również doskonałym źródłem flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), charakteryzujących się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i antynowotworowymi. W lecie to moja faworytka, łatwa w przygotowaniu. Lekka, ale sycąca. Pyszna, o lekko słonecznikowym smaku, stąd też często zastępuję nią ryż i kaszę. Niestety z powodu dość wysokiej ceny stosuję ją nie tak często jakbym chciała. Kolejna propozycja na sałatkę z quinoą
Moja Mama Gotujedzieła! Babeczki jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno) łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli
Moja Mama GotujeGrzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji: 4 1 główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 cebula 1 łyżka pestek dyni 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C przez około półtorej godziny, mniej więcej w połowie obrócić
Czerwony Gupikgarść rodzynków Skworcu kilka listków kwiatu muszkatołowego Skworcu 2 liście laurowe Skworcu 1 nitka szafranu Skworcu pół łyżeczki mielonego imbiru Skworcu sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu słonecznikowego Skworcu Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy w ręczniku papierowym. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wlewamy oliwę a następnie układamy pałki. Smażymy je z obu stron około
Radość kipiąca uśmiechem.stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka chili 5-6 średnich filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki kiszone 150 ml oleju słonecznikowego Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż
Codzienna kuchnia niecodziennaKoniecznie zobaczcie! PRZEPIS: SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * mleko 2 albo 3,2% – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * drobny cukier – 1 łyżka * olej słonecznikowy – 1/3 szkl * białko – 1 szt * żółtko – 1 szt * sol SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite
Ostra na Słodkowkładaj go do lodówki, bo trudno będzie go nakładać). Polewa Polewę przygotuj po schłodzeniu obłożonego tortu. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę wraz z kremówką. Wlej łyżeczkę oleju (najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego). Możesz również dodać odrobinę złotego barwnika. Odstaw aż osiągnie temperaturę pokojową. Powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca. Najlepiej jej gęstość sprawdzić bezpośrednio na torcie. Przygotowanie tortu Ciasto podziel
Food Squareszklanki mąki orzechowej - 1/3 szklanki mąki jaglanej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny - 2 łyżki nasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę
SMYKWKUCHNIłyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę
Kubki smakuJeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/ . Satysfakcja gwarantowana ;) Składniki na ciasto: 2 duże jajka 100 ml mleka 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej 40 g kakao 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia W misce roztrzepać jajka, dodać
Domowa cukiernia Ewysól morska pieprz czerwony w kulkach (albo zwykły czarny mielony) 2 łyżki sosu tuńczykowego (moj ą inspiracj ą jest sos podany w tym przepisie) 2 łyżki domowego majonezu (olej słonecznikowy zastąpiłam oliw ą z pierwszego tłoczenia oraz dodałam szczyptę cukru, przepis tutaj ) Wykonanie: Mrożony groszek i kukurydzę należy sparzyć wrzątkiem , a następnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, odstawić
Wino Francja Kuchniamigdałami. Po dotarciu do półki okazało się, że oprócz chałwy z migdałami oraz mieszanej kakaowo waniliowej jest również z gorzką czekoladą. Nie jest wielkim fanem chałwy sezamowej (wolę słonecznikową), ale stwierdziłam że ta kombinacja może być warta spróbowania. Okazało się, że miałam rację. Chałwa ta jest znakomita. Wiadomo jak to chałwa jest słodka, ale przez dodatek gorzkiej czekolady nie jest
Państwo Wojtczuk gotująodstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu ubijamy śmietanę i powoli dodajemy żelatynę oraz cukier puder. Wystudzony biszkopt musimy przekroić na dwa jednakowe placki. Na dolą część placka wykładamy masę słonecznikową. Na masę nakładamy drugą część placka. Następnie wykładamy bitą śmietanę i całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Ciasto przechowujemy w lodówce
Ciastka i ciastamożna użyć innej np. pełnoziarnistej pszennej) 2 dosyć duże i dojrzałe banany 150 g wiórków kokosowych 180 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, ale spokojnie można użyć oleju słonecznikowego czy też rzepakowego- 1 szklanka około 250 ml) 250 ml gęstego mleka kokosowego z puszki (po otwarciu puszki wymieszać całość) 150 g cukru -oczywiście możecie użyć kokosowego ;-), u mnie był to standardowo
greenscarfpoznali. Wstyd się przyznać...ale przed moim zerwaniem ze śmieciowym jedzeniem byłam wprost uzależniona od jedzenia frytek. Oczywiście takich ziemniaczanych, smażonym na głębokim tłuszczu, najczęściej oleju słonecznikowym. Podawałam je z dużą ilością soli kuchennej, a dip stanowiła...o zgrozo!...tłusta śmietana z czosnkiem. Z moim byłym uzależnieniem związane są anegdoty rodzinne . Mój brat polecał kolegom, którym się podobałam
Jeść, by żyć w zdrowiu