słonecznik - 8260 przepisów (strona:84/551)

Sałatka warstwowa z brokułem i selerem naciowym 186

widziana. Tym razem z dodatkiem selera naciowego. Bardzo pyszna. Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 1 mała puszka kukurydzy 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki słonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i cukru pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo z osolonym wrzątku z odrobiną(...)zimną wodą. 2. Kukurydzę odcedzić, a ser pokroić w kostkę. Selera pokroić w plastry. 3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soli, cukru i pieprzu. 4. Słonecznik uprażyć na rumiano na suchej patelni. 5. Ułożyć sałatkę - od dołu: brokuł, ser, kukurydza, seler naciowy, sos, uprażony słonecznik. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto - bakaliowy twardziel 221

jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca), 50 g migdałów bez skórki, 1 duża pomarańcza, 3 duże jajka, 300 g cukru pudru(...)mąki pszennej. Przygotowanie: Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno. Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części. Rada: można użyć np. samych śliwek bez żurawiny

Moniki Smakołyki
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 142

pesto z suszonych pomidorów Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 10 czarnych oliwek (można je zamienić na 2 suszone pomidory) około 10 listków bazylii łyżka płatków migdałowych łyżka pestek słonecznika mały ząbek czosnku łyżka tartego twardego sera (np. parmezanu, czy pecorino) 4 łyżki oleju z zalewy z pomidorów suszonych 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Pestki słonecznika i płatki(...)suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne. Pomidory i oliwki odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą

PatiGotuje
Sałatka na Sylwestra 200

Sałatka z makaronem ryżowym, brokułem, prażonym słonecznikiem i sosem jogurtowo - czosnkowym to moja propozycja na szybkie przygotowanie przystawki Sylwestrowej. SKŁADNIKI szklanka makaronu ryżowego 1 mały brokuł 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki ziaren słonecznika 10 dag. sera żółtego Na sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2- ząbki czosnku WYKONANIE  Makaron wsypujemy na gotującą się wodę. Po zagotowaniu zostawiamy(...)Odcedzamy przelewamy zimną wodą. Brokuł gotujemy tak, by się nie rozgotował. Dzielimy na drobne różyczki. Dodajemy do makaronu. Wsypujemy osączoną z wody kukurydzę i ser pokrojony w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą ( oczywiście czosnek wyciskamy przez praskę). Łączymy ze składnikami sałatki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z pomarańczą, granatem i indykiem 237

Kolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że w sklepach sezon na pomarańcze w pełni korzystajmy z tego, ponad to bogate w witaminę C cytrusy doskonale wpływają na nasz organizm o tej porze roku:) Zyskamy dzięki nim trochę lata w środku zimy(...)kolejną" albo nieco odmienną sałatkę na świąteczny stół polecam to zestawienie. Składniki: 1 pomarańcza 1/2 granata 1/2 piersi z indyka 2-3 garście rukoli 4-5 pomidorków koktajlowych garść słonecznika prażonego (ja użyłam solonego) Dressing: 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy solą

Kuchnia Pełna Pasji
CHLEBEK PASZTETOWY (WEGAŃSKI, ŚWIĄTECZNY) 135

wszystkich czytelników mojego bloga. Moja córka nazwała ten pasztet mięciutkim chlebusiem. Rzeczywiście,  ma trochę racji. Ziarna samopszy nadają chlebowo-miodowego smaku. Kapusta czyni ten pasztet iście świątecznym, a słonecznik tworzy idealną konsystencję. Pasztet się nie kruszy. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przerósł moje oczekiwania. Na potrzeby dziecka nie używam wielu przypraw. Korzystamy(...)Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej białej kapusty, 1,5 szklanki moczonych ziaren samopszy lub orkiszu, żyta, płaskurki, a w wersji bezglutenowej - gryki, 1 szklanka nasion słonecznika łuskanego, 150 ml wody, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszonego koperku. Dodatkowo: Kminek i 1 ząbek czosnku na wierzch do dekoracji. Wykonanie : Ziarna

Jeść, by żyć w zdrowiu
Śledzie z burakami, słonecznikiem i selerem naciowym 137

filetów śledziowych ( matijasy )  2 buraki jabłko 3 łodygi selera naciowego łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu garść słonecznika WYKONANIE: 1.  Filety pokroić w ukośne 1 cm paski. Przełożyc do dużej miski. 2. Buraki i jabłko pokroić w drobną kostkę. 3. Seler naciowy pokroić drobno. 4. Słonecznik uprażyć na suchej paterni do lekkiego zrumienienia. 5. Wszystkie składniki połaczyć(...)dodać sok z cytryny i majonez, dokładnie wymieszać. ZAPRASZAM NA FILM -  Śledzie z burakami, słonecznikiem i selerem naciowym 🎅🎄⛄!!!  Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Atlas Smaków
4 proste przepisy na majonez – fit, wegański, z awokado, z fasoli 222

najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub octu. Majonez wegański – idealny do sałatek Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu(...)lepszego efektu warto użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy   Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Stopniowo dolewaj olej (to ważny punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie

Powiedz dietom nie
Bagel z latkes 142

bardzo mało. Jedną z ciekawszych opcji jedzenia placków ziemniaczanych to z dodatkiem jabłek i śmietany. Śmietana nie bardzo pasuje do fast-foodu, dlatego zrobiłem łudząco podobny sos z ziaren słonecznika, tyle, że gęstszy i znacznie lepiej się zachowujący w kontaktach z gorącym plackiem. Bagel to dobra opcja do zjedzenia w pracy. Do transportu idealnie nadaje się pojemnik po płytach(...)typu cake :) Taki branżowy lifehack. Zwykłej bułki tam nie wsadzicie bo Wam ten kijek będzie przeszkadzał. Składniki: - bułka (najlepiej czymś posypana) - ziemniaki - mąka - słonecznik łuskany - olej - jabłko Słonecznik zalewamy wrzątkiem. Po godzinie miksujemy go z małą ilością oleju i wodą, którą regulujemy gęstość naszego sosu. Doprawiamy szczyptą soli. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, Dodajemy trochę mąki

Kryzysowa Książka Kucharska
Brokułowa zupa krem 112

Zapraszam na zupę brokułową w formie kremu. Zupka jest leciutka ale sycąca. Ziarna słonecznika są chrupiącym dodatkiem. Składniki: 1 świeży brokuł 1 średnia marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 małe ziemniaczki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu do podania: jogurt naturalny, podprażony na patelni słonecznik Przygotowanie: Myjemy i obieramy marchewkę(...)się bulionu razem z brokułem i pokrojonymi marchewką i ziemniakami. Przyprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez 20 min. Po ugotowaniu blendujemy na krem. Podajemy z jogurtem naturalnym i pestkami słonecznika. Przepis na 4 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka w pucharku 144

Zapraszam na pyszną sałatkę układaną warstwowo w pucharku. Pięknie wygląda i super smakuje z podprażonym słonecznikiem. Taka sałatka będzie idealna na lekką kolację. Polecam Składniki: 4 małe liście sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 cm ogórka zielonego 1/4 papryki czerwonej 4 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 4 pomidorki koktajlowe 4 łyżeczki podprażonego słonecznika 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 4 łyżeczki oleju rzepakowego(...)pomidorki w ósemki. Na sałacie układamy rzodkiewkę, na niej ogórek, paprykę, szczypiorek. Pomidorki układamy w około pucharka. Z oleju o przypraw robimy sos i polewamy sałatkę. Na środku kładziemy słonecznik. Podajemy od razu. Przepis na 1 porcję

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka - jaglanka ze słonecznikiem prażonym (bezglutenowa + wersja wegańska) 192

potrawie. Jaglanka możliwa jest też w wersji wegańskiej, gdy zastąpimy majonez sojonezem (link do przepisu poniżej) i zrezygnujemy z masła. Zapraszam. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej spora garść słonecznika 1 łyżka masła ( w wersji wegańskiej kapka oliwy) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów kilka łyżek majonezu (w wersji wegańskiej kilka łyżek sojonezu) sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru, kurkuma Wykonanie(...)Słonecznik prażymy na suchej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Powinien lekko zbrązowieć. W wersji wegańskiej z kapką oliwy. 2. Kaszę jaglaną, wcześniej opłukaną na sitku pod zimną a następnie gorącą wodą, wrzucamy na wrzątek (1 szklanka) z odrobiną soli i kurkumy i gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu. Gdy będzie wyglądać jak na zdjęciu obok, to będzie oznaczać

Kawa z mlekiem
Pesto z natki pietruszki i nasion słonecznika 187

Pesto w innej odsłonie, które każdy może zrobić w domu i to ekspresowo. Pesto z natki pietruszki i nasion słonecznika. To moja trochę spolszczona wersja tego włoskiego przysmaku. Podane z makaronem i serem Grana Padano smakuje wyśmienicie. Czas przygotowania i ilość porcji 20 minut, 4 porcje. Produkty 2 pęczki natki pietruszki, 3 łyżki nasion słonecznika, 1/2 szklanki oliwy z oliwek(...)Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oliwę z oliwek wlej do wysokiego naczynia. Natkę pietruszki umyj i pokrój na mniejsze części. Dorzuć ją do naczynia, wsyp trzy łyżki łuskanych nasion słonecznika i obrany pokrojony czosnek. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu ziołowego. Wszystko zmiksuj blenderem. Makaron ugotuj. Na patelnię wlej przygotowane pesto i podsmaż przez kilka minut, mieszając. Na koniec wymieszaj

Fit&Fast Kitchen
Lekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika 208

Lekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika Propozycja dietetycznej, pełnej witamin sałatki z cykorią w roli głównej, bardzo popularnej we Francji, zwłaszcza w sezonie zimowym.  Zapraszam. Składniki: 2 cykorie 1 garść suszonej żurawiny 1 garść uprażonych pestek słonecznika  Sos do sałatki: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu z czerwonych winogron 2 łyżki oliwy(...)morskiej 1 szczypta pieprzu Wykonanie: Cykorię pozbawić zewnętrznych liści, podzielić na ćwiartki, wyciąć twarde, gorzkie końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Na czystej patelni bez tłuszczu uprażyć słonecznik, przełożyć do cykorii, dodać żurawinę. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki do sosu winegret, energicznie wymieszać, aż do powstania aksamitnego kremu. Polać nim sałatkę, lekko całość przemieszać i gotowe

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z cukinii – ANGIE GOTUJE odc. 10 204

duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną cukinię przez kilka minut na dużym ogniu. Drobno pokrojoną cebulkę(...)smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba. 1 porcja zupy (bez dodatków) to ok. 120kcal , węglowodany: 16g, białko: 3g, tłuszcz: 5g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje

Dietolog

Proponowane wyszukiwania