słonecznik - 8260 przepisów (strona:82/551)

Zupa krem z selera i gruszki 181

Kolejny prosty i zdrowy przepis dla wielbicieli zup krem. Połączenie selera i gruszki z dodatkiem warzyw i gałki muszkatołowej. Podana z ziarnami słonecznika. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 4-5 porcji. Produkty 1 duży seler, 1-2 gruszki, 1 cebula szalotka, 1 ząbek czosnku, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, łyżka masła, litr wody, gałka muszkatołowa, pieprz(...)łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut. Następnie odstaw zupę by trochę ostygła i zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z ziarnami słonecznika. Spróbuj także: Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Pomidorowa zupa krem z czerwoną soczewicą pomidory soczewica słonecznik Krem z białych szparagów szparagi pietruszka ziemniaki

Fit&Fast Kitchen
Grillowany antrykot na miksie sałat, dip z aloesu z nutą mięty 183

Produkty potrzebne: miks sałat-200 gram antrykot- 150 gram gruszka- pół sztuki cebula czerwona- pół sztuki ser kozi - 75gram słonecznik- 20 gram śmietana 18%- 50ml aloes w czystej postaci - 40ml musztarda francuska-pół łyżeczki miód- 1/4 łyżeczki sok z cytryny- z połówki sól himalajska- szczypta pieprz kolorowy młotkowany- szczypta mięta świeża- 10 gram Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni(...)czyli do miseczki wlewamy,  aloes w żelu, śmietanę, musztardę, miód i mieszamy dokładnie dodajemy posiekaną świeżą mięte oraz sok z cytryny. Wkładamy do lodówki na 30 minut. prażymy słonecznik na czystej patelni i grillujemy nasze mięso z dwóch stron koło 10 minut na każdą stronę. na koniec posypujemy solą i pieprzem, w tym czasie na talerzu wykładamy sałatę

pichciszto
Sałatka z selerem naciowym i fenkułem 206

Święta Wielkanocne :) Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 bulwy fenkuła - dużej 1 ogórek świeży - długi 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 cebula czerwona - mała 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka Majonezu Kremowego od FOLWARK sol i pieprz - do smaku Warzywa wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i osuszyć(...)fenkuła przekroić na pół i posiekać w cienkie pióra. Świeżego ogórka - nie obierać ze skórki - pokroić w cienkie półplastry. Cebulę czerwoną przekroić na pół i posiekać w pióra. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu . Odstawić do wystudzenia. Wszystkie warzywa przełożyć do większej miski. Dołożyć bakalie oraz wystudzone ziarna słonecznika

Grunt to przepis!
Bułeczki na maślance 123

opakowanie suchych drożdży * szklanka maślanki 250 ml * niepełna szklanka ciepłej wody 200 ml * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżeczki soli * 2 łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * mak, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka. Wymieszanym płynem zalewam suche składniki i wyrabiam(...)mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem i 4 z siemieniem). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 15 minut z termoobiegiem. Smacznego!       Zapraszam

Kulinarne przygody
Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc 167

Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia. Składniki: mąka tortowa  550 g woda ciepła 1.1/2 szklanki drożdże świeże 35 g  cukier 1 łyżeczka sól jedna łyżeczka olej słonecznikowy 2 łyżki słonecznik jedna szklanka Wykonanie: Odmierzamy mąkę i przesiewamy.Wsypujemy(...)macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej,sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto. Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos

Różowa kuchnia
Wędrowny kurczak z Italii 641

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g mozzarelli 12 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny przyprawa do kurczaka 3 łyżki łuskanego słonecznika Wykonanie: 1. Pierś podzielić na dwie części, przeciąć poprzecznie żeby powstała kieszonka. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. 2. Mozzarellę(...)pokroić na 4 plastry, suszone pomidory drobno pokroić, a słonecznik uprażyć na suchej patelni. 3. Do każdej kieszonki włożyć po jednym plastrze mozzarelli i połowę pokrojonych suszonych pomidorów, spiąć wykałaczką. 4. Każdą z piersi owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie odwinąć z folii, na wierzchu każdej piersi położyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Szpinakowa sałatka z bobem 136

pietruszki i dressingiem cytrynowym. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do każdego rodzaju mięsa. Składniki: 100g świeżego szpinaku 300g mrożonego bobu 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 50g prażonego słonecznika natka z pietruszki sól pieprz Dressing cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, następnie(...)ostudzić i obrać. 2. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno pokroić, a natkę z pietruszki drobno posiekać. 3. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. 4. W naczyniu świeży szpinak wymieszać z bobem, cebulą dymką, szczypiorkiem, natką z pietruszki i uprażonym słonecznikiem. 5. Dressing cytrynowy Oliwę połączyć z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. 6. Sałatkę polać cytrynowym dressingiem, doprawić solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Pyszne kotlety brokułowe z porem i feta 140

miałam ochoty na brokułową , więc wybrałam opcję kotletów. Przy okazji wypróbowałam mąkę lnianą. Nie lubię zbytnio dodawać mąki do kotletów czy tartej bułki. Wolę konkretne produkty jak wysokowartościowe pestki słonecznika, zmielone migdały i wspomnianą mąkę lnianą. Oprócz brokułów znajdziecie w kotletach por. Często używam pora zamiast cebuli. Por świetnie pasuje z brokułami. Co by nie zabrakło białka w kotletach dodałam(...)fotograficznej….Taka to dola kulinarnego blogerki he, he… Kotlety brokułowe Składniki: na 20 sztuk 1 duży brokuł, po oczyszczeniu 400 g 80 g pora 150 g pestek słonecznika 1½ łyżki mąki lnianej 150 g feta 2 jajka 70 g zmielonych migdałów 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka kminu rzymskiego, młotkowanego ½ łyżeczki czarnego pieprzu ghee do smażenia Sos z awokado

codojedzenia
Brokułowa pasta do pieczywa 115

pastę do pieczywa. Pasta wyszła bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi fety. Polecam Składniki: 500 g brokuła 150 g fety 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/4 szkl prażonego słonecznika sól do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie. Do garnka wlewamy wodę (ok. 1 l), wsypujemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Do gotującej się wody(...)czasie zlewamy ugotowany brokuł na durszlak i przelewamy go zimną wodą. Przekładamy brokuł do miski, dodajemy pokrojoną fetę, jogurt, czosnek i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy słonecznik (odkładamy łyżkę do dekoracji) i mieszamy. W razie potrzeby solimy. Na wierzchu pastę dekorujemy słonecznikiem. Przechowujemy pastę w lodówce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
sałatka z buraków z pomarańczami i serem pleśniowym 256

Przyjemna sałatka z buraka z dodatkiem soczystej pomarańczy i wyrazistego w smaku sera pleśniowego. Do tego orzechowa rukola i prażone nasiona słonecznika. Miodowy dressing dopełnia całości. Polecam :-) składniki: rukola 1 duży burak ugotowany lub upieczony 1 pomarańcza 100 g sera pleśniowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 2 łyżki oleju  2 łyżki octu winnego 1 łyżka płynnego miodu wykonanie(...)półmisku układam rukolę, a na niej, niezbyt grube, kawałki buraka i, obrane z białej skórki, cząstki pomarańczy oraz kostki sera pleśniowego. Całość posypuję uprażonymi nasionami słonecznika. Wszystkie składniki sosu łączę energicznie mieszając. Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem

babka w formie
Sałatka z kurczakiem z bombą witamin 189

bazie kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw curry, świeżych owoców oraz roszponki. Idealny pomysł na obiad pełen witamin. Składniki: 300g fileta z kurczaka 125g roszponki 1 granat 3 pomarańcze 70g słonecznika 2 łyżki klarowanego masła curry sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym(...)maśle, pozostawić do wystudzenia. 2. Umyć i osuszyć roszponkę, granat przekroić na pół i wydobyć ziarna owocu. Pomarańcze obrać i pokroić na dowolne kawałki. 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Na talerzu ułożyć roszponkę, kurczaka i pomarańcze. Całość posypać owocem granatu i słonecznikiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka ze słonecznikiem 162

Składniki: * ryż 100 g * słonecznik łuskany 150 g * filet z kurczaka 2 sztuki * kukurydza 220 g * dwie papryki czerwone * majonez 4 łyżki * przyprawa do gyrosa * sól * 2 łyżki oleju Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę posypujemy przyprawą gyros i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Ryż gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Słonecznik prażymy z odrobiną soli(...)suchej patelni przez kilka minut aż się zarumieni. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski wsypujemy ryż, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Kolejno dodajemy słonecznik i usmażone kawałki mięsa. Na koniec dodajemy 4 łyżki majonezu i mieszamy. Smacznego!               Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania kanału

Kulinarne przygody
Pikantna brukselka pieczona z miodem, tymiankiem, słonecznikiem i migdałami 125

spróbuję przekonać do niej tych, którzy za nią nie przepadają. Dzisiaj zatem zamiast banalnej (ale jakże pysznej!) brukselki gotowanej, będzie brukselka pieczona. Przyprawiona dość pikantnie, z dodatkiem miodu, tymianku, słonecznika i migdałów. Słodki miód i ostre przyprawy fajnie komponują się ze smakiem brukselki. Może warto spróbować jej pod taką postacią? 😊 Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody(...)łyżki miodu 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych Brukselki oczyścić, umyć i przekroić na pół.  Do miseczki wlać wodę, wsypać sól i wymieszać. Dodać płynny miód, olej i przyprawy. Całość połączyć. Oblać tym brukselki w taki sposób, aby całe były w marynacie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Penne z kurczakiem, selerem naciowym, suszonym pomidorem i słonecznikiem 180

mrozik ? Odpuszcza trochę ? U nas zimno brrr, czekam już z utęsknieniem na wiosnę. a Wy? Moja propozycja na obiad to razowe penne z kurczakiem, selerem naciowym, suszonym pomidorem i słonecznikiem. Do tego troszkę śmietanki 30 % i ser grana padano. Pyszności :-) Miłego dnia :-) Składniki: makaron u mnie penne razowe 2 filety z kurczaka 3 - 4 gałązki selera naciowego kilka suszonych pomidorów(...)szklanki słonecznika sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki suszone oregano 1/3 szklanki śmietanki 30% olej z suszonych pomidorów do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy sól, pieprz.  2 Łodyżki selera myjemy, kroimy i dorzucamy do kurczaka. Tak samo kroimy pomidory i dodajemy do reszty

kruche babeczki
Sałatka z winogronami i mozzarellą 115

przepisie pozostawiam sałatę, a Wy róbcie z czym macie ochotę.  Składniki: 1 sałata rzymska mini 10 winogron 10 małych kulek mozzarelli pół małej cebuli 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz (przepis na 2 porcje) Sałatę obieramy z liści, dokładnie je myjemy, osuszamy i kroimy(...)paski, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich kulki mozzarelli, pokrojoną w piórka cebulę i winogrona przekrojone na pół. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Do słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, zamykamy i energicznie mieszamy. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy słonecznikiem

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania