Kolejny prosty i zdrowy przepis dla wielbicieli zup krem. Połączenie selera i gruszki z dodatkiem warzyw i gałki muszkatołowej. Podana z ziarnami słonecznika. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 4-5 porcji. Produkty 1 duży seler, 1-2 gruszki, 1 cebula szalotka, 1 ząbek czosnku, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, łyżka masła, litr wody, gałka muszkatołowa, pieprz(...)łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut. Następnie odstaw zupę by trochę ostygła i zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z ziarnami słonecznika. Spróbuj także: Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Pomidorowa zupa krem z czerwoną soczewicą pomidory soczewica słonecznik Krem z białych szparagów szparagi pietruszka ziemniaki
Fit&Fast KitchenProdukty potrzebne: miks sałat-200 gram antrykot- 150 gram gruszka- pół sztuki cebula czerwona- pół sztuki ser kozi - 75gram słonecznik- 20 gram śmietana 18%- 50ml aloes w czystej postaci - 40ml musztarda francuska-pół łyżeczki miód- 1/4 łyżeczki sok z cytryny- z połówki sól himalajska- szczypta pieprz kolorowy młotkowany- szczypta mięta świeża- 10 gram Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni(...)czyli do miseczki wlewamy, aloes w żelu, śmietanę, musztardę, miód i mieszamy dokładnie dodajemy posiekaną świeżą mięte oraz sok z cytryny. Wkładamy do lodówki na 30 minut. prażymy słonecznik na czystej patelni i grillujemy nasze mięso z dwóch stron koło 10 minut na każdą stronę. na koniec posypujemy solą i pieprzem, w tym czasie na talerzu wykładamy sałatę
pichcisztoŚwięta Wielkanocne :) Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 bulwy fenkuła - dużej 1 ogórek świeży - długi 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 cebula czerwona - mała 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka Majonezu Kremowego od FOLWARK sol i pieprz - do smaku Warzywa wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i osuszyć(...)fenkuła przekroić na pół i posiekać w cienkie pióra. Świeżego ogórka - nie obierać ze skórki - pokroić w cienkie półplastry. Cebulę czerwoną przekroić na pół i posiekać w pióra. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu . Odstawić do wystudzenia. Wszystkie warzywa przełożyć do większej miski. Dołożyć bakalie oraz wystudzone ziarna słonecznika
Grunt to przepis!opakowanie suchych drożdży * szklanka maślanki 250 ml * niepełna szklanka ciepłej wody 200 ml * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżeczki soli * 2 łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * mak, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka. Wymieszanym płynem zalewam suche składniki i wyrabiam(...)mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem i 4 z siemieniem). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 15 minut z termoobiegiem. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodyZapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia. Składniki: mąka tortowa 550 g woda ciepła 1.1/2 szklanki drożdże świeże 35 g cukier 1 łyżeczka sól jedna łyżeczka olej słonecznikowy 2 łyżki słonecznik jedna szklanka Wykonanie: Odmierzamy mąkę i przesiewamy.Wsypujemy(...)macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej,sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto. Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos
Różowa kuchniaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g mozzarelli 12 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny przyprawa do kurczaka 3 łyżki łuskanego słonecznika Wykonanie: 1. Pierś podzielić na dwie części, przeciąć poprzecznie żeby powstała kieszonka. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. 2. Mozzarellę(...)pokroić na 4 plastry, suszone pomidory drobno pokroić, a słonecznik uprażyć na suchej patelni. 3. Do każdej kieszonki włożyć po jednym plastrze mozzarelli i połowę pokrojonych suszonych pomidorów, spiąć wykałaczką. 4. Każdą z piersi owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie odwinąć z folii, na wierzchu każdej piersi położyć
Szalona Kuchnia Ewelinypietruszki i dressingiem cytrynowym. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do każdego rodzaju mięsa. Składniki: 100g świeżego szpinaku 300g mrożonego bobu 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 50g prażonego słonecznika natka z pietruszki sól pieprz Dressing cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, następnie(...)ostudzić i obrać. 2. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno pokroić, a natkę z pietruszki drobno posiekać. 3. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. 4. W naczyniu świeży szpinak wymieszać z bobem, cebulą dymką, szczypiorkiem, natką z pietruszki i uprażonym słonecznikiem. 5. Dressing cytrynowy Oliwę połączyć z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. 6. Sałatkę polać cytrynowym dressingiem, doprawić solą
Szalona Kuchnia Ewelinymiałam ochoty na brokułową , więc wybrałam opcję kotletów. Przy okazji wypróbowałam mąkę lnianą. Nie lubię zbytnio dodawać mąki do kotletów czy tartej bułki. Wolę konkretne produkty jak wysokowartościowe pestki słonecznika, zmielone migdały i wspomnianą mąkę lnianą. Oprócz brokułów znajdziecie w kotletach por. Często używam pora zamiast cebuli. Por świetnie pasuje z brokułami. Co by nie zabrakło białka w kotletach dodałam(...)fotograficznej….Taka to dola kulinarnego blogerki he, he… Kotlety brokułowe Składniki: na 20 sztuk 1 duży brokuł, po oczyszczeniu 400 g 80 g pora 150 g pestek słonecznika 1½ łyżki mąki lnianej 150 g feta 2 jajka 70 g zmielonych migdałów 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka kminu rzymskiego, młotkowanego ½ łyżeczki czarnego pieprzu ghee do smażenia Sos z awokado
codojedzeniapastę do pieczywa. Pasta wyszła bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi fety. Polecam Składniki: 500 g brokuła 150 g fety 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/4 szkl prażonego słonecznika sól do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie. Do garnka wlewamy wodę (ok. 1 l), wsypujemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Do gotującej się wody(...)czasie zlewamy ugotowany brokuł na durszlak i przelewamy go zimną wodą. Przekładamy brokuł do miski, dodajemy pokrojoną fetę, jogurt, czosnek i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy słonecznik (odkładamy łyżkę do dekoracji) i mieszamy. W razie potrzeby solimy. Na wierzchu pastę dekorujemy słonecznikiem. Przechowujemy pastę w lodówce
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzyjemna sałatka z buraka z dodatkiem soczystej pomarańczy i wyrazistego w smaku sera pleśniowego. Do tego orzechowa rukola i prażone nasiona słonecznika. Miodowy dressing dopełnia całości. Polecam :-) składniki: rukola 1 duży burak ugotowany lub upieczony 1 pomarańcza 100 g sera pleśniowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka płynnego miodu wykonanie(...)półmisku układam rukolę, a na niej, niezbyt grube, kawałki buraka i, obrane z białej skórki, cząstki pomarańczy oraz kostki sera pleśniowego. Całość posypuję uprażonymi nasionami słonecznika. Wszystkie składniki sosu łączę energicznie mieszając. Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem
babka w formiebazie kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw curry, świeżych owoców oraz roszponki. Idealny pomysł na obiad pełen witamin. Składniki: 300g fileta z kurczaka 125g roszponki 1 granat 3 pomarańcze 70g słonecznika 2 łyżki klarowanego masła curry sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym(...)maśle, pozostawić do wystudzenia. 2. Umyć i osuszyć roszponkę, granat przekroić na pół i wydobyć ziarna owocu. Pomarańcze obrać i pokroić na dowolne kawałki. 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Na talerzu ułożyć roszponkę, kurczaka i pomarańcze. Całość posypać owocem granatu i słonecznikiem
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: * ryż 100 g * słonecznik łuskany 150 g * filet z kurczaka 2 sztuki * kukurydza 220 g * dwie papryki czerwone * majonez 4 łyżki * przyprawa do gyrosa * sól * 2 łyżki oleju Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę posypujemy przyprawą gyros i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Ryż gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Słonecznik prażymy z odrobiną soli(...)suchej patelni przez kilka minut aż się zarumieni. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski wsypujemy ryż, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Kolejno dodajemy słonecznik i usmażone kawałki mięsa. Na koniec dodajemy 4 łyżki majonezu i mieszamy. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania kanału
Kulinarne przygodyspróbuję przekonać do niej tych, którzy za nią nie przepadają. Dzisiaj zatem zamiast banalnej (ale jakże pysznej!) brukselki gotowanej, będzie brukselka pieczona. Przyprawiona dość pikantnie, z dodatkiem miodu, tymianku, słonecznika i migdałów. Słodki miód i ostre przyprawy fajnie komponują się ze smakiem brukselki. Może warto spróbować jej pod taką postacią? 😊 Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody(...)łyżki miodu 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych Brukselki oczyścić, umyć i przekroić na pół. Do miseczki wlać wodę, wsypać sól i wymieszać. Dodać płynny miód, olej i przyprawy. Całość połączyć. Oblać tym brukselki w taki sposób, aby całe były w marynacie
Codzienna kuchnia niecodziennamrozik ? Odpuszcza trochę ? U nas zimno brrr, czekam już z utęsknieniem na wiosnę. a Wy? Moja propozycja na obiad to razowe penne z kurczakiem, selerem naciowym, suszonym pomidorem i słonecznikiem. Do tego troszkę śmietanki 30 % i ser grana padano. Pyszności :-) Miłego dnia :-) Składniki: makaron u mnie penne razowe 2 filety z kurczaka 3 - 4 gałązki selera naciowego kilka suszonych pomidorów(...)szklanki słonecznika sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki suszone oregano 1/3 szklanki śmietanki 30% olej z suszonych pomidorów do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy sól, pieprz. 2 Łodyżki selera myjemy, kroimy i dorzucamy do kurczaka. Tak samo kroimy pomidory i dodajemy do reszty
kruche babeczkiprzepisie pozostawiam sałatę, a Wy róbcie z czym macie ochotę. Składniki: 1 sałata rzymska mini 10 winogron 10 małych kulek mozzarelli pół małej cebuli 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz (przepis na 2 porcje) Sałatę obieramy z liści, dokładnie je myjemy, osuszamy i kroimy(...)paski, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich kulki mozzarelli, pokrojoną w piórka cebulę i winogrona przekrojone na pół. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Do słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, zamykamy i energicznie mieszamy. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy słonecznikiem
Kardamonovy