słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:28/115)

Lekka sałatka z fetą i olejem słonecznikowym 106

moja propozycja na lekką i super zdrową sałatkę. Znajdziecie tutaj różne rodzaje sałat połączone ze świeżym pomidorem, serem feta i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Całość przyprawiona jest aromatycznym olejem słonecznikowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi.1 opakowanie mixu sałat z rukolą3 pomidorygarść pestek łuskanego słonecznika1 opakowanie sera fetaolej słonecznikowyzioła

Krokusowy Dom
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty 163

się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty Składniki. 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3/4 szklanki miodu (użyłam płynnego, prawdziwego miodu akacjowego) 1 szklanka mocno parzonej czarnej herbaty 1 szklanka cukru brązowego muscovado 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jaja

mecooks
Sernik z rosą 229

proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) 4 żółtka 200 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru 2 opakowania budyniu aromat waniliowy skórka pomarańczowa (domowa lub otarta z 1 pomarańczy) sok z połówki pomarańczy Składniki na bezę

Ciastkozercy
Pasta słonecznikowa z chrzanem 130

pastę np. z suszonymi pomidorami znajdziesz  tutaj . Ponieważ same zmiksowane nasionka są dosyć mdławe, przy domowej  produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam! Składniki: 200 g słonecznika sól, pieprz sok z cytryny chrzan tarty - 2 łyżki 4-6 łyżek wody Wykonanie: ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki schabowe z pastą pomidorowa baziółka (obiad w 15 minut) 160

przygotowaniu oraz naprawdę zachwycające w smaku! Polecam! 5-6 plastrów schabu sól, pieprz pasta pomidorowa baziółka Panierka: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta Ponadto: olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-Len)   Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko) i oprószyć solą z pieprzem. Następnie wszystkie kotlety osobno posmarować pastą i ostrożnie zrolować

Di gotuje
Zupa krem z topinambura 111

ogródków, ozdabiając je małymi żółtymi kwiatkami. Teraz po latach nieobecności wraca do naszej kuchni. Ma specyficzny, ale przyjemny, słodkawy i lekko orzechowy smak. Ja wyczuwam w nim też słonecznikową nutę. Możemy go smażyć, dusić, piec i gotować. Jeśli go gotujemy, to zawsze z  dodatkiem mleka, bo to właśnie ono wydobywa z niego orzechowy posmak. Należy pamiętać, że w niskiej

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie Dziadka Mariana 185

matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu * Ilość octu zależna jest od kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy

Kuchnia od dwojga
na oleju drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 163

świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki "L",  olej rzepakowy Wielkopolski słonecznikowy 100 ml, maślanka 3/4 szklanki, dynia duszona 2 szklanki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami 193

około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika: 200 g kruchych ciastek (u mnie były to te ) 50 g dowolnego delikatnego w smaku oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny, a im dłużej tym lepiej). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W dużej misce zblenduj

greenscarf
rogaliki z nadzieniem makowym 316

pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać lukru) 250 ml mleka, letniego 125 ml oleju np. słonecznikowego 1 szczypta soli dodatkowo: gotowa masa makowa (ok. 16 łyżeczek ) mleko do smarowania lukier płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 60 ml mleka, 1 łyżką

Domowy Smak Jedzenia
O tym jak postanowiłam zapanować nad skutkami choroby tarczycy przy pomocy diety 158

tłuszczowych, poprzez ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. tłustych wędlin, wieprzowiny, boczku, żółtego sera). Jednak nie należy ograniczać tłuszczów pochodzenia roślinnego; można zaproponować pacjentowi stosowanie np. oliwy, oleju lnianego lub słonecznikowego. W literaturze pojawiają się informacje o konieczności zwrócenia uwagi na podaż w diecie osób z nadczynnością tarczycy takich witamin, jak: witamina A (jej źródła to np. morele, śliwki suszone, dynia

Kulinarne Inspiracje
Kawowo-czekoladowy tort śmietanowy 154

pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery części.  Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanki cukru do wypieków 320 g mąki   130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Orzechowe muffiny 140

foremek: 200 g mąki pszennej, z czego 50 g może to być dowolna pełnoziarnista szczypta soli 2 duży banan 100 g dowolnego masła orzechowego 50 ml delikatnego oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego lub płynnego kokosowego) 3-4 łyżki cukru 100 ml dowolnego mleka łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzeszków, w sumie dowolnych, może być nawet słonecznik (nerkowce słonecznik należałoby lekko

greenscarf
Gofry - idealny przepis 116

szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka Do miski wrzucić wszystkie składniki suche. Wymieszać, dodać jajka, olej, mleko. Zmiksować. Smażyć w gofrownicy. Można podać z dżemem, nutellą, owocami, bitą

Olga Piecze i Gotuje
Dyniowe muffiny o smaku krówek 138

pszennej z czego 50 g to może być pełnoziarnista 200 g puree z dyni (upieczona i zblendowana dynia) 150 g sosu toffi ( tu znajdziecie przepis ) 3 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego lub płynnego kokosowego) 1 banan łyżeczka sody oczyszczonej *opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii/łyżeczka esencji waniliowej ( tu przepis na domową ) Przygotowanie: Mokre składniki czyli

greenscarf