consigliarvelo di cuore! SKŁADNIKI Ciasto 150 g m ą ki pszennej 150 g m ą ki razowej 50 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jaja Syrop 4 łyżki soku z mandarynek 1 łyżka miodu Krem 125 g serka philadelphia 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Plumcake
La grande e la piccola cuocaBOUTNY 2. CZEKOLADOWE PRALINKI 3. CHAŁWA SŁONECZNIKOWA 4. PIERNIKI Będę eksperymentowała z mąką kokosową z dodatkiem mleka kokosowego by zrobić lukier :) Wstępna proporcja do 5 łyżek mąki kokosowej i 2 łyżki mleka kokosowego. Efekty napewno opiszę. 5. JAGLANE RAFAELLO 6. MAKÓWKI
Szkrab Je Samjedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem do pieczenia(samo dno) Jajka roztrzepać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpyrek koniecznie sosik. Na liście moich ulubieńców jest koperkowy. Składniki: puszka mleka kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego (słonecznikowy lub kokosowy rafinowany będzie tu najlepszy) pęczek koperku Przygotowanie: W rondelku rozgrzej olej, dodaj mąkę i smaż intensywnie mieszając 2-3 minuty- pilnuj, żeby nie przypalić. Tak wygląda gotowa zasmażka
greenscarfmąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki jaglanej 50 g mąki ryżowej pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki jogurtu naturalnego cukier puder do posypania olej słonecznikowy do smażenia Wykonanie: 1. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. 3. Mieszamy
Kawa z mlekiemosobowa rodzina naje się do syta): 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy sok z jednej pomarańczy 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki cukru szczypta soli cukier waniliowy albo odrobina ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy. Stworzy się
Kawa z mlekiempamiętajcie, nigdy jej nie wylewajcie :-) Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na keksówkę o rozmiarach 30-12cm mierząc od góry): 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + woda 1 szklanka oleju np. słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia zapach migdałowy schłodzona woda
Kawa z mlekiemzawsze rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka
Mienta blogjaglana i z sorgo- bezglutenowe obie) 1,2 litra przegotowanej (może być ciepła) wody 3-4 cebule (u mnie znalazła się jedna czosnkowa) 100 ml dobrej jakości oleju (rzepakowy, słonecznikowy) łyżka soli łyżka pieprzu (u mnie czerwony i czarny) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Cebulę dosyć drobno poszatkuj i podsmaż na złoto na całym oleju (100 ml), a samym
greenscarfchudych, za to efekt smakowy jest obłędny. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki cielęcej lub jagnięcej -1 średnia cebula -60 g boczku -20 g masła -1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub rzepakowego -4 łyżki mąki pszennej -500 ml bulionu mięsnego -2 łyżeczki keczupu -sól i pieprz Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w paseczki lub nieduże kawałki. Obtoczyć
Zielona Kuchniałatwy , zdrowy i tani, a to wszystko czyni go atrakcyjnym i kuszącym ciastem, nieprawda?.. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa : 100 g mlecznej czekolady
kgwjanczewooccie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki soli – 100 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty
nietylkopasta.plokoło 9 szt.) 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 2-3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: ulubione dodatki (bita śmietana, owoce, dżem, lemon crud, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
My sweet a lifeszkl - 2 łyżki) 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 2-3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: ulubione dodatki (np. bita śmietana, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać
My sweet a lifeWINEGRET : 50 ml oleju wielkopolskiego, słonecznikowego do sałatek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Marioli