktajlowych 0.5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 0.5 kg startego żółtego sera 1 przecier pomidorowy

Kuchnia w czekoladzie
Rolada kanapkowa z szynkowara 164

sałatek. Składniki: 1 kg schabu 1 duża pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku Po pół łyżeczki każdej przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej słonecznikowy sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób przygotowania: 1. Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić jak największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 297

pudru, 5 żółtek   Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,   Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia   Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta

Passion of Cooking
Tort śliwkowy piętrowy 182

jajek szczypta soli 160 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 130 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Na biszkopt o średnicy 22 cm: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki

Passions hobbies life
Naleśniki z malinowym twarożkiem 130

patelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu półtłustego jogurt naturalny lub owocowy - użyłam malinowej jogobelli - należy go dodać tyle

cucinare
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 143

parmezanu (możecie użyć także pecorino lub grana padano) szczypta soli morskiej szczypta cukru pieprz czarny świeżo mielony kilka łyżek oliwy extra vergine - użyjcie jeśli Wasze pomidory były w oleju słonecznikowym Wykonanie :   Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii i studzimy (ja użyłam już uprażonych orzechów nerkowca). Do blendera (lub moździerza ) przekładamy wszystkie składniki, dodajemy orzeszki i całość miksujemy

cucinare
Maślankowe ciasto z jeżynami i kruszonką 145

drugą wykorzystałam do wypieków. Dzisaj jest to maślankowe ciasto wypełnione kwaskowatymi jeżynami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maślanki - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 400 g jeżyn kruszonka - 210 g maki pszennej - 4 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 7 g masła Przygotowanie

Zainspirowana w kuchni