słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:33/115)

Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze 151

wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g oleju (delikatnego np. słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 50 g cukru 1 banan 50 g kakao szczypta solo masa „serowa” 700 g ziemniaków (waga ze skórką przed gotowaniem) 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka esencji

greenscarf
pulpeciki drobiowe z suszonymi pomidorami i ananasem 162

indyka / kurczaka 2 łyżki pikantnego ketchupu łyżeczka oregano szczypta kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki tartej bułki sól pieprz Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe pulpeciki. Usmażyć na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. składniki na sos: 12-13 suszonych pomidorów w oleju ziołowych puszka ananasa w syropie i  ponad połowa puszki samego syropu 330 ml śmietanki 30 ok 10 pomidorków

cukrem pudrem posypane
Bratwursty – smażony ser z kiełbaską, w bułce, z sosem tatarskim 217

cieniutkich plasterków bekonu 1 łyżka mąki do panierowania sera 1 małe jajko do panierowania sera 3-4 łyżki bułki tartej 2 garści miksu sałat 1 łyżka oleju rzepakowego albo słonecznikowego

Karo in the Kitchen
MAKARON Z BROKUŁAMI I MARCHEWKĄ 216

SKŁADNIKI (2 porcje): 1/2 brokuła 3 marchewki pokrojone w słupki 2 łyżki czarnuszki ser sałatkowy z ziołami (typu feta) 1 ząbek czosnku świeżo mielona sól i pieprz olej słonecznikowy z dodatkiem masła ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Różyczki brokuła oraz słupki marchewki podsmażamy na oleju z dodatkiem 1 łyżki masła. Dodajemy czosnek, czarnuszkę i doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą oraz

wege i kropka
Deser owocowy ze słonecznikową śmietanką, Gdańsk 153

Bardzo szybki, pyszny i łatwy deser: śmietanka słonecznikowa z sezonowymi owocami. Najlepiej schłodzić przed podaniem. Fotorelacja z Gdańska murale na ścianach bloków (Zaspa) w Hewelianum , ciekawie i interaktywnie, zdecydowanie warto odwiedzić starówka Awokado (wegańskie bistro), smaczne jedzenie, też na wynos ogórkowa (kiszone) kotlet meksykański, majonez, pure, surówka red velvet , trochę mdłe, wygląda lepiej Europejskie Centrum Solidarności, zdecydowanie warto odwiedzić, dużo

Qlinarnie i Qlinarnie
Kruche z budyniową pianką i malinami 127

stopniach przez 20 minut. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru kilka kropel zapachu waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach miksera. Wsypać budynie, nadal miksując. Na koniec cienką strużką wlewać olej oraz zapach, nie przerywając

kulinarnyswiatdomi
Wegańskie lody ryżowe – Naturattiva 139

mimo wszystko udana degustacja. bez certyfikatu Nazwa: Lody z ekstraktu z ryżu o smaku waniliowym z kakao BIO Firma: Naturattiva Skład: ekstrakt z ryżu* 59% (woda, ryż* 20%, olej słonecznikowy*), nierafinowany cukier trzcinowy* 12%, maltodekstryna*, olej kokosowy*, syrop glukozowy*, woda, dekstroza*, kakao niskotłuszczowe w proszku* 1,5%, białko z grochu, stabilizator: mączka chleba świętojańskiego*, aromaty naturalne. * z upraw ekologicznych Masa

Candy Pandas
Czekolada mleczna z ksylitolem, solą i karmelem - Xucker 109

kakaowe, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku 11,5%, karmel 10% (substancja słodząca izolmat, kakao w proszku mocno odtłuszczone, aromaty), śmietana w proszku 9%, masło skoncentrowane, sól, emulgator – lecytyna słonecznikowa, wanilia Bourbon. Masa kakaowa min. 42%. Masa netto: 100g Wartości odżywcze: 100g/513 kcal, tłuszcz – 38,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 24,3g, węglowodany – 47,1g w tym cukry

Candy Pandas
Muffinki z czerwoną porzeczką 133

SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru trzcinowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jaja - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki oleju słonecznikowego - 1 mała miseczka czerwonej porzeczki kruszonka: mąka, masło, cukier w proporcji 2:1:1 (użyłam ok. 100 gram mąki, 50 gram masła, 50 gram cukru) W jednej misce łączę wszystkie

Wielopokoleniowo
Sernik pod słonecznikiem 182

łyżek wódki, najlepiej spirytysu Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masę z puszki, na koniec wódkę lub spirytus. Nakładać, smarować na wierzchu sernik, już po ostudzeniu! Masa słonecznikowa- posypka: 200 g słonecznika łuskanego 3 łyżki masła 3 łyżki cukru brązowego, najlepiej na suchą, gorącą patelnię wsypać słonecznik, dodać masło i cukier wsypać, prażyć wszystko razem na jasno brązowy kolor

kgwjanczewo
SAŁATKA Z ARBUZEM, AWOKADO I KREWETKAMI 128

osób : ● 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie : Limonki umyj i osusz, z jednej limonki zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok z dwóch limonek. Cebulki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 157

wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki. Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek  jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami

Food Square
Pesto z bobu z makaronem 168

Spróbowałam i zrobiłam. Wyszło niezwykle ;) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu + kilka do dekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 3 łyżki tartego parmezanu Łyżka natki pietruszki Ząbek czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Nastawiamy wodę na makaron

Kolizje Smaków
Tortille pszenne 127

ziołami a może i szpinakiem. Z podanej por cji wyszło mi 12 dość sporych placków.  3 szklanki mąki pszennej (użyłam uniwersalnej)  3/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka gorącej wody W misie miksera połączyć wszystkie produkty i zmiksować (używając końcówki w kształcie haka) do otrzymania gładkiego elastycznego i miękkiego ciasta. W razie potrzeby możecie dodać więcej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik cytrynowo – limonkowy 146

całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego masa serowa 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 100 g śmietanki kremówki 5 jajek 1 i 1/2 szkl cukru pudru sok i skórka otarta

Raj dla Podniebienia