kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka dowolnych, ulubionych bakalii ( u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny ) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bakalie z grubsza posiekać ( głównie
Opowieści z piekarnikaPolecam :). Składniki na około 30 sztuk: 480 g mąki pszennej 30 g kakao 100 czekolady gorzkiej 3 duże jajka 240 g brązowego cukru 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 szklanki maślanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 szklanki owoców * Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić
Opowieści z piekarnikapszennej 2 duże jajka 130 g cukru 16 g cukru wanilinowego 80 g płynnego miodu 480 g jogurtu naturalnego typu greckiego 125 ml ( pół szklanki ) oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych cukier puder
Opowieści z piekarnikawyskubane płatki z kwiatów nagietka pozostawiamy na 1 dzień, by przewiędły w celu pozbycia się nadmiaru wody, następnie umieszczamy w wyparzonym słoiku i zalewamy olejem (np. z pestek winogron, słonecznikowym, rzepakowym) tak, by przykryły kwiaty. Słoik z maceratem umieścić w słonecznym miejscu i potrząsać codziennie zawartością. Odczekać, aż kwiaty puszczą kolor. W zależ żności od temperatury trwa to koło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!całych listków bazylii - 2 łyżki oleju z pestek dyni - garść słonecznika - 4 krótkie, świeże ogórki - 2-3 garście pomidorków cherry - przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano - olej słonecznikowy do smażenia Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu (bez żadnej panierki, jedynie z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski. Na rozgrzaną patelnię
Wielopokoleniowosól, czosnek, szalotkę, pastę krewetkową, limonę kaffir i kmin. W polskich pastach znajdziecie jeszcze cukier, barwniki i dodatkowe tłuszcze (totalnie niepotrzebne), a Knorr (Unilever) pokusił się o dodanie oleju słonecznikowego, skrobi modyfikowanej z tapioki i kwas cytrynowy – smacznego! Gaeng ped moo Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek włókien na naprawdę cieniutkie plasterki – 2-3mm. Można schab
Karo in the Kitchennormalnego Składniki: 400 ml niesłodzonego mleka sojowego/nie nie można go zastąpić innym mlekiem roślinnym, a najlepsze będzie z Biedronki lun z Lidla, 400 ml oleju roślinnego rzepakowego lub słonecznikowego/nie, nie może być mniej łyżeczka czarnej soli Kalmak/tej śmierdzącej jajeczniej/nie, nic jej nie zastąpi 50 ml octu jabłkowego/wydaje mi się że sok cytrynowy tez tu się sprawdzi, ale należało
greenscarfodgadnie, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia. Polecam ! Składniki: 300 g mąki pszennej 115 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 2 szklanki cukini
Słodka Strefawywaru rybnego lub warzywnego 1 puszka pomidorów bez skórki 100 ml soku pomarańczowego 50 ml białego wina sól, pieprz, cukier 5 łyżek masła 5 łyżek oleju słonecznikowego Filety z okonia natrzeć solą i pieprzem. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę, dodać ryż i zeszklić. Podlać zimnym wywarem. Gotować 20 minut na małym ogniu, stale mieszając. Pomidory
Pieguskowa KuchniaSzybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne i puszyste w środku - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 2 mocno dojrzałe banany - 120 ml oleju słonecznikowego - 2 jajka - 230 g mąki - 1/4 szklanki cukru - 2 duże łyżki tahini - 1 garść posiekanych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50 gram czekolady mlecznej W misce lekko ubijam jaja, wlewam olej
Wielopokoleniowomiodem i musztardą (2 sposoby) ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bułki owsiane extremalne ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bułki owsiane ekstremalne ; blog: am.art kolor i smak Chałwa słonecznikowa z żurawiną ; blog: Gęba w niebie Owsiane placuszki z czarną porzeczką ; blog: Smiling shrimp Pyszne ciasteczka owsiane z marchewką i jabłkiem ; blog: Zdrowe smaki Mus malinowy z nerkowcami i miętą
Weekendy w domu i ogrodzieWędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania
Różne smaki w kuchniszklanka orzechów włoskich 300 gr brązowego cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 240 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 260 gr mąki pszennej Masa z serka kremowego: 150 serka kremowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku cytrynowego plus otarta skórka z jednej cytryny Dodatkowo forma
mecookscoraz bardziej smakowało. Składniki na blachę 20×24 cm: 100 g obranych pistacji bez soli 150 g cukru 350 g mąki 200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego) 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1 mała cukinia waga około 200 g 2 małe banany 2 cytryny (skórka i sok) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody
greenscarfpekińskiej, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 ogórka zielonego, mała papryka czerwona, 1/2 posiekanego pęczka koperku, opakowanie fety lub sera sałatkowego, garść posiekanego szczypiorku, większa garść ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w paseczki. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka i paprykę w cienkie paski, fetę w kostkę. Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni. Wszystkie
JejKuchnia