słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:39/115)

Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi 133

również doskonałym źródłem flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), charakteryzujących się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i antynowotworowymi. W lecie to moja faworytka, łatwa w przygotowaniu. Lekka, ale sycąca. Pyszna, o  lekko słonecznikowym smaku, stąd też często zastępuję nią ryż i kaszę. Niestety z  powodu dość wysokiej ceny stosuję ją nie tak często jakbym chciała. Kolejna propozycja na sałatkę z quinoą

Moja Mama Gotuje
Babeczki jogurtowe z truskawkami 117

dzieła!  Babeczki jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno) łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli

Moja Mama Gotuje
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą 167

Grzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji: 4 1 główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 cebula 1 łyżka pestek dyni 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C przez około półtorej godziny, mniej więcej w połowie obrócić

Czerwony Gupik
Kurczak po marokańsku. 128

garść rodzynków Skworcu kilka listków kwiatu muszkatołowego Skworcu 2 liście laurowe Skworcu 1 nitka szafranu Skworcu pół łyżeczki mielonego imbiru Skworcu sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu słonecznikowego Skworcu Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy w ręczniku papierowym. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wlewamy oliwę a następnie układamy pałki. Smażymy je z obu stron około

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i porem 149

stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka chili 5-6 średnich filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki kiszone  150 ml oleju słonecznikowego Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż

Codzienna kuchnia niecodzienna
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 874

Koniecznie zobaczcie! PRZEPIS: SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * mleko 2 albo 3,2% – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * drobny cukier – 1 łyżka * olej słonecznikowy – 1/3 szkl * białko – 1 szt * żółtko – 1 szt * sol SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite

Ostra na Słodko
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 201

wkładaj go do lodówki, bo trudno będzie go nakładać). Polewa Polewę przygotuj po schłodzeniu obłożonego tortu. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę wraz z kremówką. Wlej łyżeczkę oleju (najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego). Możesz również dodać odrobinę złotego barwnika. Odstaw aż osiągnie temperaturę pokojową. Powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca. Najlepiej jej gęstość sprawdzić bezpośrednio na torcie. Przygotowanie tortu Ciasto podziel

Food Square
GOFRY Z ALGAMI I DŻEMEM -CZARNY BEZ OD ŁOWICZ 128

szklanki mąki orzechowej - 1/3 szklanki mąki jaglanej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny - 2 łyżki nasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę

SMYKWKUCHNI
Babeczki czekoladowe z kremem śmietanowym 178

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego  Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej).  Nastawiamy piekarnik na temperaturę

Kubki smaku
Tort czekoladowy z malinami 144

Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/  . Satysfakcja gwarantowana ;) Składniki na ciasto: 2 duże jajka 100 ml mleka 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej 40 g kakao 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia W misce roztrzepać jajka, dodać

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę 129

sól morska pieprz czerwony w kulkach (albo zwykły czarny mielony) 2 łyżki sosu tuńczykowego (moj ą inspiracj ą jest sos podany w tym przepisie) 2 łyżki domowego majonezu (olej słonecznikowy zastąpiłam oliw ą z pierwszego tłoczenia oraz dodałam szczyptę cukru, przepis tutaj )  Wykonanie: Mrożony groszek i kukurydzę należy sparzyć wrzątkiem , a następnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, odstawić

Wino Francja Kuchnia
Chałwa z czekoladą gorzką z Lidla 128

migdałami. Po dotarciu do półki okazało się, że oprócz chałwy z migdałami oraz mieszanej kakaowo waniliowej jest również z gorzką czekoladą. Nie jest wielkim fanem chałwy sezamowej (wolę słonecznikową), ale stwierdziłam że ta kombinacja może być warta spróbowania. Okazało się, że miałam rację. Chałwa ta jest znakomita. Wiadomo jak to chałwa jest słodka, ale przez dodatek gorzkiej czekolady nie jest

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto słonecznikowe 667

odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu ubijamy śmietanę i powoli dodajemy żelatynę oraz cukier puder. Wystudzony biszkopt musimy przekroić na dwa jednakowe placki. Na dolą część placka wykładamy masę słonecznikową. Na masę nakładamy drugą część placka. Następnie wykładamy bitą śmietanę i całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Ciasto przechowujemy w lodówce

Ciastka i ciasta
Bardzo kokosowa wegańska babka 185

można użyć innej np. pełnoziarnistej pszennej) 2 dosyć duże i dojrzałe banany 150 g wiórków kokosowych 180 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, ale spokojnie można użyć oleju słonecznikowego czy też rzepakowego- 1 szklanka około 250 ml) 250 ml gęstego mleka kokosowego z puszki (po otwarciu puszki wymieszać całość) 150 g cukru -oczywiście możecie użyć kokosowego ;-), u mnie był to standardowo

greenscarf
FRYTKI Z SELERA 119

poznali.  Wstyd się przyznać...ale przed moim zerwaniem ze śmieciowym jedzeniem byłam wprost uzależniona od jedzenia frytek. Oczywiście takich ziemniaczanych, smażonym na głębokim tłuszczu, najczęściej oleju słonecznikowym. Podawałam je z dużą ilością soli kuchennej, a dip stanowiła...o zgrozo!...tłusta śmietana z czosnkiem.  Z moim byłym uzależnieniem związane są anegdoty rodzinne . Mój brat polecał kolegom, którym się podobałam

Jeść, by żyć w zdrowiu