kupić kawałek i zmielić samemu) 3cm kawałek imbiru 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanego szczypioru 1 białko 2 szklanki soku pomidorowego Hortex ok. 3-4 oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 gałązki selera naciowego 1 papryczka chili lub więcej jeśli lubicie tabasco do smaku 2 łyżki cukru, najlepiej brązowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli
Pociąg Do Kuchnifilmik, gdzie pani przygotowuje to ciasto w kilka chwil i postanowiliśmy przetestować przepis. Wyszło pysznie i szybko. SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 g + trochę do posypwyania cukier – 70 g olej słonecznikowy – 60 g proszek do pieczenia – pół łyżeczki olejek waniliowy – 3 krople jajko – 1 sztuka galaretka porzeczkowa – 1 opakowanie krem custard – 1 szklanka opcjonalnie owoce – dodałam kawałki mango i nektaryny PRZYGOTOWANIE
kuchniabellissima.wordpress.comZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Diana Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem Małgorzata Słonecznikowa przekąska Kasia Kasza gryczana z warzywami i dynią Magdalena Marchewkowo- pomarańczowe gofry Ela Smażony makaron z jajkiem na margarynie Optima Cardio Potas + Danuta Makowe ciastka francuskie
Magiczne Życie Martyokazały się zbyt wytrawne :( Musiałam ratować sytuację i wymyśliłam bajaderkowe kuleczki . Ciasto buraczane bardzo wytrawne 3 jajka ½ szklanki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka puree z gotowanego/pieczonego buraka około 2 szklanek mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Gotuj Sam!prostokąt o wymiarach mniej więcej 10x30cm. Masę jasną rolujemy w dłoniach i układamy na środku ciemnego prostokąta. Zwijamy z pomocą papieru do pieczenia (masa ciemna powinna opleść masę kokosowo-słonecznikową). Kroimy na 4-5 cm „batony”. Podobnie postępujemy z resztą masy. Przechowujemy w lodówce. A dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wysoką jakość mam super niespodziankę
Smaki Na TalerzuPyszne, wilgotne i lekko piernikowe ciasto marchewkowe. Zakochacie się w smaku i konsystencji. Idealne, szybkie i smaczne. Składniki 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 1/2 drobno startej marchewki 3 duże jaja, u mnie kacze 1 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 1/2 łyżeczki sody
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : szklanka suchej fasoli 50 dag ugotowanej lub upieczonej pietruszki lub pasternaku 2 łyżki oleju słonecznikowego kilka suszonych grzybków ( suszone przeze mnie osobiście) 1/2 pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy Przygotowanie : Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić
Proste Potrawyosób ● 4 filety z łososia ● 1 pęczek ziół (np. bazylia, kolendra, trybula, koper) ● 2 ząbki czosnku ● 50 g parmezanu ● 50 g bułki tartej ● 30 g masła lub margaryny ● olej słonecznikowy ● sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Umyj i osusz zioła, oberwij z nich listki, grubo posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz, usuń
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzepis na pyszną granolę Mojej Mamy: Składniki: 700 g płatków owsianych 200 g migdałów 50 g sezamu 50 g nasion słonecznika owoce goji lub żurawiny 150 g dobrego oleju słonecznikowego (najlepiej tłoczonego na zimno) 150 g miodu 150 ml soku jabłkowego lub wody 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: • w małym garnku podgrzać olej, sok, miód i cynamon. • w osobnej misce połączyć
Moja Mama Gotujeprzygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy) 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej BIO bez fosforanów) 30-40 dag śliwek ( można dodać inne owoce np. morele, brzoskwini lub jabłka ) Przygotowanie
Moja Mama Gotujeszklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 2 jajka 1/2 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno ale może być inny- nie oliwa z oliwek 200 g startej na tarce surowej dyni 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów
Moja Mama Gotujecytryny 4 łyżki pasty z tahini 8-9 suszonych pomidorów w oliwie 3-4 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy lub czystej, zimnej wody 4 łyżki oliwy (u mnie olej słonecznikowy tłoczony na zimno) 1 łyżeczka sody sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeżeli masz suchą ciecierzycę, zalej ją wodą, dodaj sodę i zostaw na cała noc. Na drugi dzień zmień wodę
Moja Mama Gotujeszklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/3 łyżeczki
Moja Mama Gotujeoleju, uważam za skuteczną i bardzo godną polecenia. BARDZO WAŻNE. Po pierwsze - należy to robić regularnie . Po drugie - używać oleju (ja stosuję kokosowy, ale można też używać słonecznikowego lub sezamowego) tylko i wyłącznie najwyższej jakości. Jak stosować? Wystarczy rano, na czczo, zaraz po przebudzeniu ssać między zębami (nie płukać) 1 płaską łyżeczką oleju przez 15-20 minut
Moja Mama Gotuje