swojej diety odstawiłam leki na nadciśnienie - lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze (max 40 stopni) by nie stracił swych drogocennych właściwości
Szkrab Je Samprzez ok. 15 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego, zmielonego 650 ml mleka 4 żółtka (białka do pianki białkowej) 120 g oleju słonecznikowego 220 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 budynie waniliowe lub śmietankowe wykonanie : Żółtka miksujemy z cukrem kryształem oraz z cukrem prawdziwą wanilią. Dodajemy ser, olej oraz mleko wymieszane z budyniami
Domowy Smak Jedzeniatrwa znacznie dłużej lub po prostu w rondelku z grubym dnem. Ja dla pewności, ze „zabiłam” wszelkie nieporządane bakterie smażyłam w rondelku z dodatkiem 2 łyżek oleju słonecznikowego. Należy smażyć z 10 minut, i cały czas mieszać, aby ser stał się idealnie kremowy i nie miał żadnych grudek. Gdy już był idealnej konsystencji dodałam łyżeczkę niekatywych płatków drożdżowych
greenscarfpuszki posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki) Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Papryki pokroić w drobną
Czerwień i błękitkształt paszczy potwora Wystarczy dodać zęby i potwornie pyszna i strasznie fajna przekąska gotowa Dzieciaki będą zachwycone – przynajmniej moje są Polecam! Składniki: jabłka masło orzechowe, migdałowe lub słonecznikowe (można zastąpić dżemem truskawkowym ) świeża cytryna domowa granola według tego przepisu nasiona chia mak płatki lub wiórki kokosowe migdały słupki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry z całości albo
Lamarida.plmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia
Czerwień i błękitSKŁADNIKI 400 g jabłek 350 g m ą ki pszennej 150 g oleju słonecznikowego 80 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych śliwek **** INGREDIENTI 400 g di mele 350 g di farina 150 g di olio
La grande e la piccola cuocaklasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam
Kuchnia MagdaLenymąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka imbiru 150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka miodu 2 jajka 300 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w niedużą kostkę jasny brązowy cukier do posypania muffinów przed pieczeniem Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Czerwień i błękitpastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić
Martyna Cookspastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Buraki możesz upiec w folii albo ugotować na parze – ja gotuję na parze. W zależności
Martyna Cookspłatków jęczmiennych 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli 7 g suszonych drożdży 250 ml letniej wody 50 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli **** INGREDIENTI 200 g di farina tipo 00 200 g di farina tipo 2 50 g di fiocchi d'avena 50 g di fiocchi
La grande e la piccola cuocaChleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż 250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach pieczywo tylko tym razem przyspieszamy :) Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny
chleba naszegookazji mam dla Was przepis na coś co sprawi,że ten dzień będzie jeszcze milszy :) przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne muffinki o smaku szarlotki z pyszną słonecznikową kruszonką. Babeczki te robi się bardzo szybko,łatwo i przyjemnie .Są rewelacyjne,szczerze powiedziawszy mój najlepszy przepis na muffinki .Dodatek jabłek sprawia,że są cudownie wilgotne i długo świeże. A cynamon
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubezglutenowej, u mnie była to jaglana, może tez być owsiana lub gryczana 50-80 g cukru 1 duży banan 50 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego lub innego roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy) 30-50 g orzechów (włoskie, laskowe, pekan)/ można pominąć 30-50 g wiórków kokosowych/ można pominąć łyżeczka cynamonu łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie można
greenscarf