słonecznik - 8260 przepisów (strona:76/551)

Chrupiące batoniki musli 131

okazuje się, że niby wszystko jest, a jednocześnie nic nie ma. Czyli w jednym pojemniku została garść orzechów laskowych, w drugim kilka włoskich, jakieś migdały, resztka pistacji lub nasion słonecznika. To znak, że czas na batoniki musli. Przepis jest prosty i szybki. Cierpliwości wymaga jedynie studzenie, ponieważ jeżeli za szybko zabierzecie się za krojenie wszystko może się rozpaść. Przyznam(...)minutes Servings 12 porcji Ingredients 1 szklanka (120) płatków owsianych 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/4 szklanki pistacji 1/4 szklanki płatków migdałów 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion chia 4-5 łyżek (100 g – 125 g) miodu 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 100% mała szczypta soli himalajskiej Instructions Orzechy laskowe oraz

Fitsweet.me
KLOPSY ROŚLINNE W SOSIE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 197

śmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika, pszenicy oraz grochu to nowość na rynku od Dobra Kaloria.  I tak połączyłam tradycję z nowoczesnością 😉 Kilka słów o klopsach... Dobra Kaloria wprowadziła na rynek 100% roślinny produkt, który(...)względem wyglądu wygląda jak prawdziwe mięso, bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych. Zamienniki mięsa oparte na kiełkach zawierają 25% białka i są naturalnym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz witaminy B1. Nie zawierają soi oraz są bez konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu, wapnia, magnezu, potasu, miedzi, cynku, błonnika oraz bardzo rzadko występującej

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSY ROŚLINNE W SOSIE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 197

śmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika, pszenicy oraz grochu to nowość na rynku od Dobra Kaloria.  I tak połączyłam tradycję z nowoczesnością 😉 Kilka słów o klopsach... Dobra Kaloria wprowadziła na rynek 100% roślinny produkt, który(...)względem wyglądu wygląda jak prawdziwe mięso, bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych. Zamienniki mięsa oparte na kiełkach zawierają 25% białka i są naturalnym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz witaminy B1. Nie zawierają soi oraz są bez konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu, wapnia, magnezu, potasu, miedzi, cynku, błonnika oraz bardzo rzadko występującej

Kuchnia MagdaLeny
Zupa brokułowa z kolendrą – post dr Dąbrowskiej 128

wegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych lub mrożonek(...)miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi – zobacz wpis Jak uprażyć słonecznik. Artykuł Zupa brokułowa z kolendrą – post dr Dąbrowskiej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Terrina ze śledzi 189

godzin spędzonych w kuchni. Świetnym przykładem jest tutaj terrina ze śledzi z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i cebulą w pysznym sosie na bazie śmietany z dodatkami, podana z kiełkami słonecznika. Potrawę można podać jako przekąskę lub na kolację jako samodzielną potrawę. Terrinę można pokroić na malutkie kwadraty lub, tak jak u mnie, na większe kawałki. Zamiast octem winnym, można(...)łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 330 g kwaśnej śmietany 12% sól, pieprz 150 ml wody 4 łyżki żelatyny 1/2 cytryny 1 łyżka octu winnego białego do dekoracji kiełki słonecznika do podania ocet winny biały i pieczywo dodatkowo mleko do zalania ryby WYKONANIE Dzień wcześniej: Filety śledziowe zalać w proporcji pół na pół wodą i mlekiem, po czym włożyć

Passions hobbies life
Wiosenna sałatka z fetą 132

feta jest zdecydowanie pysznym dodatkiem, który szybko zaspokoi głód ;-) Poza "zieleniną" lubię jak coś w sałatce chrupie, więc dodałam czerwoną paprykę i rzodkiewkę. Jako dekoracja posłużyły mi kiełki słonecznika, zresztą bardzo zdrowe. Na 2 duże porcje obiadowe. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 150 g sera feta garść kiełek(...)słonecznika około 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie (jednorazowe) ulubionej przyprawy sałatkowej WYKONANIE Oliwę wlać do miseczki, wsypać mieszankę przypraw, wymieszać i odstawić. Warzywa umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekroić na pół, zaś większe na 4 części. Ser feta pokroić w małą kostkę. Miks sałat przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami

Passions hobbies life
Sałatka z wątróbką z dorsza 123

sałata rzymska (albo mieszanka sałat) 2 jajka 1 puszka wątróbek z dorsza (115g) 50g parmezanu (lub innego sera o wyrazistym smaku) 4 kromki ciabatty lub bagietki 2 łyżki pestek słonecznika kiełki brokuła 1 ząbek czosnku oliwa sos: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej  sól pieprz Ciabattę skropić oliwa, podpiec w piekarniku na złoto, natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę.  Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Wątróbki osączyć z oleju, większe kawałki pokroić.  Sałatę porwać, wyłożyć na talerze. Na sałatę wyłożyć

Obiad gotowy
RISOTTO DYNIOWE 191

szklanki) ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 500 ml bulionu PRZYPRAWY: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili w proszku lub płatkach 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka pestek słonecznika  WYKONANIE Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Bulion stawiamy na ogniu i podgrzewamy, powinien lekko pyrkać. W średniej wielkości garnku(...)porcji bulionu, doprawiamy risotto szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy tarty parmezan i pozostałe 25 g masła. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2-3 minuty. Wykładamy do głębokich talerzy, posypujemy słonecznikiem

cool and minty
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 102

łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 150g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody(...)Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Artykuł CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Krem z zielonych warzyw – post dr Dąbrowskiej 138

zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić zupę lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych(...)miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi – zobacz wpis Jak uprażyć słonecznik. Artykuł Krem z zielonych warzyw – post dr Dąbrowskiej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 191

recenzje wszystkich produktów, które zdecydowałam się zamówić - wartości odżywcze, skład, a także ocenę smakową. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo 😊 Mieszanka chleba bezglutenowego z goji Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, suszone jagody goji 6%, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska Podobną mieszankę, tylko w innej wersji smakowej próbowałam już jakiś(...)alkohole wielowodorotlenowe: 99,78 g Białko: 0 g Sól: 0 g Musli owsiane z czekoladą i czarną porzeczką bezglutenowe Składniki ⇾  płatki owsiane bezglutenowe 50%, daktyle suszone, ziarno słonecznika, czekolada gorzka bez cukru*, figa suszona, banan suszony, siemię lniane, czarna porzeczka liofilizowana. *Składniki czekolady ⇾  (miazga kakaowa 60%, substancja słodząca (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%) tłuszcz kakaowy, inulina

Zdrowie na języku :P
CHLEB Z MĄKI CHLEBOWEJ Z DODATKIEM MIODU 101

Dawno nie piekłam żadnego pieczywa, więc pora to nadrobić. Dziś proponuję chleb z pszennej mąki chlebowej z dodatkiem miodu i ziaren słonecznika. Idealne wypieczony z chrupiącą skórką. Zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu a w smaku rewelacyjny. Prosty w wykonaniu, przepis idealny dla osób, które dopiero rozpoczynają swoja przygodę z wypiekaniem chleba. Polecam :) Składniki: * 500 g mąki pszennej(...)suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych * 1 płaska łyżeczka soli * 1 łyżka miodu (użyłam miodu lipowego  Huzar ) * 2 szklanki letniej wody * 1 garść ziaren słonecznika+ kilka ziaren do posypania na wierzch (użyłam  Radix-bis ) Wykonanie: Suche drożdże wsypać do miski (świeże pokruszyć), dodać łyżkę miodu, łyżkę mąki i wlać odrobinę letniej wody. Wszystko wymieszać, przykryć ścierką

Zrób to smacznie
Carpaccio z buraków 145

Składniki: • 2 buraki czerwone • 1 opakowanie roszponki • kilka łyżek ziaren słonecznika • kilka plastrów sera koziego • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1/2 łyżeczki miodu płynnego • szczypta soli • kilka kropli octu balsamicznego • sos balsamico (gęsty) Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 200 stopni (do miękkości). Wystudzić a następnie(...)obrać. Oliwę, ocet, sól i miód bardzo dokładnie roztrzepać przy pomocy rogalki. Słonecznik wysypać na rozgrzaną suchą patelnie i chwilę uprażyć. Na talerzu lub półmisku wyłożyć rukolę. Na niej ułożyć cieniutko pokrojone plasterki buraków. (doskonale sprawdzi się do tego szatkownica). Buraki polać dresingiem, a na wierzch pokruszyć ser kozi i posypać uprażony słonecznik. Ostatnim elementem jest sos balsamico, którym polewamy

KUCHNIA POLSKA
Brokułowa sałatka z boczkiem, daktylami i pestami słonecznika 167

bądźcie sceptyczni, to trzeba po prostu spróbować! Składniki (na 3-4 porcje): 2 brokuły 200g cienkich plasterków boczku surowego mała czerwona cebula 8-10 suszonych daktyli 4 łyżki nasion słonecznika Na dressing: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku   Brokuły myjemy(...)ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i chłodzimy w zimnej wodzie – dzięki temu zachowa jędrność i zielony kolor.   Na suchą patelnie wrzucamy nasiona słonecznika i prażymy, często potrząsając patelnią. aż się zarumieni. Ściągamy z patelni do ostygnięcia. Na tą samą gorącą patelnie układamy plasterki boczku i smażymy partiami, aż będą dobrze rumiane i chrupiące

Smaczna Strona
Wegeburgery z fasoli z guacamole 121

puszka (240 g) białej fasoli (może być również czerwona) 2 marchewki (ok. 1 szklanka startej na drobnych oczkach) 1 czerwona cebula 4-5 łyżek płatków jaglanych 1/3 szklanki ziaren słonecznika 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku chili pieprz sól Guacamole: 1 duże dobrze dojrzałe awokado 1 nieduży ząbek czosnku 1 łyżka soku z limonki Dodatkowo: roszponka lub inna zielenina ulubione(...)bułki czerwona cebula czerwona papryka majonez wegański Instructions Kotlety: Ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory, odsączone z zalewy, drobno posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki tartej marchewki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania